Förtydligande före- och efterbilder

Vill bara förtydliga att TU har fixat till världskriget han skapade igår. Detta är samma rum ur samma vinkel med 24 timmar mellan tagningarna. Bra jobbat av TU, eller hur!

Fredag kväll:                                                                    Lördag kväll:
               
 


Lördag 28/2 Bröllopsdag för A&M

Varma lyckönskningar till A och M som gifter sig i dag!

Vi blev kvar här i Sthlm, tyvärr, då jag fortfarande är sjuk så projekt riva köket har fortgått idag och TU har gjort ett fantastiskt jobb medan jag tjurade för att jag tycker det är så himla trist att missa bröllopet. Jag hade dock gått till historien som kusinen som hostade sönder bröllopsfilmen om jag hade gett mig iväg ända till Småland.

En utflykt till soptippen i Årsta och Fredells blev dagens happening för min del. Behövde lämna vardagsrummet ett tag och betalade priset av en dutt eftermiddagsfeber för denna eskapad ,men det var det värt för att se något annat än nedanstående utsikt ett tag.

Inte så konstigt att jag ville se något annat än detta efter fem dagar i soffan?


Vår ögonsten Lennart tjänade sitt syfte som skräpkörningsbil och packades återigen full med IKEA-kassar med skräp. Den här gången resterna från rivningen i köket. Där finns nu ingenting kvar av den träram som fönstret mellan köket och matrummet satt fäst i och inte heller av väggen mot köksön. TU har städat bort allt damm och nu kan vi lättare få en uppfattning om möjliga planlösningar för köket och kylskåp och köksö är flyttbart så man enkelt kan provmöblera.

      


Här är TU in action med kastandet..
Här är sista vilan för de gamla köksväggarna.

   
Ett av dagens mål med Fredellsbesöket var att köpa en spolknapp till den vägghängda toaletten. Vi gillade inte den vita standardknappen i plast som fanns på lager utan valde mellan denna vita med två runda ringar och den andra modellen fast inte i svart utan i ljust glas med metallicknappar. Båda var beställningsvara och hade leverenstid på tre veckor och vår toa är redo för användning på måndag så vi försökte snacka till oss skyltexemplaret av den vita med ringarna då den var hälften så dyr som den i glas (men ändå dyyyr). Det fanns två av denna så vi tyckte att vi kunde få med oss en sådan hem men det gick de inte med på. Däremot fick vi gå med till en "gott och blandat-hylla" där det kunde finnas lite av varje. Där hittade vi den dyyyyra knappen i glas och TU drog genast igång prutandet "då detta är ett exemplar som bara ligger och skräpar här". Det slutade med att vi fick den 500 kr billigare och då var det fortfarande sjukt dyrt för en SPOLKNAPP. Vet inte vad som flög i oss men vi ville ha den! STÖRT! NU kan vi skilja på ettan och tvåan och om ettusentvåhundra spolningar är vi nere i en krona styck... :) Använd den med aktning när ni är hos oss i fortsättningen!

Tog några inspirationbilder till fondvägg i kök och sovrum också. Den bladiga tapeten är i sammet och har en brun botten. Kunde kanske bli cool i sovrummet? Fast vi har en annan idé för detta rum som jag kommer presentera mer en annan dag..
    

När vi kom hem hade hantverkarkille börjat lägga mosaiken i tvättskrubben. Det är inte fogat än så man ser inte hur det kommer bli riktigt än. Och väggarna ska målas med vanlig våtrumsfärg i väntan på vidare projekt med denna skrubb.
Och han har skruvat upp vårt tvättställ! Vi letade länge efter ett som inte är så djupt och detta är bara 40 cm. Kommoden kunde varit högre så vi funderar på att beställa/låta tillverka en egen variant som passar våra önskemål lite längre fram. Över tvättstället skulle spegeln ha suttit inkaklad idag om det inte var för att den visade sig ha fel mått när den skulle sättas upp. Bara att slipa om på måndag...


Och badkaret är på plats fast utan front än så länge. 

Jag hittade också en fin platta till blivande köksgolvet på Fredells som vi tog med fyra provplattor hem av. Vi vill egentligen ha den avlånga mörka plattan på bilden för den är snyggast alla kategorier hittills, men aningen dyr och den grå är måtten 45*45 och säljs nu billigt då emballaget runt en stor sändning är fuktskadat. Inget fel på plattorna alltså utan bara kartongerna. Den lite mindre mörka är en riktig granitsten och den får vi till ett bra pris. Gillar den inte så mycket..

Vad luddig jag är med priserna! Metropolitan, den vi gillar bäst, kostar 749 kr /kvm, den grå fyrkantiga kostar 269 kr/kvm och graniten kostar ca 375 kr kvm. Vi behöver ca 22 kvm. 


Här syns alla tre varianterna ganska bra och kommentarer, tyckande och smak mottages gärna! Vi kommer lotta ut en helg med köksinredningsskruvande hemma hos oss bland er som lämnar ett bidrag till vårt vel. :)

Jag vill ha den dyraste! Och TU också! Så kommentarer som väger åt det hållet ligger bra till.. ;)

Fredag kväll - after work

Precis som förra fredagen har det passerat en massa folk här idag. Balconakillarna, samma två som förra fredagen, målade till fönstersmygen och idag fick jag äran av deras sällskap i hela tjugo minuter. Badrumskillen har målat taket och satt upp någon slags svart plast på väggarna i badrummet och reglat för panelen. Tyvärr hamnade reglarna på fel håll då han inte uppfattat att panelen ska vara liggande så han fick vackert borra ner dem igen och börja om. Som vi säger; gör om-gör rätt :)

TU och Karo hade en liten träff i bastun och gick igenom hur den ska byggas. Panelen är fortfarande på drift någonstans i världen och senaste budet är att leverens sker tisdag kväll. De får helt enkelt vänta om de skulle bli klara med allt det andra innan dess.

Sedan tittade LN förbi för att spana in vårt kaos och givetvis hamnade hon i arbetsläger Klara Norra och fick hjälpa till att utrymma köket inför demolitionTU:s kvällsrivningspass. Hon fick också agera beslutsfattare när det gäller min eventuella resa och deltagande på kusinens bröllop i Gved imorgon eller inte. Jag fick inte klartecken för denna resa och med tanke på hur jag mår nu är det nog klokast så..
Tack, LN för uppriktighet, assistans här och för de fina tulpanerna!
   

TG och FF hann också passera några minuter men försvann när Tu gick loss på köket.
 
Denna gång var han mer redo med tejp och plast och hela köket är i princip nerpackat och utrymt och inplastat. 
       

Jag satte mig i säkerhet på andra sidan pizzavalvet, TU tejpade igen från sitt håll och sedan gick han loss på väggarna. När jag en timme senare fick titta in såg det ut så här... mina matlagningsplaner för kvällen är INTE aktuella kan jag meddela:
    

     
 
   
 

Fredag 27/2

Och där kom den rejäla förkylningen också.. Tar det som ett positivt tecken och att jag är på väg åt rätt håll!

Här hemma är det slut på friden! Den nye killen kom klockan 7 och började skrapa loss den gamla fogen med en kniv och på gatan håller gubbarna nedan låda:
 
De börjar klockan 7:00 med att borra och bila i gatan och jag kan bara föreställa mig vad grannen tycker om detta. Det är omöjligt att sova i allafall så jag har bäddat ner mig i soffan bland plasten igen och hoppas på samma givande underhållning på tv:n som igår.

För er som inte såg Antikrundan från Söderköping (avsnitt 7) och Knut Knutssons, som min kollega uttryckte det, sexuella närmande på rokokobyrån igår bara måste gå in och titta på det. Vad går den lille mannen på kan man undra men högklassig underhållning är det i allafall att se honom dansa runt och veva med armarna över en gammal byrå.

http://svtplay.se/t/102764/antikrundanGillar verkligen Antikrundan! Blev inspirerad av deras auktionsfynd igår och ska försöka gå lite mer i antikaffärer och på auktioner till sommaren.

Nu ska jag kolla till handykid och se till att han hittar allt material. Verkar vara en snabb grabb för golvet och fondväggen är redan skrapat och omfogat och tvättskrubben färdigriven med buller och bång och klockan är inte ens 10.00. SNART KLARA - aaaaaaaaahhhhh!!!!!

Badkaret  och bastun - here I come!Torsdag kväll

NU har Stasys ersättare äntligen kommit! Arbetet har ju stått still sedan Stasys åkte i måndags och nu har vi börjat undra när de ska fortsätta. Hans ersättare är en ung kille vid namnet Tados och om vi hade kommunikationsproblem innan pga bristande tyska är det inget mot vad vi har nu! Den här killen svarade "small" på frågan om han talar engelska och sedan var det stopp. Jag försökte erbjuda honom kaffe men han bara tittade frågande på mig. Får helt enkelt sticka en kopp under näsan på grabben och se om han tar emot den.

