Ett litet steg i rätt riktning

TU kom hem från Åre i eftermiddags och vi åkte en sväng till Ikea för att få lite köksinspiration samt låta dem hjälpa oss lite med ritningarna. Vi fick en dator och en ung tjej som hjälpte oss och hon var till en början något förvirrad av våra olika viljor men kämpade på för att få ihop våra olika önskemål. Hon tyckte dock inte att någon av våra lösningar var optimala. För trångt och svårt att röra sig i var några av huvudargumenten. Hon trodde inte heller att vår köksö skulle komma till så stor användning om vi inte flyttade någon av arbetsstationerna dit och då väcktes idén att flytta spisen till köksön. Hon lämnade oss en stund och vi började om från scratch med den nya idén och efter många om och men hade vi en lösning som föll i mycket bättre dager hos vår köksexpert.

"Er bästa ritning hittills" var kommentaren när hon kom tillbaks för att kolla hur det gick för oss. Hon var cool den här tjejen och lite kaxig vilket jag gillade. Vi har byggt in kyl/frys samt micro och ugn i väggen mot hallen i den nya ritningen och flyttat spis och fläkt till köksön.
Hon la in överskåp hela vägen på ritningen.


Den här nya lösningen känns bra så här långt och definitivt något att jobba vidare med. Skönt att vi båda är överens också!

Skissar på kök för sjuttioelfte gången

DET ÄR SÅ SVÅRT!!! Det finns ju så oändligt många valmöjligheter och varianter och HUR vet man vad som blir bäst? Jag har kommit på en cool lösning på bord (om jag får säga det själv) som tar hänsyn till både min och TU:s önskan. Jag vill ha köksö med matplatser i barhöjd samt en utbyggnad för "vanliga" matplatser och TU vill ha ett stort bord för 8 personer.
Min tanke är att platsbygga ett bord utifrån den köksö vi väljer och till vardags rymmer detta bord fyra matplatser men på gaveln mot fönstret ska det gå att fälla upp bordsänden och skapa ytterligare sittplatser. Jag vill hellre ha rymd och plats till vardags än ett gigantiskt bord som alltid står framme. Hoppas TU gillar min idé..

Men längre än så har jag inte kommit idag! Överskåp eller inte? Vita eller brunsvarta luckor? Köksön ut från väggen eller fristående? Integrerad kyl- och frys eller fristående? Listan med frågetecken är oändlig! Jag ska prova en annan taktik än att sitta med ritprogram - klippa ut alla bilder i kataloger jag tycker är fina och sätta upp dem på väggen i köket och sedan försöka hitta ett kök som vi gillar och helt enkelt kopiera det utifrån IKEA:s system.

Bara att köra igång! :) Alla kökskataloger är lästa och granskade och det sitter post-it på de sidor där det finns något intressant så det är bara att börja klippa och klistra!

Ernst Kirschsteiger...

.. var huvudgäst i tv-programmet Kattis och co som jag precis kom hem från. När Ernst först dök upp i TV med sina inredningsprogram tyckte jag han var ganska jobbig och överdriven. Visst är det underbart när man ändrar uppfattning om personer åt ett mer positivt håll?! När man måste revidera sitt första intryck och inse att man ibland är för snabb att döma? Jag har iallafall ändrat mig angående Ernst. Han är störtskön och har ett härligt sätt att se på sig själv, sitt kändisskap och sitt jobb. Önskar att han kunde hängt med hem och sprudlat av idéer barfota här!

De inredningsarkitekter jag varit i kontakt med den här veckan har varit allt annat än roliga och entusiasmerande. Idag ringde ett riktigt stolpskott som mer eller mindre anklagade mig för att jag inte hade svarat i telefon på tre dagar och då har hon, vad jag har sett på displayen, ringt en gång och det samtalet har jag besvarat men hamnat i växeln hos hennes företag. Bra sätt att skaffa sig kunder på - NOT

Nej, tacka vet jag Ernst! Charmant och energisk. Glömde fråga vilken dag just detta program kommer att sändas men de går på tisdagar kl 20:00 på TV4+. Kan varmt rekommendera att se det för det var intressanta gäster och diskussioner. Bland annat handlade odet m att spela roller och inte våga vara sig själv och en av gästerna berättade öppet om att han i 40års tid har försökt att dölja att han är transvestit med följd att han alltid känt ett utanförskap. För några år sedan avslöjades han av sin fru och sedan dess lever han öppet med vem han är. Deras kärlekshistoria var helt fantastisk och jag har blivit så blödig med åren så jag satt nästan där och grät när han berättade om sin frus reaktion.

