Elgubben med son på besök

Grannens plattsättarkompis var förbi igår och kollade på klinkret. Det är oproffsigt inlagt och det finns stora glipor vid väggen och vid fönstret har de inte tagit bort den ena listen, ja, listan över fel går att göras lång. En tänkbar lösning är att slipa bort ojämnheterna men efter dubbelkoll med Golvabia så kommer det inte gå att göra med ett garanterat bra resultat. Återstår nog dessvärre att bryta upp allt och börja om från början. Det ligger ju värmeslingor under också och vid lossning av klinkret är det lätt att skada dessa med ett obrukbart värmesystem som följd.. Det går inte riktigt att sätta ord på hur detta känns efter strulet vi hade med fallet i badrummet! Enligt konsumenttjänstlagen är det dock inte så mycket att orda om - gör om och gör rätt alternativt låt någon annan göra om det och stå för kostnaden för entreprenörens del. Lukas är ganska ledsen kan man säga.. Vi också!

Igår kväll kom också elgubben förbi med sin son som har byggfirma för att inspektera vad de utkastade killarna har gjort och hur vi ska jobba vidare. Elgubben är vi nöjda med och vi vill gärna att han fortsätter och gör klart! Hans son pratade svenska och var jättetrevlig och när vi visade hur väggarna och öppningarna såg ut skakade han bara på huvudet. Tyvärr har han fullt upp med jobb just nu och kan inte hjälpa oss i dagsläget men han skulle återkomma med närmare besked. Eventuellt får han loss någon som justerar det mest akuta i köket så att vi kan komma i ordning där iallafall. Lilla badrummet och hallen kan vänta lite om det kniper.

Under tiden undersöker vi de kontakter som dykt upp.

Intra Quadra 180

I morse kom den lilla diskhon och jag har tvekat lite på om den är för liten men det ser ut att bli helt perfekt!Ser inte så värst spännande ut i sin kartong..


Under förmiddagen ska även den andra diskhon dyka upp, den som ska sitta på den långa köksbänken.

TU ska jaga hantverkare under dagen och FÖRHOPPNINGSVIS får vi tag på några som kan komma så snart som möjligt.

TU- en grym prutare?

TU har fixat en av kombiugnarna till ett MYCKET bra pris. Prutat och klart - 4000 kr. Kombinerad micro och varmluft! Vi ska skaffa en till med ånga/varmluft. Att gubben som sålde den förmodligen var full och kommer att få sparken vilken dag som helst är ju inte vårt problem! :)

Tack, herr N, för att du gjort en så grundlig research och för att du orkar hålla på och tjata med försäljarna! Du är bäst! Vi kan ställa den här i vår maskinpark i vardagsrummet och så drar vi igång matlagningen igen! Lite japansk stil med några vassmadrasser på golvet som vi kan ligga ner och äta på och saken är klar! Kök med diskbänk, skåp och rinnande vatten är klart överskattat! ;)

Nya hantverkare sökes

Efter ett lugnt och sansat möte i morse har vi nu kommit överens om att bryta avtalet med Lukas bygg och för oss gäller det nu att hitta ersättare så fort som möjligt. Alla tips mottages tacksamt! Helst en äldre man med lång erfarenhet..

I väntan på "den rätte" ligger denna blogg nere. Förhoppningsvis är vi tillbaks på banan snart igen!

Renoveringen stoppad

Då Lukas inte dök upp i morse på avtalad tid kl 7:00 kastade vi ut killarna! Ett beslut vi fattade efter att ha "sovit på saken" efter gårdagskvällens diskussioner och granskning av det arbete som är gjort hittills. TU ringde upp Lukas och meddelade att de har till klockan 11:00 på sig att plocka ihop och lämna tillbaks vår nyckel då vi inte vill att de håller på medan vi är borta. Jag är rädd att de kommer förstöra mer material, skruva skåp och socklar snett och sabba bänkskivorna och om Lukas inte får fram mer kompetenta hantverkare så vill vi bryta avtalet här och nu. Det lät inte som han hade några tillgängliga nästa vecka men vi ska träffas på måndag och stämma av.