Karo har varit här och stämt av vad som återstår att göra:

Badrummet:
* de ljusa fogarna ska bytas mot grå
* aluminiumlisten för glasväggen ska fästas
* spegeln kaklas in
* silikon i hörnen och vid toalettcisternen
* bastupanel upp (panelen är på väg, befinner sig nu på en lastbil någonstans mellan Sverige och något baltland...)

Tvättskrubben:
* rivas ända upp till taket
* mosaiken sättas på golvet
* väggen målas

Hallen:
* taket spacklas igen
* väggarna målas
* tapetskarvar spacklas på väggen i sovrummet (detta måste nog jag göra för det ingår inte i badrumsofferten)

Enligt Karo så är allt utom bastupanelandet klart på lördag förmiddag så då hoppas vi att panelen är på plats så att de kan fortsätta med det. Så i min värld borde väl badrummet vara klart nästa vecka!


Torsdag 26/2

Fortfarande sjuk :(
Tänkte faktiskt tanken att jag skulle vara ledig denna vecka och ha sportlov som "vanligt" men kunde inte riktigt motivera en ledighet som innebär att bara vara hemma (även om det kanske är just sådana ledigheter man behöver som mest) men nu verkar det bli så ändå fast på lite mer ofrivillig basis och inte så fullt energiskt som önskat. Jag är tack och lov inte helt borta i skallen utan orkar bläddra i en och annan broschyr mellan varven, rita lite i köksprogrammet och kolla på inredningsprogram på tv.

JA, TU - jag ska skriva att det också blir en och annan ledsam film som jag gråter till också!

Det mest krävande i veckan var annars vår utflykt till Fredells igår för att välja rätt fog för golvet. Vilken pärs det blir när man febrig ska klä sig varmt och knata runt i ett byggvaruhus. Men nöden har ingen lag och vi ville inte riskera att Karo valde fel färg ytterligare en gång så det var bara att bita i det sura äpplet. Vi hittade en grå färg från Lip som förhoppningsvis kommer smälta in bra i plattans färg.

       

Vi (eller rättare sagt TU) packade hela bilen full med byggskräp igen, bland annat de gamla garderobsdörrarna, lådan och hyllplanen från rivningen i köket samt ett gäng IKEA-kassar med söndersågade klinker och kakel och detta slängdes på en soptipp i Årsta. Vi mötte grannen under som nyligen renoverat sin lägenhet, likadan planlösning som vår och med samma hantverkare och han tittade frågande på TU när han kånkade på skräpet och undrade vad vi sysslade med. :) Han körde INTE bort sitt skräp själv! Försökte fotografera TU när han var in action med hivandet för dammet låg som en ridå runt hela anläggningen men det var för mörkt för min mobilkamera.

Måste ta mig tillbaks till Fredells i mer alert skick för det fanns mycket att titta på. Såg en jättefin klinkerplatta i grått som kan konkurrera med Golvabias Metropolitan till köket. För varför bestämma sig för en platta man gillar när man kan vela lite? ;)

Strategiskt placerat vid kassan på Fredells fanns en stor samling inredningstidningar och jag brukar väldigt sällan köpa tidskrifter men flera av dessa hade kökstemanummer och med tanke på mitt tillstånd som sjukling inhandlade jag en Elle interiör och en Kök och bad. Har nu lusläst dem på morgonen och fått en del tips.

På tal om tv och inredningsprogram så såg vi ett intressant program igår!
"Arga snickaren" .


Vad träffade vi kände oss när vi såg gårdagens avsnitt! Och vad mycket goda råd vi kunde ta till oss för kommande projekt!
 En av familjerna de var hos i programet skulle totalrenovera sitt hus och de hade börjat riva på precis alla ställen som var möjligt och inget rum var fredat. Arga snickaren blev arg på dem och sa att de måste driva ett projekt i taget och framför allt riva ett rum åt gången och inte lämna saker halvfärdiga för att gå vidare med nästa. Detta tog vi till oss och nu ska vi se till att bli klara med sovrummet (balkongrummet) så att vi kan flytta in alla möbler där när vi river köket. Vi behöver en fredad zon! Men det är lätt att ge sig på en annan ände för att man vill framåt...

Familjen i programmet hade också en pärm med urklipp, idéer och ritningar som var gigantisk och täckte allt från kök till trappor. Denna pärm känner vi också igen och arga snickaren tyckte att de lagt alldeles för mycket tid på att göra den iställt för att fokusera på ETT av projekten och på så sätt komma vidare. För mycket vel var hans budskap och där kände vi oss också träffade. Jag kan lätt lägga tid på att göra excelark med produkter jag gillar och prisjämförelser, klippa ur bilder i tidningar och sätta små post-it i kataloger där det finns något jag gillar. Det är en del av processen för mig och den kan jag inte vara utan, däremot kan jag lägga mindre energi på att fundera om det blir bra eller inte när jag väl bestämt mig för i de allra flesta fallen blir det det.

(Mamma och pappa - minns ni när jag målade köket i Gbg med en bruten vit som jag tyckte gick åt rosa och vägrade acceptera den och efter gråt och tandagnisslan handlade ny färg dagen efter?)

Nu ska jag göra excelark med vitvaror till köket :)

Onsdag 25/2

Fortfarande sjuk och ligger i soffan bland all plast och kollar på tv. Balcona har varit här för ytterligare en femminutare med spackling. I övrigt är det inga hantverkare här förrän ikväll.

Har packat ner lite mer av porslinet i köket samt skruvat ner lilla tv:n där så att TU kan fortsätta att riva väggen. Orkar tyvärr inte så mycket och ligger mest och vilar. Nu ska jag ta mig ner till vandrarhemmet i källaren och be att få låna en dusch.

.

Måndag kväll 24/2

Så var lugnet och friden framför tv:n och kropnprinsessans förlovning slut.. För vem behöver Demolition man 1 när man har Demolition Man 2 Wannabe? TU kommer hem från jobbet, tar en kofot och går loss på hyllan innanför dörren i köket:

 
Vi har länge tänkt att ta ner detta parti i köket för att få en känsla för hur man kan placera kylskåp mm utan denna vägg i vägen. När vi köpte lägenheten var jag övertygad om att den gamla hyllan skulle vara kvar men efter att ha försökt måla och fräscha upp den i somras har jag inte längre några som helst skrupler att riva ut det gamla.

   
Skrupler har inte TU heller och precis som vid tidigare tillfällen när det har behövt rivas i lägenheten har han gett sig i kast med detta med stor energi och glimten i ögat.Efter hyllan gick han loss på betongväggen mot kylskåpet och jag hann inte packa undan porslin, kläder och papper som låg framme i den takt han rev så nu ligger det ett dammtäcke över hela köket.


Hålet i väggen blir större.... och större... och större ...
                      
.. men sedan kommer Demolition man 2 på att det är FOTBOLL på tv och drar till en sportbar för att kolla på Zlatan istället.

Själv kommer jag fortsätta rita på köket för det verkar som vi kommit fram till en break-through på köksfronten, mycket tack vare TG:s förslag igår.

Tisdag 24/2

Paus i renoveringsfabriken idag. Passar mig perfekt då jag åkt på något skräp och ligger hemma med feber och ont i kroppen. Karo har dock varit här - inte för att titta till mig utan för att kolla fogarna på golvet och fondväggen som till skillnad mot vad vi beställt är alldeles för ljusa. Det höll han med om och han skulle fixa med en mörkare grå färg till imorgon då det kommer en ny gubbe och tar vid där Stasys slutade.

Balkonggrabbarna har också varit här för en femminutersspackling igen och de kommer göra klart allt denna veckan. Vi måste alltså få tag på en besiktningsman så snart som möjligt som granskar bygget så att affären kan avslutas.

Läste förresten om balkonger i Metro häromdagen och enligt min kvinnliga shoppinglogik har vi med detta bygge "tjänat" 128 000 kr!! :) 

http://www.metro.se/2009/02/22/33395/balkongen-vard-en-kvarts-miljon/index.xml

Sekelskifte och sjöutsikt blir svårt att få till dock..