(Nu gråter jag när Laila och Tobias dansar till All by myself.. )

Tar en paus och torkar tårarna och återkommer om en stund..

Så! För att avsluta det här med Kattisprogrammet så var det sevärt och jag syns nog i bild för vi fick sitta på de reserverade platserna och jag hamnade bredvid den stol där kommande gäster satt innan de skulle presenteras. :)


Äntligen inflytt och uppackning i NYA badrumet

Rörmokaren har varit här och kollat rören som läckte under handfatet. Det visade sig att röret satt snett, därav läckan.. Säger inget mer så har jag inget sagt! :) Vi har inte kunnat packa upp våra badrumsprylar i kommoden pga detta så ÄNTLIGEN var det dags för invigning.


Vi har beställt ett eluttag bak i kommoden så att eltandborste mm kan husera där. Mycket praktiskt! Lådutrymmet kommer inte att räcka till allt även om vi inte är några storkonsumenter av krämer, hårprodukter och smink så vi funderar på skåpet "Godmorgon" från IKEA på motsatt vägg. Antingen i vitt (troligen) eller svartbrun.
 
Skåpen finns även med två dörrar men jag tror det blir aningens för brett på den lilla väggen mellan bastun och dörren. Räcker nog med endörrars..

Handdukar och badlakan ska inte förvaras inne i badrummet utan i tvättskrubben när den blir klar. Nu återstår att lösa toalettpappershållare, handdukshängare och något smart för badlakanen vid badkaret. Vi valde att inte sätta in handdukstork utan ska istället köpa någon praktisk hängare som går att fälla in och ut mot väggen.

Vi måste köpa en bastuhink och skopa också! :) Lyxiga problem! Och roliga!

Köksritning utan inredning

Så här ser vårt kök ut utan inredning:

Ska justera de förslag på lösningar vi gjort hittills och lägga ut dem också.


Dagarna före...

..
Bilden kommer från Anna-Karin Eldes bok "Om ingen nyper mig i rumpan snart går jag hem". Bilder säger mer än tusen ord ibland! Kan meddela att monstret på bilden dök upp hemma hos oss och det är INTE en bra samtalspart när man ska diskutera köksritningar! Förlåt, gubben - jag kan inte rå för det! Inte ditt fel! Håll ut! Den vanliga Scarlett är snart tillbaka!

Förslagen trillar in..

Jag har redan fått offerter och kontaktuppgifter från brabyggare.se. Både för köksrenoveringen och från inredningsarkitekter. Bland annat från en inredningsarkitekt på Stora Essingen som hade en fin hemsida med exempel på lägenheter och hus han hade ritat planlösningar till. Han debiterar 675 kr/tim exkl moms. Någon med erfarenhet av timtaxor för arkitekter som vet om det är högt/lågt/normal?

brabyggare.se

I morse var Balcona här för slutbesiktning av balkongen och det gick jättebra! Det blev en lista på sju punkter som ska åtgärdas, bland annat bättre spackling av fönsterfodret och lite målningsfix. Inga stora saker dock men de vill fixa till allt för att vi ska bli nöjda. Känns bra!

Nu sitter jag och gör intresseanmälning på brabyggare.se. En bra site där man fyller i ett formulär med önskemål om vad man vill ha gjort och så blir man kontaktad av intresserade byggare. Brabyggare.se kollar upp att de har f-skattesedel och kreditvärdighet och förmedlar kontakten.

Jag har gjort förfrågning efter en inredningsarkitekt som kan hjälpa oss att rita upp köket och smarta möbleringslösningar för vardagsrummet. Jag har också skapat en förfrågan om själva köksrenoveringen.

TU tränar puttning...

Fixarhelgen går mot sitt slut..

.. och jag är också slut!


Trött i hela kroppen och sinnet efter en hel dags städande, plockande och fixande hemma. Nya sängen är på plats och bäddad, mina kläder hänger återigen i klädkammaren, badrummet är skurat från tak till golv och våra byråer är flyttade från gästrummet till sovrummet. Har varvat detta med lite tvättande också för att garanterat inte vara sysslolös.

HOPPAS inte att vi flyttat för tidigt och att hantverkarna klarar att spackla igen det sista i hallen (de "tänkte inte på" att de borde fräst in kablarna INNAN de målade väggarna så nu är det spår längs med hela väggen som måste spacklas och målas om) utan att det dammar allt för mycket. Var bara tvungen att flytta idag då det tar så lång tid - tid jag inte har på vardagskvällarna.