TACK OCH LOV för att jag skrivit ner allt som hänt här på bloggen och i kalendern. Skönt att kunna gå tillbaks i händelseförloppet och ha skriftligt och bildligt underlag för vad som hänt och sagts.


Här är öppningen mot vardagsrummet och den mest iögonfallande delen av öppningen från kökshållet ser ut så här efter spackling och målning..


Här är dörröppningen från hallen sett underifrån efter målning.


Med kryssmätare ser man hur krokig öppningen är om man nu inte kan se det med blotta ögat (vilket man kan).
Bulligheten mitt på kanten, mitt i bild är väl snygg?
Hörnet vid sneda väggen, justerat med nytt spackel ovanpå gipsskivan för att "blir rak".Kommentera gärna om ni tycker vi gjorde rätt som stoppade så här i fjärde veckans slut? Det känns bra att vi satt ner foten och att de inte ska vara här i helgen när vi är bortresta iallafall.

Nu har jag precis tagit emot köksöns bänkskiva från IKEA så snart har vi allt på plats iallafall bortsett från handymans som gör klart!


TRÖTT..

.. på detta nu! Det händer INGENTING! Jo, de har skaffat hit nya gipsskivor (burit upp 4 stycken fem våningar) för att räta upp väggen och målat fönsternischen idag. Uppskattningsvis 3 timmars arbete för en man så vad de två har pysslat med resten av dagen vet jag inte. Imorgon hoppas vi att Lukas kommer för avtalat morgonmöte imorgon och då ska vi erbjuda honom att bryta här och nu mot en del av arvodet alternativt får han slutföra men med gubbar som vet vad de håller på med. TU har köpt en krysslasermätare idag, dels för att vi vill bekräfta visuellt hur snett det befintliga bygget är, dels för att de ska klara av att räta upp väggen. Det mesta är snett och vint och fult - dörröppningen mot vardagsrummet också.


Jag har en del "bildbevis" och lägger upp dem imorgon. Ett som är säkert nu är att dessa hantverkare INTE får göra vardagsrummet och lilla toaletten oavsett om de får ihop det sista med köket eller inte. Vi har fått ett tips på andra hantverkare som vi ska ringa efter helgen om vi inte får kontakt med det förra gänget igen.
På klara norra intet nytt

Väggen är fortfarande sned - trots att de reglat på ena sidan och försökt spackla den rät. Men andra sidan då? Hallå?!
Klinkret är inte fogat - de kanske inte hittar fogmassan som står på bordet i vardagsrummet?!
Lägenheten är inte dammsugad - påsen var ju full i VÅR dammsugare så vilken ska man använda då? För byta påse när förpackningen med nya ligger öppen på brädhögen är ju för mycket begärt!


Idag skulle köket vara klart enligt planen..

..och det är det INTE. Inte ens i närheten! Och nu är en av killarna sjuk också så det är en solojobbare kvar. Men fondväggen är så gott som klar så alltid något!
TU är iväg och beställer vitvaror och jag jagar damm. Vi har fortfarande inte sett till en riktigt industridammsugare så det är i princip omöjligt att få bort dammet som är ÖVERALLT. Jag ska göra ett ryck och bära in materialet i trappuppgången och sortera fram lite grovsopor. Ska bara vila en stund först och avsluta ostbågepåsen jag styrker mig med just nu.. ;)

Äntligen!! A small step for mankind..

Golvet är fortfarande inte helt klart och inte fogat men de har lyckats måla väggarna med vit färg en omgång och börjat med fondväggen!

Det ser ut att bli snyggt! Är ju lite ovan vid färg i vårt vita hem men jag hoppas det blir bra!

Nu är jag trött på...