Så mycket ökar värdet


Stockholms län    Stockholms stad
   Riket
Balkong
152 000 kr
258 000 kr
130 000 kr
Hiss
167 000 kr
350 000 kr
147 000kr
Sekelskifte229 000 kr
 420 000 kr197 000 kr
Sjöutsikt
228 000 kr413 000 kr
194 000 krMåndag 23/2

Stasys har åkt hem till sin familj i Litauen! Det var med stor sorg vi tog farväl tidigare ikväll och den present vi hade velat räcka över blev aldrig inköpt och överlämnad. Vi har varit inne på allt från hörselkåpor och skyddsglas till parfym och whiskey. Inget har dock känts helt rätt och när vi igår fick reda på att han har ett barn på 8 månader tänkte vi inhandla kläder. För säkerhets skull fick TU i uppdrag att kolla att det verkligen stämde att han hade ett så litet barn (han är närmare 60 enligt utsago från Karo) och efter livliga diskussioner på tyska kommer TU tillbaks och berättar att han har 7 (!) barn. Där rök klädinköpet vi hade tänkt att fixa snabbt på Åhléns.. Vi tror och hoppas dock att han kommer tillbaka senare i vår när det är dags för köket!

Han har fogat hela badrummet idag:

Tycker nog att fogen är lite för ljus.. Men det kanske är mest praktiskt så?

 

Hallen och tvättskrubben är inte klara än och på onsdag kommer det en ny gubbe och tar vid där Stasys har slutat.


Nu är det helt öppet in till sovrummet och alla som varit här inklusive vi själva tycker att vi ska behålla öppningen för det ger så fantastiskt ljusinsläpp och rymd till rummet. Känns jättebra faktiskt och nu ska vi bara hitta en dörrlösning in till hallen så att hela denna delen av lägenheten går att spärra av om man skulle vilja.

TACK till TG som varit här och inspirerat oss med köksplaneringen ikväll. Många bra synpunkter och infallsvinklar!

Söndag förmiddag - igen - TU:s version

Det här är TU:s söndagsförmiddagssysselsättning. Springa 2,7 mil i snöoväder. Det är hans fot som syns till vänster om trafikljusstolpen...På resten av bilderna kan han identifieras som citat
 " Det är jag som är i svart och har den röda toppluvan!! Fick inte springa före ledarna annars hade jag gjort det!

Se bilden då jag ligger i täten över västerbron!"
Söndag kväll

En söndag senare och vips finns det golv i badrummet!


   
Golvbrunnen under badkaret och hålet där spegeln ska kaklas in.

So far so good... Vi försöker enas om köksritning men det går INTE bra för oss! Vi måste ringa en livlina eller två som kan agera smakråd och fredsmäklare :)

Söndag förmiddag 22/2

Jag ligger och drar mig i sängen efter en toppenlördag och TU är ute och kutar i snön med Team Stockholm Maraton. Det skulle bara springa 2,6 mil idag (!) och lyssna på en förläsning så han är nog borta en stund. 
 
I badrummet håller Stasys olovligen på och kaklar. Vi beslutade oss för att försöka fortsätta med arbetet trots vilodagen och hittills har det varit helt okej. Det låter en hel del när plattorna sågas men det är under någon minut kanske max en gång i halvtimmen så jag tycker inte det borde vara så farligt. Jag ligger dock stel som en pinne varenda gång jag hör att hissen går i trapphuset och jag, konflikträdd som jag är, har ingen lust att bli utskälld.

De värst drabbade borde vara dem bredvid och den ena av dem verkar vara bortrest för honom har jag inte fått tag på trots flera dörrknackningar i veckan och den andra gjorde själv sitt badrum för någon månad sedan och är helt inne på att vi ska köra så det ryker. Grannen under har drabbats av en hel del problem då vårt byggdamm kommer in i hans mörka, väldigt lyxiga badrum via ventilationen, men honom har vi en god dialog med och han ska mutas med en flaska bubbel på måndag. Balkongkillarna har också lyckats häva ner en hel del putsdamm från fasaden på hans balkong som ligger precis under vår och jag hoppas dessa missöden inte inträffar igen för då kommer jag säkert få städa hemma hos honom..

Lägger ut bilder på dagens arbete ikväll när Stasys gått hem.

Lördag 21/2

Skönt med helg! Jag och TU hade en mysmorgon medan Stasys fortsatte arbetet med kaklingen. Vi spånade på förslag till dörrlösning för tvättskrubben och sovrummet bland annat.

Vid lunch gick vi in och pratade med Stasys, eller rättare sagt, TU pratade och jag fotograferade och filmade deras stappliga diskussioner på tyskengelska. TUR att det universala kroppsspråket alltid fungerar! Jag har filmat dem in action när de diskuterar bastupanelens riktning, början och slut och funderar på att publicera detta klipp på Youtube så att jag kan länka det till bloggen. De sliter för att förstå varandra och vevar och viftar med armar och till slut får TU tag på en penna och börjar rita det han försöker säga på väggen. Kanske inte helt okej att hänga ut stackars Stasys dock så klippet får nog stanna i privat ägo.
   
Här avhandlas halvväggen för bastuaggregatet.

 
TU får tag på lasermätaren (eller vad heter denna fantastiska pryl?) och börjar fara runt med den i hela badrummet. Han får tillslut en guidad visning av hur den fungerar av Stasys....

..som äntligen får fortsätta sitt jobb istället för att störas av oss. Karo har berättat för TU att Stasys ska åka hem till Litauen på tisdag och det känns tråkigt att han inte ska fortsätta tills det är klart. Han hade gärna fått fortsätta på köket också nu när vi börjar bli bekanta med varandra.Här är fondväggen på plats. Samma platta ska nu fortsätta ner på golvet och det kommer läggas under söndagen och måndagen om allt flyter på som det ska. Enligt beslut från föreningen får man inte renovera på söndagar men Stasys och Karo vill köra på och det kommer inte låta mer än det ljud som uppstår när plattorna sågas (vilket inte är helt obetydligt dock) så vi sa att det är okej.

 
En riktigt härlig vinterdag med snö och kyla och här är vår nya balkong, snötäckt och med utsikten över huset mitt emot. Vi lämnade lägenheten och åkte till TU:s morbror för att fira hans 50-årsdag på eftermiddagen. Fantastiskt god mat och trevligt! Efter det drog vi vidare till Tzz för 40-åringen BD:s surprisemiddag. Ännu mer fantastisk mat och trevligt umgänge. Vilken dag!

Fredag 20/2 - ÖPPET HUS

Idag har vi öppet hus hos oss för alla sorters handymans som kan tänkas ha ett ärende in i vår lägenhet. De avlöser varandra i en strid ström och jag har tagit en halvdag ledig för att vara på plats och stämma av vad som händer och sker:

Förutom Stasys i vanlig ordning, har det varit ett företag här som föreningen har anlitat för att justera värmen och byta reglage på våra radiatorer i samtliga lägenheter. Det var en arbetsledare som pratade mobiltelefon i princip hela den tiden de var här (30 minuter), en kille som bytte reglagen och en som dök in i lägenheten och in på vår gästtoalett och sedan försvann igen efter att ha tjinxat på sina kollegor.

Efter dem kom det två grabbar från Balcona som skulle putsa till öppningen ut till balkongen efter dörrinsättningen. Jag försökte stämma av en del annat med dem, ex snickerierna, men det visade sig att de inte var Balconakillar utan inhyrda för att enbart putsa. Suck! Inte lätt att hänga med i svängarna vem som gör vad. De uppskattade dagens putsarbete till ca 5 minuter. De meddelade också att de kommer tillbaka på måndag och tisdag och putsar lite till och därefter är det dags för målning onsdag och torsdag.
Mycket trevliga killar och de gick direkt in på förstaplatsen på min lista över nice handymans. De garanterade dessutom att balkongen kommer hålla och visade hur de hade testat den med en belastning på ett ton så jag känner mig safe nu. Att jag får svindel när jag tittar ner kan ju inte de hjälpa! Get used!

Jag har också hört ryktas att Karo är på ingång för att stämma av hur arbetet fortskrider med badrummet och det hoppas jag stämmer för en tidsplan hade suttit fint för mig som är kontrollmänniska och vill veta vad som händer härnäst.

I eftermiddag kommer Tzz på after work och för att spana in renoveringen. Förhoppningsvis blir hon inspirerad att dra igång hennes och BD:s badrumsrenovering. Svårt att mörka all oreda, byggmaterial och damm men det är lika bra att få en uppfattning av vad det innebär. :)

Torsdag kväll

Aaaaaaahhhh! Dagens funderingar kring hur det kommer att bli med golv, fondvägg och kakel visade sig helt obefogad:

Här är hörnet med fondväggen där badkaret kommer att stå sedan. Jag är sååå nöjd med resultatet hittills! Det kommer bli vita fogar på vita väggen och så neutrala med plattan som möjligt på väggen.

 


Stasys var alldeles vit av damm från kakelsågningen och han verkade lite uppgiven idag och gillade inte att han jobbade ensam. Han tog nog ut sin frustration på tvättskrubben för plötsligt hörde jag världens brak och när jag tittade in i hallen stod han där med en kofot i högsta hugg och gick loss på garderobsdörren och väggen runt omkring den. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta för just denna dörr och vägg ligger överst på TU:s funderingslista över hur dörr intill tvättskrubben ska lösas och så sent som häromkvällen letade jag efter jalusier till denna öppning. TU är mer inne på att behålla dörren så länge tills vi vet hur vi vill ha det men det alternativet finns alltså inte längre kvar efter Demolition mans framfart.