Nu är planen att flytta in vardagsrummet i gästrummet och täppa igen där samt sätta upp ytterligare en plastvägg som skydd mot dammet som kommer sprida sig från köket. Men det dröjer nog ett tag innan vi är framme vid köket för vi har inte kommit så långt med ritningen och vi vet inte vem som ska göra jobbet än. Och vi behöver ett litet andrum innan sista rycket..

Fixarhelg

Första helgen på länge som vi inte har några direkta planer! Detta firade vi genom att göra en lista på saker vi ska fixa med:

* hämta TU:s sängar på lantstället
* köpa lister till sovrummen
* tömma skräp i Vanadisbergets soprum
* returnera överblivet kakel till Bauhaus
* tvätta bilen (stackars Lennart är så smutsig att vi knappt kan ta oss in och ut ur honom utan att bli smutsiga själva)

Utöver detta hade vi några mindre konkreta punkter på listan som att kolla kök, vitvaror och utemöbler till balkongen.

Vi startade dagen med sopberget, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Alltid lite fascinerande att komma dit och se vad som slängs. Detta piano stod mitt i gången med tangenterna sönderslagna och spridda i högar över golvet.

Nästan lite sorgligt att se ett instrument stå så sönderslaget och övergivet djupt nere i berget bland alla sopor.Man kan ju undra var det har befunnit sig och varit med om i sitt liv och vad som hänt som gjort att det nu slutar sina dagar på detta sätt.

Efter Vanadisberget åkte vi vidare mot Bromma och Bauhaus. Passade också på att kika in på Vedum kök för lite inspiration.
   
Vi är eniga om att vi vill ha en bänk i rostfritt vid diskhon och diskmaskinen men att vi inte tycker det är så snyggt när induktionshällen är fäst på rostfritt.


TU har dock inte släppt badrums- och tvättskrubbsrenoveringen riktigt än och har snöat in sig på tvättmaskiner. Jag tycker det kan vänta då vi har tillgång till stor tvättstuga en halvtrappa upp i huset samt med tanke på att vi har ett kök som står halvrivet och behöver kittas med massor av vitvaror. Efter Vedum styrde dock bilen till Elgiganten för ett "litet span" och innan jag visste ordet av hade vi en säljsugen försäljare på halsen som gick igenom tvättmaskiner i detalj med oss.

TU hade spanat in en sort redan innan vi kom dit, Ariston Hotpoint, som är kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Jag använder inte torktumlare i någon större utsträckning, men det är praktiskt till sockar, lakan och kuddar mm och att ha en kombinerad maskin sparar en himla massa plats som jag hellre använder till ett torkskåp.

Efter en stunds genomgång av fördelar och nackdelar med en massa modeller stod det klart att TU:s span på Ariston Hotpoint var klokrent för oss och TU drog igång prutandet. Först var säljaren skeptisk men när han insåg att vi (jag drogs med i inköpslusten av bara farten) var beredda att slå till där och då, frågade han vad vi hade tänkt för pris för att göra en snabb affär. Det slutade med att vi fick ner priset med tusen kronor och glatt gick vi ner till lagret för att hämta det enda exemplaret som fanns på lager enligt datorn i butiken. Men tji fick både vi och försäljaren för lagersaldot stämde inte så det slutade med att de fick beställa hem en ny maskin åt oss med leverens nästa vecka. Prutat, betalat och klart!

Ariston är ett stort märke i Europa och på ingång i Sverige. Tvättmaskinen rymmer 8 liter tvätt och 6 liter tumling vilket är mer än vad en  "normal" tvättmaskin tar och den gör sitt jobb på 54 decibel undantaget centrifugering.

Med tanke på att vi hade siktet inställt på att hämta sängar på TU:s lantställe så var det lika bra att vi inte fick med oss maskinen för då hade vi fått åka hem och lasta av mellan. Istället puttrade vidare mot Nykvarn och lantstället som ligger på en ö i sjön Yngern. (För er som tycker det låter bekant så är det i de här trakterna mc-gänget i Stieg Larssons böcker håller till) Man kan inte ta sig till ön med bil för det finns inga förbindelser med fastlandet så det kändes angeläget att komma ut och hämta sängarna medan isen ligger kvar. Måste erkänna att det var lite läskigt till en början för det låg en hel del vatten på isen.


Koll av hållfasthet och tjocklek

Tu poserar med åran och repet han lovat att rädda mig med om jag skulle gå igenom isen.