... att inte kunna ta nya bilder som visar framstegen! Vad de har pysslat med idag är en gåta och inte är det att lägga klart och foga klinkret iallafall. Det ser i princip ut som i fredags så på en vecka har de kilat och spacklat fast nästan hela golvet - that´s it. Suck! Agerade arbetsledare idag när jag kom hem halv fyra. De stod då och väntade på Big bagtransporten som skulle komma och hämta säckarna på gatan och jobbade de under tiden de väntade - NEJ. De fick nog lite dåligt samvete när jag kom hem för en av dem drog igång vår gamla dammsugare och körde med den en stund. Den låter för övrigt som en traktor med hål i avgasröret, eller nåt i den stilen så det var inte många sekunder de stod ut med tjutandet. Hittade dem en stund senare nere på gatan dit de hade förflyttat sin väntan. I trapphuset stod vår långa bänkskiva, levererad och inburen så jag gav helt sonika och totalt wild and crazy (?) order om att den skulle bäras upp och ställas utanför vår dörr och det material som fortfarande står där skulle bäras in. De nickade glatt och försvann in..

När jag kom hem var Big bagarna borta, bänkskivan inburen i vardagsrummet och materialet kvar i hallen. SKÖNT att de inte tog tag i allt på samma dag! Det vore trist om de bränner ut sig...

Morgonmys med hantverkarna

Tu åkte till N-köping tidigt i morse och jag bestämde mig för att ta en sovmorgon. Glömde bort att killarna kommer kl 7:00 men det gjorde inte så mycket för de drog igång med någon typ av putsning, antagligen sandpappring av de spacklade väggarna och ljudet var sövande och rofyllt. Härligt att ligga och dra sig när andra arbetar!

Det var två mycket vänligt inställda killar som hejade när jag väl klev ut i vardagsrummet, ödmjuka efter gårdagens "skäll" och kritik. Nickade och bockade och följde snällt med ner till gatan för att röka utanför porten när jag gick. Väggarna och fläkttrumman börjar se riktigt fint ut nu! Det är bara den sneda väggen som måste justeras också och det ska bli spännande att se om de får till det. Kräver ju vattenpass = avancerade redskap. (Usch, vad elak jag är..)

Byggmöte - äntligen

Avhyvlingsdags! Skönt att få sagt allt vi är missnöjda med och styra upp det hela! Kände mig så lättad efteråt och det var skönt att det gick så pass bra. Lukas (han som driver företaget) var nog rejält irriterad på sina killar, särskilt när vi avslöjade att de fortfarande smygröker i vårt fönster. Vi går dock inte med på det för det luktar rök inne och efter allt besvär vi haft med att röksanera!

Vi har nu framfört synpunkter på den sneda väggen, klinkrets läggning på golvet, bristande ritningsgranskning, obefintlig städning och lågt arbetstempo. Fick en tidsplan där golvet ska bli klart imorgon, väggen på torsdag, målning på torsdag och skåpskruvandet förväntas starta på fredag och rörmokaren installera på söndag. Med tanke på att de måste göra om väggen helt och hållet så tror jag inte på tidsplanen plus att bänkskivorna faktiskt inte kommit än och det viktiga för oss är inte att det går rasande fort nu utan att det blir rätt och snyggt!

Lägger in bilder på dagens arbetsresultat lite senare..

Lördag vecka 2

Tror inte att de har varit här idag alls för det ligger lika många klinker på golvet som när vi gick på morgonen och i övrigt ser vi inga spår av aktiviteter. Träffar Lukas på måndag och då får vi stämma av fortsättningen. Vi är inte helt nöjda med arbetstempot..

Köksrenovering slutet vecka 2

Nu närmar vi oss slutet av vecka två och den tid vi fick besked att det skulle ta för köket att bli klart. Tycker inte det verkar särskilt färdigt.. :)

Så här mycket av köksgolvet lades under gårdagen..


.. och fläkttrumman flyttades och breddades.


Elgubben jobbar på bra och han har lite att pyssla med i hallen! Det hänger ledningar och kablar kors och tvärs, vissa i bruk och andra inte.