Jag frågade lite försiktigt när han var klar med rivningen hur dörren skulle se ut för att se om han hade någon plan med sitt rivande men då svarade han "neues tür kaufen" och förklarade att han inte kan jobba där inne när det är så trångt och det argumentet för rivning köper jag. I demoleringen tittade tegelväggen som är under fram och jag bär ju en gammal önskan om att få ha en tegelvägg sedan länge och såg såklart genast min chans att få denna dröm förverkligad. Stasys trodde dock att det skulle bli svårt att få bort putsen men i mina ögon gör det inget om det ser "ruffigt" ut. Tror det skulle kunna vara ett kul inslag i den annars vita och tråkiga hallen? Medhåll eller mothugg mottages tacksamt via kommentarsfältet under inlägget.

 
          FÖRE                              EFTER

När väggen tittar fram kan man se att de har använt vasstrån som... jag vet inte vilken funktion de har?


På tal om kommentarer vill jag tacka alla som kommenterar. Tack, O för tipset om bastubelysningen. Utan att ha varit i Kungliga tennishallens bastu tror jag att jag vet vad det är för lampor du menar för företaget jag arbetar för har något i den stilen i sitt bastutak.


Torsdag 19/2

Vaknade av kakelsågens ljud i morse och insåg att det inte var någon idé att ens tänka tanken att ligga kvar och snooza i det ljudet. Det är annars något jag är grymt bra på, särskilt de dagar när jag inte har en tid jag måste vara på jobbet. Jag kikade in till Stasys för att dokumentera det senaste som gjorts i badrummet.

 
Den lilla halvväggen till bastun är uppbyggd. På insidan av den ska bastuaggregatet sitta och resten av basturummet kommer att vara i glas.Ytterväggarna är uppsatta och spacklade och ska bara målas - sedan är de klara.

När jag gick hade Stasys börjat sätta kaklet vid handfatsväggen så vi får se hur långt han har kommit när jag kommer hem i kväll.


Onsdag - GE-galan

Idag har vi tagit en paus från renoveringsbestyren och varit på GE-galan i Globen och sett Defar slå världsrekord på 5000 meter 14:24:37 och Alhaji Jeng svenskt rekord på 5,81 meter. Jag noterade hennes tid på 4000 meter, ca 13 minuter, då jag själv precis innan jag åkte till Globen avverkade denna sträcka på jobbets löpband. Själv hade jag då sprungit i 30 minuter...


Här kommer - på begäran av honom själv- TU:s panoramabild av galan på Globen:

Banan var inte riktigt så krokig i verkligheten...

Tisdag

Ägnade förmiddagen åt att inhandla kakel till "tvättstugan" (kanske lite pretentiöst att kalla den lilla skrubben för det ) och det blev, efter några vändor med olika sorter till kassan, tillslut en vitgrå glasmosaik. Den måste läggas med vitt fix under för att få det utseende som det hade på Bauhaus där jag handlade och detta har jag rett ut med Karolis. Han handlar och fixar de prylarna! Det är ju inte så vansinnigt noga hur det ser ut i skrubben men när man ändå ska välja så kan man ju ta något man tycker är fint och det här var billigt och fräscht. TU önskade sig något ljust också (annars hade jag nog valt en svart sten...) Det ska bli ytterst spännande att se om jag får godkänt på mitt inköp av TU. .


Under detta Bauhausbesök fick jag lära mig något nytt om kakel/klinker och vad som skiljer det ena från det andra förutom att kakel sitter på väggen och klinker på golvet. Alltså, hur vet man att det är en kakelplatta eller ett klinker eller både och.
Plattorna har en siffra som motsvarar hur hård belastning de klarar av och för att passa på ett golv måste de ha minst siffra 4-5. Många kakel har 2 och då går de inte att använda som golv. Eller som försäljaren sa: "Lägg in det och lev med ett sprucket golv sedan" Och det vill vi ju inte så jag köpte snällt en mosaik med siffran 5.

Jag hämtade också en kompletterande kvadratmeter av det tidigare inköpta klinkret för golvet. Vi hade beställt lite väl snävt i första vändan och vill inte riskera att stå där i slutänden med saknade plattor då det är en beställningsvara med ca en veckas leverenstid.

Slängde ett öga på bastubelysning på byggvaruhusen men de har inget som tilltalar oss så vi låter nog elektrikern inhandla det via sina kontakter istället.

Kakling
Det har inte blivit något kaklat idag som de sa igår då skärmaskinen saknas. Det gör inte så mycket för elektrikern var här och fixade till de eldragningar som fattades i badrummet så nu kan Stasys försegla väggarna utifrån och har därmed att göra så det räcker med uppskruvande, spackling och målning av dessa.

Balkongen
Jag tror att balkongkillarna har varit här idag också för jag kan inte minnas att det fanns en fönsterbräda igår och dörren är mycket trögare att öppna idag så något måste hänt under dagen. Hoppas att det inte är något fel på dörren bara!


Måndag kväll

BALKONGEN ÄR PÅ PLATS!!!

Det var med ett försiktigt kliv jag tog första steget ut på balkongen och Stasys hade väldigt roligt åt mig när jag tittade ner och fick svindel. Han tog en rökpaus och höll mig sällskap och hoppade glatt runt för att visa mig hur hållfast balkongen var skruvad i väggen till min stora förskräckelse. Vågar inte lita på att den sitter fast än men jag fick en visning av bultarna och byggställningen var ju kvar under så jag vågade mig på en stunds vistelse där ute.

 
Stasys tar en rökpaus medan våtklegget han målar väggarna med torkar

 
Kan se framför mig skålen vi ska ta här ute när alla gubbar har packat sitt pick och pack och lämnat oss och allt är KLART!


Nu har Karo varit här en timme och gått igenom kakling, bastuväggsbygge mm mm. Han jobbar tydligen kvällar för det går inte att få tag på honom på morgonen. Passar mig perfekt för jag förstår inte tjusningen med att mötas kl 7:00 och diskutera plattsättning.
Måndag eftermiddag

Tog en tur till en tapetaffär för att kolla efter något fint som fondvägg i köket. Tanken är att inte kakla ovanför diskbänken utan köra tapet på hela den väggen och sätta glasskiva som skydd mot stänk istället. Jag vill ha något extraordinärt och absolut INTE något som man ser på var och varannan restaurang som fondtapet. Kan tänka mig färg (gillade ju den ovanliga blå nyansen som de målat med i visningsköket på IKEA till exempel) men också mönster om det bara är rätt sort. Brukar se med en gång vad jag gillar och inte.

Här är några bilder från dagens tapeter-jag-kan-tänka-mig-lista: (numrerade utan inbördes ordning)

1)
  Rutigt?

2)

 Randigt/melerat? Svårt att se färgen, lite åt de vinröda blandat med ljusbrunt och grått.
3)
 Blommigt i turkos och gulgrönt på silverbotten (syns inte på bilden men så ser den ut ;))
4)
 Turkos "skrynklat papper" - MIN FAVORIT Finns i flera färger.
5)
 Stadsmotiv
6)
 Småprickigt (alldeles omöjligt att se hur denna tapet såg ut, jag vet

Har också sett tapeter som ser ut som kohudar men jag har inte fotograferat dem.


Inspirationsrunda på IKEA

Vi tog en lunch på IKEA igår och kollade in kök för att få lite inspiration till vårt ritande hemma.


Jag gillar köksö med förlängd matplats A LOT!


Det är svårt att få med hela känslan av ett kök på bild men det här var ett av mina absouta favoriter av de miljöer de byggt upp i Barkarby. (Uttalas Baaaaakabyy på småländska) De har blandat vita blanka skåp med svarta och blågrå och alla de tre har varit uppe på min lista som tänkbara alternativ så jag gillar idén att blanda dem. Tror det blir alldeles för vitt och sterilt om vi kör vitt överallt och det är dessutom så himla trist för i stort sett ALLA lägenheter har vita kök när man kollar bostadsannonser. Sedan behöver man ju inte överdriva och göra det extremt men jag tror ändå att vi ska satsa på lite färg också. Gillar den blå fondväggen på bilden också!Den här glasväggen var också lite "kinky", gjord av glashylla och spegelkvadrater samt en ljuslist. Kanske lite för mycket barkänsla? Eller så skulle det bli coolt på väggen vid fönstret?

Måndag - Jan Bylund

Nu har jag skrattat i nästan två timmar åt Jan Bylund som varit på jobbet och föreläst om hur man får sig själv och sina medarbetare sammansvetsade och motiverade samtidigt som man har roligt, om vikten av att hitta inspiration och lust i arbetet även i tider av förändring.