Vi försökte av säkerhetsskäl att inte befinna oss på samma ställe på isen så inte båda skulle gå igenom men vi ville ha en Tzz- och BD-bild. :)

Det var dock ingen fara för tunn is och vi kom säkert över till ön, hittade en kärra och kånkade ner sängarna från övervåningen i huset. Varför allt detta besvär för några sängar när vi a) redan har en fin säng b) det går att köpa nya? Svaret är att U köpte dessa sängar till sin förra lägenhet och de är tydligen outstanding i komfort och finns inte längre att få tag på (?) men då han byggde om sin lägenhet fick de inte plats och han gjorde den säng vi har i nuläget. Handyman!Tanken är att denna fina, egenbyggda säng med utdragslådor ska vara kvar i gästrummet och de sängar vi släpat på ska in i vårt nya sovrum.


TU har fått ut vagnen på isenJag är så snabb med vagnen att TU inte lyckas få till skärpan ens en gång :)

Efter lite pusslande hade vi fått in sängarna i Lennart och färden gick vidare mot Coop byggvaruhus där vi hört att de har så breda lister som vi måste ha. Tyvärr hittade vi inte något som passade så punkten lister misslyckades vi med. Lennart fick dock ett bad och står nu i garaget med sängarna (som vi inte orkade bära upp igår) och glänser förnöjt.


I taket lyser spottarna

Nu har vi fått belysning i badrummet! Dimrade (böjs det så?) spottar i badrumsdelen och två belysningar i bastun. Härligt att kunna tända ordentligt men det gör ju också att vissa skavanker syns. Har dock pli på grabbarna och satte igår upp rosa post-it-lappar överallt där jag tyckte att fogarna skulle snyggas till och idag har de fixat till detta samt LACKAT ektröskeln in till badrummet. Observera att jag använder mig av rätt term - lacka - istället för den felaktiga "oljat" som jag använde mig av vid genomgången med TU innan. Fick en genomgång av rätt begrepp av den forne träslöjdsmagistern!


Jag är bara lite fascinerad av hur svårt det verkar vara att göra saker korrekt och snyggt på en gång? Eluttagen sitter inte helt och hållet för hålen, spottarna sitter inte i liv med varandra och det har blivit en mindre än överenskommet. Suck! Det borde ju vara trist att hela tiden få korrigera slarv och missar? Eller kalkylerar man med att komma undan med en del och hoppas på det bästa? ALLA man pratar med har liknande historier att berätta och jag blir lite sugen på att ge mig in i byggbranschen och rekrytera helt vanliga, duktiga killar med lite brains som gör det de ska utan krusidull och som signalerar vad som fungerar och inte istället för att köra så det ryker och hoppas på det bästa. En liten firma som sätter kunden i fokus... kanske en inredningsarkitekt eller något liknande med känsla för detaljer i "det lilla" såsom placering av eluttag, lampor och liknande som kan ge kunderna förslag på praktiska och optimala lösningar för just deras boende.

I vårt fall hade det varit toppen med eluttags- och belysningsrådgivning för vi har en bastubelysning under lavarna som i stort sett blev lite överflödig då lavarna byggdes utan "mellanrum" och därför inte släpper igenom något ljus. Vi har ett uttag mitt på hallväggen som vi inte riktigt vet hur det hamnade där (bristande kommunikation/ritning från vår sida) och elledningar som behöver fräsas in i väggen.

Vi är dock lyckligt lottade som har familj och vänner som kommer med tips och råd och TU:s föräldrar kom med en riktigt bra idé och det var att dra ut ett eluttag på balkongen för belysning, juldekoration, elgrill och infravärmare. Detta fixade elkillarna igår och det känns riktigt bra!Bastulampan i hörnet ska få en ribbad skärm i samma träslag som väggarna för att bli mer diskret.

Det som återstår på elfronten nu är justering av dimmer i bastun (det finns ingen dimmerfunktion trots att TU betalat extra för det) , installationen av 3-fas och aggregatet samt fixa till hålen som syns vid eluttagen.

Karolis ska bara ordna med silikon vid handfatet och toaletten samt LACKA tröskeln en gång till. Vi ska också enas om vissa oenigheter på Fredellsfakturorna och justera slutbetalningen efter vad vi kommer fram till. SEDAN är det klart och det är tur det för jag är trött, trött på detta just nu och behöver lägga energin på att komma in i nya jobbet istället.


På väg mot en avslutning?

Under tiden vi har njutit av en helgs ledighet i Sälen med P och L och lilla E har gänget här sprungit ut och in och fixat till sina misstag. Det var svårt att koppla bort renoveringen till en början men efter en dag i snön infann sig den där sköna distansen till vardagen som alltid infinner sig i Tandådalen.


Här sitter vi vid Pulsen och tar ett "vin chou"-stopp efter att ha kört Kalven runt. Säsongens bästa dag? En minusgrad, vindstilla och klarblå himmel och massor av snö!