På utbyggnaden mitt i bild ser man med blotta ögat att väggen är sned. Bredare upptill än nedtill. Igår upptäckte vi också att den nya väggen mot köket där kyl, ugn och skåp ska stå är byggd 20 cm för kort på bredden. Att de INTE tittar på vår köksritning är fastställt nu men de nickar snällt när man lite försiktigt frågar hur de tänkt få plats med tre högskåp som är 160 cm breda tillsammans på en vägg som är 140 cm. Jag tror dock att vi låter det vara som det är och försöker rita in en platsbyggd bokhylla i den nya glipa som kommer uppstå på andra sidan den sneda utbyggnaden mitt i bilden. Skulle kunna bli en snygg förvaring för kokböcker! Dessutom har elgubben redan monterat dit uttaget för golvvärmen mot den lilla väggbiten och det kan nog bli bra om man gör ett hyllsystem framför det för då kan man dölja den fula kontakten med böcker o dyl.

Det går långsamt framåt

Det händer inte så mycket i köket.. De jobbar inte direkt så svetten lackar men små framsteg varje dag och några felsteg. I tisdags byggde de den trumma där fläktröret ska ligga tvärs över taket och meningen är att vi ska ha spotlights i den som lyser ner över köksön. Problemet var att de byggde den för långt in i rummet så lamporna hade hamnat mitt över... tja, mitt emellan köksön och köksbordet. Suck!
Men de nickar och gör glatt om när man påpekar felen så igår hade de flyttat hela trumman och gjort den lite bredare enligt vårt önskemål. Det var i stort sett det som hände igår, i allafall vad vi kan se med blotta ögat.

Det låg på vårt bord att köpa in lim till det parkettgolv som ska sitta på väggen och den sort TU hade införskaffat var fel och jag fick instruktioner om att köpa för stavparkett. Givetvis finns det tusen varianter av detta och jag tvingades sätta mig in i parkettlimsbranschen för att veta om vi behövde 10-litersburken med "vanligt" lim för 900 kr eller elastiskt för 1800 kr så nu vet jag en hel del om fästunderlag, elasticitet på lim samt vilka märken som producerar vad till vilket pris.. Nyttig kunskap!

I morse när jag gick började killarna att lägga ut klinkret på golvet så förhoppningvis får de lite gjort idag! Hoppas inte de plastar in mamma som ligger på golvet i gästrummet bland alla kartonger och sover..För er som tycker att jag behandlar min mamma gräsligt som låter henne sova på det här sättet vill jag tillägga att det är hennes eget förslag samt att hon enligt egen utsago sovit väldigt skönt förutom att morgonsolen väckt henne vid 6-tiden.

Hur gårdagens balkongplantering blev ser ni på scarlettbloggar.blogg.se

Flytspacklat golv


Golvet har fått värmeslingor och flytspackel! Väggarna är också hyfsat klara för att kläs med träparketten och målas. Har sagt det förut och jag säger det igen - övervaka hantverkarnas arbete! DE GÖR FEL!
Vattenpipan som sticker upp mitt på golvet fick de flytta i går morse för de hade inte mätt att den stack upp på rätt ställe så enligt deras första försök hade den gått upp UTANFÖR köksön.. Som tur var hann TU justera dem innan de la flytspacklet..

Pop up/flip top/power port

Tack N för tipset om pop up-uttag! Vi tycker det räcker med att ha två uttag i pop-uppen (vad bökigt det blir med engelska ord på svenska :))
Hittat följande modell:
 
Hade stora problem att få elgubben (som inte talar varken svenska eller engelska med någon större framgång) att förstå vad det var för uttag vi hade tänkt oss i köksön och var han skulle placera eluttaget för att vi ska kunna installera detta. Nu har jag fått tag i bilder jag kan visa!
Vet dock inte om jag vill ha en sådan här pop-up eller om jag vill ha en fyrkantig fliptop..


RSS 2.0