Vilken underbar människa! Han pratade om att man måste lära sig att se sig själv utifrån både brister och tillgångar och att bekräfta sig själv och andra genom beröm. Han tog fram sina svaga sidor och visade hur han kan använda sig av dem i sitt yrkesliv. Jag skrattade så jag grät åt hans beskrivning av senaste TV-inköpet. Han är tydligen helt oteknisk och när han möter teknikförsäljare med byxorna nere vid knäna som bara säljer på produkt för att de är så osäkra på sin egen personlighet blir det totalkrock. UW i Varberg - Jan Bylund vore klockren för er butikskedja på något möte om ni vill ha kul inspiration. Hans utlägg om HDMI, scart och 100 Hertz var vansinnigt roligt.

Jag kände mig nöjd under föreläsningen för jag hade precis avslutat ett samtal med Karo (arbetsledaren för hantverkarna) och gett Stasys beröm för att han är så duktig och framåt. Nu är jag ju ingen expert på våtrumsunderarbete men i mina ögon ser det ut som de gör ett bra och noggrant jobb.

Jag vill också passa på att berömma min sambo för att han gör ett så bra jobb med renoveringen och för att vi klarar det så bra tillsammans. Vår omgivning måste också berömmas och tackas för att ni står ut med oss under denna period. Ursäkta om vi är insnöade och prioriterar hemmafix före socialt umgänge och att vi är trötta och tråkiga.

Så! Nog smörat för idag! Lägger ut lite bilder från helgens IKEA-besök och tankar och idéer om köket ikväll.

Söndag - vilodagen

Innan jag gick för att fira alla-hjärtans-dag med KE och UT igår fick jag en genomgång av vad Stasys hade gjort under dagen och skulle göra kommande vecka. På tyska... jag förstod så mycket som "gummi machen" vilket jag tolkar som att vägg och golv ska våtrumsbehandlas två gånger till i början av veckan. Därefter skulle de börja kakla och om jag förstod allt rätt skulle det vara klart till söndag.

I vilket fall som helst går det nu att se rummets form och få en känsla för hur det kommer att bli och det var med stor lyckokänsla jag spanade in i badrummet igår kväll när jag kom hem. Innertaket är på plats och golvet har flytspacklats. Det kommer förhoppningsvis att bli så fint och jag är så glad att det fungerar så bra att bo här, att hantverkarna är så duktiga och flitiga och att vi snart har ett badrum. :)

Jag har inte tagit några bilder värda att publiceras idag för de blir så mörka nu när det är mörkgrått spackel överallt. Man ser inte vad de föreställer! :) Jag vågar dessutom inte försöka tända någon av de bygglampor som finns därinne för eluttagen hänger löst i taket och jag kommer säkert få mig en kyss om jag försöker ansluta i virrvarrret.

Själv ägnade jag hela dagen igår åt att rita kök i IKEA:s köksplaneringsprogram. Vad kul det är!! Jag blev helt uppslukad av detta och tiden rusade iväg och vid 17-tiden insåg jag att jag glömt min tvättid (som var ganska akut), missat lunch och skulle till Fridhemsplan och handla innan middagen hos UT kl 18:00. Men jag har nu tre ritningar som jag är nöjd med. Ska fortsätta att arbeta utifrån dessa och involvera min käre sambo i planerna också. Teambuildning inför nästa projekt: Klara Norra Kitchen. Eller som vi säger här hemma: Klara Nord Küche.

Nu är det dags för en raggardusch i köket igen innan dagens barndop i Solna. Misstänker att det kommer bli en sväng på IKEA efter det.


Lördag - alla hjärtans dag

Vaknade utsövd 7:30 en lördag - vet inte när det hände sist? Nu sitter jag i köket och äter frukost och Stasys fixar inne i badrummet. Idag har han sällskap av en annan man men jag vet inte vad han heter. Kul för honom med lite sällskap och det är mysigt att höra dem småprata och fixa. Det verkar inte vara något oväsen på dagens program tack och lov.Müslin jag köpte häromdagen visade sig, dagen till ära , innehålla små hjärtan och jag skickar ett sådant till alla mina nära och kära idag. Tack för att ni finns! En särskild hälsning till dig, TU!

Sitter och googlar lite på bastubelysning. Vi bestämde oss för att ha en hörnlampa samt en mysbelysningsramp under översta laven och jag försöker skapa mig en uppfattning om hur detta kan se ut och vad det finns för lampor. Min ringa erfarenhet hittills säger mig att bastulampor inte är särskilt snygga men jag försöker överbevisa detta genom en liten research.

 

        
Det bästa är om de går att gömma under laven som vi tänkt men jag vill att det ska finnas tillräckligt med ljus för att läsa i bastun. Brukar lägga mig med en bok på översta laven i bastun i Tandådalen och läsa. Jag blir så rastlös annars och tröttnar efter fem minuter.

De två sorterna längst till vänster är mest aktuella. Lysdiorder som finns på bildern längst till höger är jag inte så förtjust i. Jag vill ha mer jämt fördelat ljus. Mittenbilderna är exempel på vad jag menar med typiskt tråkiga bastulampor.

Det finns sidor med bara badrums-och bastubelysningar (såklart - vad trodde jag?!)
www.badrumslampor.se

(NU borde det väl snart vara dags för kosingen att trilla in?! Gör ju massor av reklam och kan lätt tänka mig att blogga på heltid och springa på en massa inredningsmässor för att få inspiration)


Den här bastun påminner om vad vi försöker skapa: ett rum i rummet med glasvägg men som ändå är inramat av nedsänkt tak och halvväggar.


Följande lilla notis hittade jag på ovan nämnda badrumssida och jag undrar om det verkligen är så enkelt att bli vacker?! :)

Badrumsbelysning gör dig vacker

Att välja rätt ljus för badrummet kan vara otroligt viktigt för sitt eget välbefinnande. Bilden i badrumsspegeln är för många det första man möter på morgonen och det sista man ser innan man går och lägger sig på kvällen. Där emellan skall belysningen fylla många funktioner beroende av aktivitet


Nu ska jag ge mig i kast med köksritningarna. Lika bra att smida medan järnet är varmt och om det var knepigt att få ihop ritningarna till badrummet kan jag bara föreställa mig hur det kommer bli med köket. Vi har inte enad front inom familjen där kan man säga.. Men älgfrys ska det bli! Det lovar jag, TU och nu har du det skriftligt här på bloggen. :)


Fredag

Idag var det dags för oss att möta elektrikern för första gången. Han kom vid 7-tiden och vi gick igenom bastulampor, 3-fas, eluttag i kommoden, lysknappar och eluttag. I mina öron ungefär lika obegripligt som tyskan jag försöker prata med Stasys när vi kommer in på 1-fas, 3-fas och ledningar hit och dit. Men jag är full av förhoppning att det kommer bli bra!

Idag har väggarna spacklats klart och väggen för toacisternen byggts upp.


Det blir en liten hylla ovanför toaletten och hade vi haft lite mer plats hade jag velat att den gick ända in till väggen vid badkaret men det är tight som det är med 160 cm så det fick bli en så smal utbyggnad som möjligt.Elektrikern har fixat uttagen och dragit det mesta av elen idag också.

TU har åkt till Sundsvall för grabbhelg och jag har varit hos hans systerdöttrar på födelsedagskalas och där var det andra byggen som gällde: TU:s julklapp - en bilbana
 

Torsdag kväll/natt

Vi provlägger klinker:
.

Jag hoppas verkligen att det blir bra kring golvbrunnarna trots att plattorna är så stora..

     
TU klarar inte en kväll utan att kånka runt på saker och här är det badkaret som ät ute på en tur i köket. Jenco - om inte matlagning fungerar i badrummet får väl badrummet komma in i köket?! :)

Torsdag

Det kändes lite konstigt att komma hem idag och INTE träffa Stasys. Jag gjorde ärenden efter jobbet och kom inte hem förrän 20:00 och då hade han gått för dagen. Har vant mig vid att han är här när jag går upp på morgonen och när jag kommer hem. Har varit och handlat nytt fikabröd till honom för nu har det gått åt två påsar av bullarna jag fick av mamma (TACK mamma) och det börjar bli dags för lite variation så jag köpte havrebrownies och kardemummaskorpor. Jag är lite orolig att han inte får i sig något på dagarna mer än sitt pulverkaffe. Funderar på att ge honom lunch på lördag när jag ändå är hemma och lagar till mig själv.