Under tiden fixades det här problemet - fallet till golvbrunnen under badkaret och nu är det nya golvet på plats. De har också tagit sig in till ventilationen och förhoppningsvis tätat det som skulle tätas via taket.

De två igenspacklade hålen efter ventilationsfixandet.

Tvättskrubben har också fått sin tröskel


Imorgon kommer elektrikern och sätter in takspottar, lysknappar, bastubelysning och eventuellet 2-fas till 3-fas. Och då är vi inne på ett område som jag inte kan ett enda dugg om. Vet bara att det är bra för då klarar vi av att ha fler maskiner igång.. ;)

Det var skönt att komma bort en helg och att lämna fokus på lägenheten en stund. Vi summerade dock våra tankar och erfarenheter hittills och konstaterade att vi lärt oss massor och bär med oss erfarenheter som definitivt kommer att komma till nytta i framtiden även om det just nu kan kännas tungt emellanåt.

Vi hoppas på att gå i mål med badrummet denna veckan. Det är bara bastuglaset som inte är på plats än.


Fredag 13:e mars

Är inte särskilt skrockfull av mig så jag hoppas att dagens datum inte innebär något för färdigställandet av badrummet. Igår ringde jag och beställde en kartong klinker till så att Stasys kan göra klart golvet och om allt går som det ska är det levererat vid dörren nu.
Tack, pappa, för hjälpen med leveransen av klinkret!

Vi åker till Sälen över helgen och måndagen så förhoppningsvis är det mesta klart när vi kommer tillbaka.

Hörs igen på tisdag!


Back in business

Nu har vi gått igenom TU:s långa lista över saker vi inte är nöjda med och planerat upp vad som ska fixas och göras med Karo och Stasys. Det verkar kunna gå bra att rätta till fallet för Karo har visat hur tätskiktet ligger och det är ett tjockt lager med fix över det så de kommer inte att behöva bryta sig ner så djupt som till tätskiktet - tack och lov.

Stasys började direkt städa och tjepa skyddspapp. Vi uppskattade verkligen hans städtänk när han var här senast! Han städade undan byggskräp allt eftersom och avslutade alltid dagen med att dammsuga alla golvytor för att minimera dammet i lägenheten. Det gjorde inte den unge killen som ersatte Stasys och det saknade vi.

Nu är knackandet av klinkret igång och jag hoppas att grannarna inte får spel för att vi är igång och låter igen.

Stasys ist im Schweden zurück..

..så säger iallafall ryktet. Och han och Karo traskar in här i morgon för att diskutera hur de ska "fixa till" fallet. Håller tummarna för att detta projekt ska gå så smidigt som möjligt och det är skönt att det rullar vidare igen! Hoppas det kommer gå smidigt!

Tror dock inte det kommer hända så mycket mer än mötet den här veckan då vi har fullt upp på våra jobb och till helgen är det dags för Sälen med PA och LA. Det ska bli så kul och så underbart att få komma ut i friska luften och åka skidor. Nu ska jag ge mig på det svåra konststycket att försöka hitta mina skidkläder bland alla kartonger här i röran och försöka få till en packning.
 
 

På Klara norrafronten fortfarande intet nytt..

.. men idag gör det inget för jag har fått ett positivt besked om fortsatt uppdrag med mitt företag och DET är otroligt skönt! Kommer att vara sysselsatt resten av året och inkomsten är därmed säkrad för ett tag framöver så nu kan jag kanske, kanske köpa påslakanen jag vill ha. Det var min första, eller okej kanske andra tanke, när jag fick beskedet i allafall för så länge jag inte har jobb säkrat skulle jag inte kunna tillåta mig själv ohämmat shoppande. Nu är jag ingen shopaholic på något sätt men är sedan flera månader svag för just de här påslakanen och jag har helt enkelt gjort dem till en målbild över vad jag vill unna mig när jag rott projektet balkong och badrum i hamn - för det facila priset av 2800 kr. Då får man två påslakan och två örngott!


Måste bara få TU med på tåget och mina huvudargument för att köpa så dyra påslakan är följande:

* fantastisk satinkvalitet
* snygg design
* finns inte i dussinaffärer (inget fel på dussinaffärer - tolka mig rätt, men det är onekligen roligt att ha något som inte säljs till 253 miljoner hushåll via IKEA)
* priset utslaget på antal användningstimmar blir försvarbart om man jämför med vad man betalar för vissa klädesplagg
(kan presentera en matematisk uträkning på detta om det 'är nödvändigt, TU, baserat på utgångspunkten att vi har två uppsättningar påslakan att variera oss med och halva året således är bäddat med just dessa fördelat i kronor per timmes sömn)
* vi har inget överkast och behöver snygga påslakan för att dekorera rummet

Kan säkert krysta fram fler argument om det skulle behövas. Problemet ligger dock främst i att TU inte tycker att de är lika snygga som jag gör.

Känner dock att jag kanske måste vara så vuxen och tänka som mamma gör och kolla tvättråden innan jag slår till för jag har insett att opraktiska textilier går bort. Kan man inte tvätta dem normalt är jag beredd att låta drömmen förbli en dröm :)


På Klara Norrafronten intet nytt

Det händer inte så mycket på renoveringsfronten just nu, eller rättare sagt, det står helt stilla och detta på grund av att fallet vid badkaret inte är helt optimalt och ska göras om. I helgen var en kompis till TU har som snart är färdigutbildad besiktningsman och han hjälpte oss att gå igenom badrummet inför kommande möte med hantverkarna. Det var efter denna genomgång vi bestämde oss för att ta en paus i bloggandet för övrigt då vi båda kände oss lite uppgivna och tillfälligt utan energi. Vi börjar dock återhämta oss och har insett att vi lär oss MASSOR av detta och vi delar gärna med oss av erfarenheterna.
Hantverkarna har låsts ute tillfälligt medan vi fortbildar oss inom ventilation och tätskiktsvetenskap. Vi kan snart rabbla regelverket a la Byggkeramikrådet (BKR) utantill efter lusläsning av deras skrift med branschregler samt långt telefonsamtal med BKR-rådgivare. Väck oss mitt i natten och vi rabblar tätskiktsreglerna som ett rinnande vattenläckage (!).

 
BKR:s branschregler
Denna broschyr är en vägledning för hur våtutrymmen ska byggas om man använder sig av kakel och klinker. För plastmattor finns en annan organisation, GVK, och de har också regler man kan bygga efter.

Vi vill ha ett badrum med garanti och Karo är enligt egen utsago utbildad av BKR för att kunna tillhandahålla sådan garanti. Hur kan det då bli fel?! Hur svårt kan det vara att få till ett korrekt fall? Det är ju hela grejen med våtrum?!

Jag frågade rådgivaren på BKR om det är möjligt att laga en enskild del av ett golv utan att bryta tätskiktet och han får denna fråga VARJE dag och på min undran hur svårt det kan vara att få till ett korrekt fall svarade han att det händer tyvärr ofta att det blir fel och vanligaste orsaken är tidspress i kombination med bristande kontroll.

Svaret på frågan om det är möjligt att fixa till enskilda ställen var att det kan fungera men måste bedömas där och då när man ser vad som händer med underlaget när plattorna lyfts. Bryts tätskikten måste allt göras om... Men det går att fixa det med en kompetent hantverkare och hans råd var att hänga över axeln för att själv se att tätskiktet inte åker med. SUCK!

Så nu till något positivt! Jag tog ett härligt bad i mitt livs första alldeles egna badkar efter jobbet idag. Handlade ett badskum med doften granatäpple/chilifrukt på Åhlens och tog min födelsedagsbok " Alla var där" och badade ner mig. Sååå skönt!Time out

Kära läsare av denna blogg... Vi kommer nu att ta några dagars paus från bloggeriet då vi nu befinner oss i en oväntad uppförsbacke som vi måste besegra innan vi fortsätter med våra byggplaner.

Efter helgens besiktning av det i princip färdiga badrummet har vissa komplikationer uppdagats och dessa måste nu fixas till. Det känns så klart inte roligt just nu men vi återkommer när vi är på banan igen.

Tack för alla kommentarer och inlägg så här långt och STORT tack till alla er som får lyssna på våra funderingar och resonemang. Vi är medvetna om att vi just nu är insnöade i detta och hoppas komma ut i andra änden innan sommaren.

Hälsningar Scarlett och TU


Fredag 6 mars

Tillbaks till verkligheten på jobbet igen så nu har jag inte längre någon koll på vad som händer i lägenheten på dagtid. Mötte Balcona i dörren i morse och de skulle slutföra det sista under dagen -sedan är det klart! Vi ska bara ordna med slutbesiktning och där har vi en kontakt sedan förra omgången av balkongbyggen i föreningen.

Karos gäng skulle måla färdigt idag och bygga en sockel in till tvättskrubben. Det fattades några lister i bastun och silikon på dörrfodret och det vore toppen om de smådetaljerna blev klara idag så att det bara är justering av golvbrunnen kvar nästa vecka.