Här har Stasys eller Karo skrivit något på litauiska (heter det så?) på gipsskivan. Någon som kan tyda? Vår språkförbistring börjar lätta något nu när vi konstaterat att vi alla talar knacklig tyska. Får dock inget flyt i detta språk alls då jag inte använt det sedan gymnasiet och då var det inte direkt badrums-, snickeri- och VVS-vokabulär tyskboken innehöll. Men viss basic information som ex mått kan vi numera konversera kring.

Idag har Stasys fixat klart innerväggarna inför kaklingen, flyttat ut toaletten så att den livar med en utbyggnad som finns i rummet och höjt rörens utlopp för badkarsblandaren. Vi var inte nöjda med den höjd som rörmokaren hade satt dem på från början då vi mestadels kommer stå och duscha istället för att bada och det kändes som blandaren satt för långt ner. TU sa till Stasys att vi ville ha littauisk standard och då sken han upp:) Han har också börjat regla för innertak i både badrum och bastu.

Min första tanke när jag kom in i badrummet ikväll var att det hänt så mycket men nu när jag räknar upp det som är gjort så är det ju en hel del. Dessutom märkte man ju större skillnader när det revs och byggdes upp än nu när de börjar komma in på finliret i tätning och sånt där man anlitar hantverkare för att pyssla med som inte syns.Man ser rören sticka ut på väggen och nu sitter de på 80 cm höjd istället (tror jag för TU har roddat med detta tillsammans med Stasys så jag vet inte var det slutade till sist).

 
Taket till bastun är sänkt lite lägre än övriga taket enligt TU:s bastutaksefterforskning. Vi tejpade upp bilden till höger här ovan på väggen för att de skulle se hur vi menade. Karo tyckte att det skulle vara glas ända upp till den fulla takhöjden men för uppvärmningens skull är det bättre att ha lägre i tak. Dessutom skärmar det av bastun från rummet i övrigt och blir en egen liten del.


Här är de tillfixade väggarna samt reglar för undertak på plats.TU har byggt ett litet berg i hallen av alla klinker- och kakelkartonger, toaletten och badkaret. Inte konstigt att Balconakillarna muttrar lite att det är trångt och svårframkommet hos oss :)


Badkaret har TU kånkat upp själv nu i eftermiddag. TACK, gubben för att du fixar och ordnar så bra!
NÄR kan jag bada??


Onsdag kväll

Min fantastiska sambo ägnade kvällen åt att åka till K-Rauta för att beställa en kvadratmeter av vårt klinker till då vi tagit till för lite i kombination med att badrummet blev en aning större än vår ursprungliga ritning. Jag hade också kommit på att vi betalat 120 kr för mycket per kvm efter att ha praktiserat enkel matematik = 10 kvm á 449 kr kan inte bli över 5000 kr vilket vi hade betalat. TU fixade till detta och fick tillbaks pengar och en kvm till beställt.

Han har också köpt kakel till väggarna på Bauhaus, vita, blanka plattor 30*60 cm som han transporterat hem och burit upp alldeles själv medan jag fikat med en klasskompis från gymnasiet som jag inte träffat på typ 12 år. För att visa min tacksamhet har jag dammsugit sovrummet, vardagsrummet och köket och torkat alla golv samt sanerat lilla toaletten som var minst sagt dammig då den inte varit tejpad lika noga som övriga lägenheten. Kommer säkert gå till historien som tidernas mest onödiga städning då allt säkert är dammigt imorgon igen men det känns ändå fräscht att fixa till det mellan varven. TU stannade till hos TG och LN för att se fotboll så han fick också lite socialt umgänge idag!

Efter städningen ordnade jag ett litet hemmaspa i köket för jag var bara tvungen att duscha och jag har ju vanan inne att leva utan dusch sedan mitt boende i Gamla stan så jag körde en hederlig hårtvagning i diskhon.


Efter håret var det dags för fotbad och i sann Johanna-anda hoppade jag upp på diskbänken och tappade upp ett fotbad. Har inga skrupler när det gäller att kombinera bad och kök då det lutar åt att vi ska riva köket inom snar framtid.Det var riktigt bekvämt på diskbänken med en mjuk handduk att sitta på och tv:n på andra sidan rummet.
Onsdag - dramatik i form av mindre eldsvåda

Vilken morgon! Det börjar med att Stasys kommer kl 7:00 och börjar fixa borta i badrummet. Klockan 8 kommer två killar från Balcona och fortsätter arbetet med dörren. Jag är morgontrött och ligger kvar i sängen och drar mig när det ringer på dörren. Stiger inte upp för jag är rädd att det är någon granne som ska klaga på ljud. Det låter nämligen huuuur mycket som helst för någon kapar något med en tjutande ljud. Efter en stund ringer det på igen och jag tar mig upp för att öppna. Då är det Karo som kommer. Plötsligt skriker någon efter vatten och när jag tittar bort mot dörröppningen vid badrummet ser jag att det brinner bakom plasten och ut i vardagsrummet kommer rörmokarens sportlovslediga son och skriker att han behöver vatten för att det brinner. Jag får fatt i vattenkaraffen på diskbänken och springer in med den och ser att det är en flaska med något lättantändligt som brinner på golvet.

Vilken syn!
På provisoriska balkongen ligger två grabbar på knä och undrar vad det är som händer, sonen som ropar efter vatten och släcker elden, Stasys som springer runt bland alla grejor för att rädda undan verktygslådan från elden och på golvet i lilla garderoben ligger rörputte och kapar rör. Och mitt i allt står Karo och skrattar.. Det var då jag bestämde mig för att det var dags att gå till jobbet... En eldloppa hade helt enkelt stuckit iväg och träffat flaskan som börjat brinna. TACK OCH LOV ATT INGEN BLEV SKADAD! Det blev inga materiella skador heller då det bara var flaskan och det som rann ut från den som brann på betonggolvet.

Måste erkänna att en och annan tanke gick hemåt under förmiddagen. Det kändes bättre när TU rapporterade att lugnet var återställt på lunchen.

Här är en bild tagen direkt efter släckningsarbetet så det mörka som syns på golvet är vatten från min heroiska insats som brandman. Om bilderna varit grumliga innan har det berott på damm - nu är det rök :)

Stasys har varit grymt effektiv idag också och har reglat upp alla nya väggar och fått dit gipsskivorna så nu är det ett rum igen:Nya badrumsväggen sett från sovrummet.


Rörmokaren har också fått lite gjort och här är fixturen till toaletten uppsatt. Gör lite reklam för Geberit här. (Måste kanske produktplacera lite mer om jag ska kunna leva på bloggen i framtiden :))

Spåren för rören som syntes på gårdagens bilder har Stasys fyllt med något grovkornigt klägg innan han gick hem för dagen.På platsen där morgondagens drama utspelade sig syns nu inte ett spår av olyckan.

Vi har också haft ett byggmöte med Karo idag (VÄLDIGT viktigt att stämma av varje dag - det rekommenderar jag varmt) och vi har enats om att dörren in till sovrummet ska vara på samma plats som tidigare och så har takhöjden på bastun ventilerats muntligt. Vi var inställda på ett sänkt tak på 2.10 i bastun för det är vad TU har fått fram under sin research av bastubyggande men Karo var inställd på att köra full takhöjd. Frågan ska undersökas vidare imorgon innan beslut fattas.
Jag och TU har också, trots att blodsockernivån var nere på rött vid det laget, enats om att vi hoppar takdusch och nöjer oss med en flyttbart, löstagbart munstycke på stång och badkarsblandaren. Det är råd nummer två för dagen - se till att inte blodsockernivån sjunker när beslut ska fattas och byggmaterial införskaffas. Bidrar nämligen inte till trevlig stämning, konstruktiva beslut och krafttag vid bärande.

Tisdag

Idag var det dags för Balcona att byta våra fönster mot dörrar ut till balkongen och det är det mest högljudda jobbet under deras bygge. Detta i kombination med att Stasys (demolition man) skulle bila två långa diken för rör till golvbrunn i bastun och tvättgarderoben i det stenhårda betonggolvet á minst 3 timmars skakande i huset bådade för en underbar dag för eventuella hemmavarande grannar..
Utsikt från terrassen - de håller på och täcker grannens altan och mitt på soldäcket står balkongen och väntar.


Här är balkongen och jag lääääägtar tills den är på plats.
Så här ser det ut när de har tagit bort vårt gamla fönster och satt i dörren.

Dagens stora bakslag blev att vi fick bekräftat att ROT-avdrag inte gäller balkongbyggen. Jag utgick från att det skulle göra det då det är tillbyggnader samt att en person från skattemyndigheten stod hos Sverker på Plus och sa att altaner räknades. Men i bostadsrätter är det bara renoveringar som omfattas av det som hör till bostadsrättsinnehavarens underhållsskyldighet som faller under ROT-avdrag och fasader, fönsternas utsidor och balkonger hör till föreningen och därför kan vi bara dra av för ca 15% av arbetskostnaderna i balkongbygget. Det är så stor (liten!!) andel som är arbeten och snickerier med det som vi har rätt att göra avdrag för. Xmfsldrvhtrv nk (Det här ska föreställa ett fult ord men jag fick beröm av mamma för att jag inte använde fula ord eller svordomar på min blogg så jag fortsätter i denna goda anda.. )

Här är Stasys små myrstigar i golvet.. Jag vågar inte tänka på hur det måste ha låtit i huset när detta gjordes.
To wash or not to wash - thats the question

Vi har - ända sedan vi såg badrummet på visningen - diskuterat frågan om tvättmaskiners vara eller icke vara i vår lägenhet. Vi fick ju ärva en tvättmaskin av tidigare ägaren. "Fungerar hur bra som helst trots att den är 20 år gammal. Ni får den på köpet!" Otacksamma som vi är kastade vi ut den gamla pjäsen redan dag ett (tror till och med att det var timme ett) och sedan dess har vi med jämna mellanrum avhandlat om vi ska nöja oss med tvättstugan en trappa upp eller ha en egen i lägenheten på bekostnad av plats för annat. Jag ska erkänna att jag är tvättmaskinsmotståndaren i familjen. Jag tycker det är smidigt att använda de två maskinerna och torkrummet i föreningen och det är bara en halvtrappa upp från oss. TU, med goda råd från Tzz tycker att vi ska tänka ett steg längre och vill ha tvättmaskin i lägenheten. Den stora frågan är då bara VAR vi ska klämma in den. TU vill ju ha sin bastu och det tar ju upp all plats som annars hade kunnat räcka till tvättpelare. Köket tycker jag kan fungera om man gör det integrerat men det vägrar TU gå med på. Vår enade plan har tills för någon vecka varit att förbereda för tvättmaskin i badrummet där badkaret står och så kan det bytas ut mot dusch och tvättpelare om man skulle vilja det.

Nu har dock TU en ny idé och det är att dra vatten och golvbrunn till den kvarvarande garderoben i hallen utanför badrummet och sätta in en tvättpelare där. Detta lilla skrymsle måste då inredas som våtrum med sockel mot hallen för att förhindra vattenläckage, golvbrunn, rördragning över hallgolvet mm. Jag tycker att det är mycket jobb för något som vi ändå kanske inte ska ha men jag ger med mig. Hoppas det blir bra!

Hantverkarna vill ta bort den gamla dörren och sätta in en ny, modern men så långt är vi inte i tankeverksamheten så det har vi sagt nej till. De får inreda och förbereda för tvättmaskin och så tar vi ställning till dörrval sedan. Jag har en tanke om att kanske sätta en aluminiumjalusi som kan dras ner istället för en traditionell dörr? Skulle nog kunna piffa upp i den annars ganska tråkiga hallen som kommer bli låååång i och med utbyggnaden för bastun mot sovrummet.

Måndag - sopkörning och Singing bee

Demolition man var på plats vid 7:00 idag på morgonen och höll sig hyfsat okej inom ljudramen fram till 8:00 när vi gick. Idag har han bland annat spacklat upp den här väggen:
Det är inte en enda vägg som duger som den är. Ni som sett hur kaklet satt innan vet hur snett och vint allting sitter så väggarna behöver justeras.
Jag hoppas verkligen de vet vad de gör och att de gör det bra så att våra stora, vita kakelplattor kan ha en tight liten fog.

Han har också börjat sätta upp reglar för nya väggar och utbyggnader:Rivningssäckarna var nedburna till trottoaren när jag kom hem. Totalt 32 stycken plus toalettstolen.TU och hans pappa fixade ett släp och lastade allt för skjuts till soptippen. I Vanadisberget blev de dock stoppade och fick inte slänga påsarna då de inte var täckta. De hänvisades till en annan soptipp och med lite tjat och övertalning fick de dumpa bagsen där. Ett gigantiskt TACK till P och min helt fantastiska sambo som slet och kämpade med detta!

Själv satt jag i godan ro på inspelning av Singing bee i Frihamnen... Tyckte det var roligare än soptippen. Tycker vi gjorde en korrekt könsfördelning och jag känner mig helt komfortabel med rollfördelningen.. Nej, det är verkligen inte så! Jag hade dåligt samvete som tusan när jag åkte till Frihamnen men försökte trösta mig med att jag i vilket fall skulle vara oduglig som hjälpreda med säckarna då jag inte ens orkar rubba dem från marken. Girlpower? Nja, inte i det här fallet.
  


Den här bilden tog jag för att ... jag vet inte varför jag tog den?! "Ett rör som sticker upp ur golvet" ska jag döpa bilden till. Den kom till i ett ryck jag fick att försöka göra konst av fula, oväntade motiv. Eller nåt..

Några andra som försökt sig på konst(iga) ritningar är TU och byggarna. Är det någon som blir klok på vilket av strecken på väggen som symboliserar var bastuväggen ska gå?! Känns som planerna ändras lite?


I vilket fall som helst är det sååå bra att vi bor hemma och träffar gubbarna varje dag för det uppstår fel och oklarheter dagligen och hade vi inte varit här hade det inte kunnat redas ut i ett tidigt skede. Det var för övrigt grannens råd (inte klagande grannen utan grabben i dörren bredvid) - att stämma av med hantverkarna varje dag för att undvika missförstånd och felaktigheter. Han hade inte bott hemma och inte tittat in varje dag och det ångrade han för det hade blivit en del fel.

På tal om grannar så verkar helgens arbete ha förlutit utan klagomål. TU har mött två personer i vår styrelse och den ena av dem hade inte ens märkt att vi höll på! Grannen under har inte heller märkt något vilket känns helt fantastiskt.

Handfat

Här är en bild på vårt handfat - direktimporterat från Småland


TU - en sann smålänning

Tu har inte hunnit läsa bloggen sista veckan och nu ligger han bredvid mig och uppdaterar sig. Han tycker att han framstår som en snål typ som valt att transportera soporna i IKEA-påsar och prutar på Blocket. Jag har försökt att förklara skillnaden på snål och att vara ekonomiskt sinnad.

Han gör härmed ett statement att han INTE är snål men att han efter helgens supertrevliga umgänge med alla glada gubbar på BD:s manssexa och festen på Hotell Åsen i Anderstorp inte har något emot att tillhöra den småländska skaran. :)

Tvättställ inhandlat

Stannade på A6 i Jönköping på väg hem från Småland för att göra en insats att hitta ett tvättställ med möbel. Det är i princip det sista som ska inhandlas. Enligt sista ritningen med Karo, gjort på plats efter rivningen, kan vi ha ett tvättställ som är 90 cm brett.

Först var vi en affär som hette Badrummet (eller något sådan) och de hade snygga saker från en svenska tillverkare utanför Jönköping som heter Aspen. Verkade vara bra kvalitet och de hade genomtänkta lösningar på lådor och skåp. Tyvärr stämde inte måtten på de handfat vi gillade exakt med vårt behov. De har dock trevliga skåp som vi kommer kolla närmare på när vi är lite längre fram i färdigställandet.

www.aspenbad.se

Vi sprang in på K-Rauta i förbifarten för att se om de hade bättre skyltning av handfat än i Bromma och där stod det - vårt handfat! En modell vi varit inne lite på tidigare för att det inte är så djupt men som på K-rauta i Bromma bara finns i ekfaner. Här fanns den med vit låda och på kampanjerbjudande. Det tog tre minuter, sedan hade vi bestämt oss. Skåpet är inte helt optimalt men då det inte kostar en halv förmögenhet kan vi kanske bygga om det lite längre fram. För nu fungerar det dock bra. Hoppas vi.. Det blev iallafall high five där inne på K-Rauta när vi insåg att vi hade bestämt oss och att vi praktiskt taget är klara med badrumsbesluten.

Hittar inga bilder på vårt inköp så det får vänta tills allt är monterat och klart. Lite synd att det inte finns bilder för vi fick med en spegel med belysning på köpet och den kommer vi inte ha användning för så jag kommer sälja den på Blocket. Något knepigt att försöka fotografera en spegel utan att få med sig själv eller bakgrunden som speglas. :)

Demolition Man

När jag kom hem från jobbet nu, kl 16 fredag eftermiddag, var det bedrägligt lugnt i huset. Öppnade lägenhetsdörren och möttes av en hall fylld av IKEA-påsar med skräp och dammet låg som en dimma i luften.Trodde inte att det var någon kvar men så prasslade det i plasten borta vid badrummet och ut kommer Demolition Man med ytterligare påsar. Det är han som syns som en skugga på bilden.