Provbadade igår! Superbra tryck i duschen! Det var det inte i den gamla så jag är mycket nöjd. Men som jag skrivit innan - det känns nästan overkligt att det snart är klart och att vi ska bo och använda detta badrum. :)

Ikväll ska vi se Babben och Loa Falkmans teater med A och PN så jag publicerar dagens bilder först imorgon.

Trevlig helg!


Torsdag kväll - TU lycklig bastuägare

Det var en mycket lycklig TU som packade innebandyväskan och lämnade lägenheten efter kontrollen av bastulavbyggets fortskridande. Min idé om snedställd lav är nu förverkligad och byggkillen har varit grym! Visst blev det bra!


Före: Vår plockepinnmodell vid lunchtid idag
Efter: En färdig sittplats, lagom för en rumpa

Bastuaggregatet är på plats också men har fortfarande skyddsplasten på, därav den vita färgen. Bastusten är inhandlat och ligger i kartonger i hallen och väntar på att premiäreldas. Glasväggen och dörren kommer först om 2-3 veckor men om jag känner TU rätt kommer han att elda på innan dess "för att testa".


Själv känner jag för att testa mitt första B och ta ett provbad efter Antikrundan. Det känns lite overkligt att det går att använda badrummet och att de snart kommer packa ihop grejorna och ställa sig i startgroparna för nästa projekt... köket.


Torsdag 5/3 Bastubygge i full gång

Idag fortsätter bastubyggandet och är nu inne på lavarna. På lunchen kom TU hem och vi hade bastumöte i badrummet alla tre.
 
Först mäter Uffe och Tados (eller vad han nu heter... vi är lite osäkra på det och kan inte med att fråga igen) var aggregatet ska sitta, sedan hjälps de åt att borra upp reglar för lavarna. Tados ben och hand syns under nedersta laven där han ligger på golvet och skruvar med TU som handräckare.


Bastuaggregatet provas ut. Det kommer bli tight om plats vid den nedersta laven så tanken är att den görs i en fotlängd för att fungera som fotstöd när man sitter på den översta laven och sedan gör vi en snedslå i andra hörnet som rymmer en rumpa. Då kan man sitta i det hörnet och ha fötterna ner mot mitten av golvet och det blir samtidigt plats att stå inne i bastun. Om ni inte hänger med på vad vi menar så kolla vår plockepinnmodell nedan:

Inte så tydlig? Tänk då på hur lätt det är för Tados som knappt kan engelska att förstå vad vi menar. Som tur var kom Karo precis då och vi kunde ta det med honom på engelska för vidare översättning till litauiska. Jag vill ha en liten pall också, gjord av de överblivna planken och det har jag önskat mig av min egen handyman i födelsedagspresent.
 
Här är en bild från Bastuspecialisten där en färdig bastuhörna har snedställda plank att sitta på samt en pall. Ett bra sätt att skapa och spara utrymme på!


TU provar komforten på översta laven.

Panelen är av al och är inköpt av palatsbyggarkillen jag nämnt tidigare och är mycket prisvärd i jämförelse med ex K-Rauta och de andra byggvaruhusen. På lunchen idag kom det en man och spanade in vår panel för han ville se prov på hur den såg ut inför sin egen beställning och han var grymt nöjd med vad han såg. Kul! Vi kanske kan sälja vår bastu som provbild inför kommande försäljningar?

TU invigde badrummet igår med fyra av de tre B:na. Som ledtråd vilka dessa är kan jag meddela att "basta" är nummer fyra och det kunde han av förklarliga skäl inte göra än.

En upptäckt som inte var så kul vid provningen av duschen var att vattnet inte rinner ner som det ska under badkaret utan samlas i hörnet och vid toaletten. Fel på fallet med andra ord och jag måste erkänna att det var en ganska stressande upptäckt för oss båda. Visserligen duschade han utan duschvägg men vattnet ska i vilket fall som helst inte ligga kvar på golvet. Ägnade förmiddagen åt att lusläsa BRK:s regler för fall och kunde konstatera att man kan göra undantag från lutningen vid stora plattor men det är inte något vi har velat utan dealen har hela tiden varit att man ska kunna använda utrymmet som dusch om man vill ta bort badkaret en dag. Jag vill också kunna spola av golvet med duschslangen utan problem.
Vi bestämde oss för att låta en kompis till TU som är besiktningsman kolla på det i helgen och sedan utgå från vad han rekommenderar. Fick också ett tips av KÅ att testa lutningen med hjälp av en golfboll så en sådan rotade jag fram ur den igentejpade klädkammaren. Den rullar glatt ner mot badkaret om man lägger den mitt på golvet men väl framme vid golvbrunnen och i hörnet ligger den stilla. :(