Jag vet inte om vår plan att köra bort skräpet på tisdag kväll är så genomtänkt med tanke på att de påsar som syns på bilden bara är ungefär hälften av allt som ska forslas bort...Vi har vissa kommunikativa problem, jag och Demolition Man för han verkar inte förstå varken svenska eller engelska då jag försökte fråga om han behövde fler säckar. Han ser inte mycket ut för världen då han är kort och liten men grymt stark, effektiv och snabb är han iallafall för han har fått ner allt kakel och båda väggarna och packat ihop skräpet själv på mindre än 7 timmar.De sista resterna av gamla hallväggen ska bankas ner imorgon, lördag, med hammare. "No sound, eh little sound" säger Karo, väl medveten om husets regler att det inte får renoveras med ljud på helgerna.

PEPPAR, PEPPAR - INTE ETT ENDA KLAGOMÅL IDAG

Annonsera renovering i god tid i trapphuset

... Vi har tagit över trapphuset:

  

Hela anslagstavlan är full med våra renoveringslappar!

Demolition Day

Imorgon är det Dagen D - Demolition Day. HUKA ER GRANNAR, res er från sjuksängen och sluta sova på dagtid "för nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort".

       

TU har i sann småländsk anda bestämt att vi ska transportera bort allt rivingsspill själva för att pruta ner kostnaden med ca 7500 kr. Att transportera bort det med Big Bag kostar runt 1000 kr säcken men TU har köpt en annan lösning: IKEA-bags för 5 kr/st.Men lugn nu, Marty, du som värnar om Lennart (bilen) - vi ska köra det på släp så vi inte förstör hans originalinredning.

Kom på att vi inte har någon bild på Lennart! Det måste vi ordna!

Materialval

Nu börjar det dra ihop sig med materialval och TU är flitig som tusan på nätet, ringer fixar och har sig. En kontakt han har hittat har levererat sten till palats i Saudiarabien och har skakat hand med en känd terrorist där. (Nämner inga namn då jag inte vill ha kopplingar med denne man på min blogg - terroristen alltså. Man vet aldrig vad som kan hända i dessa FRA-tider :))

Bastun var gårdagens projekt och panel är beställt. Vi har valt al som träslag och det kommer bli liggande breda plankor.


Här är alpanelen TU har valt ut fast i smalare variant.Denna kontakt säljer även granit och marmor och skickade med interiörbilder för detta också. Vi behöver golv till köket och till den lilla biten klinker som är innanör dörren i hallen.

TU har också kollat på handfat och skåp. Det här kommer från Stilhem och heter Granada. Snyggt men bara 60 cm brett och inte så höga lådor under så jag tror vi letar vidare efter något rymligare i förvaringsväg.


Pyjamasparty

Låg kvar länge i sängen i morse vilket resulterade i att jag fick öppna och släppa in Balconas killar som skulle montera ner elementet i pyjamasen. Hade inte räknat med att de skulle komma så "tidigt" som tio över åtta. Många var de också! Eller så var jag så sömndrucken att jag såg i syner men jag tror de var 5-6 stycken som troppade in på rad. Unga, söta och morgonpigga killar och jag tvingade dem att hämta upp fönstret som de dumpat nere i entrén och bära upp det till vår lägenhet. Gör ALLT för att grannsämjan ska vara så god som möjligt och kan vi förvara material inne hos oss - ja då gör vi det! :)


När jag kom hem var elementet borta så nu har vi en värmekälla mindre.. ni som har varit här i vinter vet vad det innebär. Har dock fått låna en fläkt av Balcona som vi kan ställa upp provisoriskt. Tror den kommer hamna i vårt nuvarande sovrum!


Dagens Blocketfynd

Hittade den tvättställsblandare vi bestämt oss för på Blocket idag för 1000 kr. Då den utlovade bottenventilen saknades när TU väl kom dit, prutade han ner priset till 800 kr. Oöppnad förpackning! Med Badrumsgruppens rabatt skulle vi få betala 1756 kr. Utnämner detta till dagens fynd!

          

TU anpassar sig efter sin nya miljö..

När jag kom hem ikväll efter körövningen sitter TU på golvet och tittar på TV med skyddsplasten kvar...


Han har tagit med sig täcket till soffan och lagt sig ovanpå plasten och vilat sig lite efter en rundtur till Orminge, Fredells och Fittja för att kolla in toaletter mm.

Sportnytt in plastic!

BYGGET STOPPAT

En halv dag fick hantverkarna riva - sedan var det stopp. Ljudkänslig granne har satt stopp för all fortsatt rivning och bilning tills på fredag då maken förväntas vara på benen igen efter sjukdom. Karo uppskattar tidsåtgången för det mest störande jobbet till 6 timmar på fredag och 6 timmar måndag. Nu är vi alltså redan mer än en halv vecka försenade. Underbart!

Dagen började annars smidigt. Det tog 20 minuter för Putte Rör att kränga bort alla rör, handfatet och toaletten så att det bara var för Karos gäng att riva. Dessa prylar står nu i hallen och finns för avhämtning om någon är sugen.Vi har också fått rättmätig kritik för att vi inte har satt upp lappar om renoveringen. Och det stämmer - vi gjorde inte det igår när det blev bestämt att det skulle dra igång idag. Detta beror dels på att vi redan har en lapp upp om balkongrenoveringen och dels att det gick så fort och var så mycket annat att tänka på. Styrelsen är dock informerad via ordföranden sedan tidigare och de närmast sörjande grannarna har vi pratat med.

Det var väntat att det skulle komma klagomål men kanske inte SÅ fort.Antar att det låter en del när de drar igång med machoprylen till höger i bild...
Garderoben som ska rivas och bli en bastu


En liten skrothög hann det bara bli. Alla golv och dörrar är täckta med papp och tejp. Frustrerande att de inte bara kan köra på så det blir klart!

Men nu ska jag tänka POSITIVT:
 - vi har fortfarande inte inhandlat bastupanel, tvättställ, toalett och blandare = mer tid för oss
 - klinker har fortfarande inte kommit

Måste bara...

... lägga in en bild på det nya badrumsskåpsalternativet som jag lyckades hitta när jag kom hem efter min misslyckade inköpsrunda i Bromma:Hafa Quant
Tre lådor istället för två. Kanske inte högre på höjden - det återstår att se. Ska försöka hitta något bra ställe att spana in lådorna på.

Fick också ett tips på ställe att handla toa och handfat på av RörPutte. Lite åt Villeroy-hållet tydligen.Ligger i Orminge (Inte den blekaste aning om var denna håla ligger)  "Det är ingen håla, det är en förort säger TU nu.. "Ber om ursäkt till er alla Ormingebor! Dit kommer Lennart att styra kosan på onsdag.
 

Sista duschen..

TU tar nu sista duschen i gamla badrummet! Klockan 7:30 imorgon kommer Putte Rör och monterar bort allt VVS och sedan kommer grabbarna grus och gör grus av väggar, gammalt kakel och betong. Vi har packat och skyddsplastat in i kaklet både bokstavligt och bildligt talat. VI ÄR TRÖTTA OCH FÖRVIRRADE, VELIGA OCH OSÄKRA så här ända in i det sista, men nu finns det ingen återvändo mer.


Inte helt olik Putte rör.. :) (Hoppas han inte läser denna blogg men med tanke på hur mycket han jobbar är det ingen större risk att han får tid över med sånt)

Dagen började bra med ett badkarsinköp på Badrumsgruppen via telefon. Tog bussen till Bromma för att inhandla tvättställ och skåp på K-Rauta. Westerbergs Motion, vit 75 cm bred. Bestämt och klar och kampanjvara just nu. När jag kommer dit får jag dock ett spel och tycker att lådorna är för grunda och börjar tveka. Rycker och sliter i andra skåp men det är urkasst, fult och trångt skyltat och personalen vet jag inte vilken sten de krupit fram under (USCH, vad elak jag är idag..) Säljare och inom serviceyrke verkar de inte vara - iallafall inte de jag fick tag på idag. Inkompetenta och oengagerade! Inget för min dåvarande sinnesstämning så jag börjar nästan lipa där i gångarna och bestämmer mig för att åka hemåt igen utan uträttat ärende.

Kl 19 kommer Putte Rör och Karo Snickare för att bestämma det sista inför rivning och bygge av det nya. Prata kan de iallafall.. Många historier blir det innan vi kommer till avslut och då är de ändå några beslut uppskjutna till arla morgonstund.


TU packar ur det sista ur garderoben som ska rivas. Inte helt tillfreds med att göra detta mitt i natten så han vill inte vara med på bild. :)


Soffan och klädstången inplastad

TU:s packning  - som vanligt i sista sekunden.

Nu är klockan 01:30 och vi är äntligen färdiga att sova och jag ska försöka somna in med Putte Rörs avslutande ord innan han gick tidigare ikväll:

"Om tre veckor är vi borta och ni sitter och dricker öl i er bastu"  - DET ÄR NÄRA NU

RSS 2.0