Men man ska inte oroa sig och måla den onde på väggen i onödan! När TU gått tillbaks till jobbet och jag satt mig i köket hör jag hur Karo spolar i badrummet och diskuterar med byggkillen. Efter en stund kommer han och knackar på och berättar själv att fallet inte är som de ska och vi kollar gemensamt på det. Han vill göra om det så fort som möjligt och behöver 4 plattor för att bryta upp och lägga nytt med mer skärning och lutning. Vi har 5 plattor kvar! Vi diskuterade också möjligheten att beställa samma platta i storleken 15*15 för att ha under badkaret, men det kommer behöva läggas en bit in i rummet mot toaletten så man kommer att se att det är två storlekar. Ganska vanligt att man lägger andra storlekar i ex duschar men vi är inte så sugna på det. Så nu står vi inför ett val igen; stor platta med inte så snygg skärning som inte kommer synas under badkaret kontra mindre platta för snyggare lösning om man en dag vill ha dusch istället.

HUVUDSAKEN är att det här kom upp utan diskussion och tjafs! Jag är så lättad att han själv tog upp det och vill åtgärda det så fort som möjligt. Planen är att byggkillen skruvar klart bastun idag och imorgon, en målare kommer och gör klart väggarna imorgon och sedan justeras golvet och fallet under nästa vecka. Det gör mig inget att vi inte blir klara nu bara det blir riktigt gjort! Sedan är det bara elinstallationen kvar!

 


Onsdag 4/3

Vaknade vid 7.30 av att hantverkaren putsar väggarna i sovrummet. Börjar bli van nu och ljudet av sandpapper mot väggarna är sövande så jag somnade om och vaknade inte förrän 9.30 av att någon sjunger och rappar i lägenheten. När jag kommer ut i badrummet är det en rörmokare som står för underhållningen medan han skruvar vår toalett på plats.


Efter en stund knackar rörmokaren på och undrar om han får ta upp sin hund. OM HAN FÅR!!!! Den bedårande jack russelnTarzan har gjort hela min dag. Han springer runt i lägenheten och spanar in allt och är med husse när han arbetar. Han har varit med på byggen sedan han var 8 veckor gammal och vet nu precis vilka rör som är okej att busa med och vilka han inte får röra. Tarzan hoppar vant upp på toaletten när den är fastskruvad och sitter där och övervakar husse medan badkarsblandaren skruvas fast. I de fall han inte kan följa med in och jobba vaktar han bilen och släpper inte in någon annan än husse där.


Här granskas en rörbit. Är det kanske något man får ta?

  
Här är han på utflykt i köket och hittar till slut våra torrvaror på bänken.


Husse har under tiden skruvat upp toaletten och spolknappen.Duschstången från Tapwell är på plats efter utprovning av höjd. Rörmokaren är 1,92 och användes som måttstock för höjden.

Badkarsblandare Tapwell

Bastupanel på väg upp på den ena kortsidan medan färgen torkar i hallen och sovrummet. Idag är grabbarna effektiva!


Tisdag kväll 3/3

Fick gå hem från jobbet idag pga halsont och tog tag i det hela och gjorde ett besök hos min husläkare. Virus.. så nu är jag tillbaks i soffan hemma med hantverkarna igen. Det sågades för fullt när jag kom innanför dörren. Balkongkillarna var äntligen på plats och de fixade både på utsidan och insidan. Knirret i dörren är justerat och elementet på plats men tydligen var det satt på fel nivå så det måste justeras i veckan. De kommer dock vara klara på fredag när entreprenadtiden går ut.

    

Den andre hantverkaren har fogat klart i tvättskrubben och nu är glasmosaiken lite svagt grå istället för vit. Det blir bra!
 
Och han har kaklat in spegeln som nu är slipad till rätt mått.


Här är den stora plattan för köksgolvet som TU har hittat. Nästan exakt samma mönster som Metropolitan men något ruggligare yta. Storleken är 65*65 och priset 400 kvm. För stora?


Tisdag 3 mars

Grattis till P som fyller år idag! Det är tack vare dig som det blev en blogg!

TU har ett grymt tempo just nu och fixar och har sig med det mesta kring renoveringen. Igår träffade han Karo på lunchen och gick igenom hur vi ska fortsätta med de olika projekten. Bland annat kom de överens om att bredspackla upp hela sovrummet då tapeterna lossnat på vissa ställen och skarvarna är synliga på andra. Hela sovrummet och hallen inklusive taket var bredspacklat när jag kom hem igår och jag är så imponerad av hur slätt och fint de får det. Själv kletar man och sliter för att få till minsta lilla skarv och det tar en evighet. :)

TU har också diskuterat köket och fått offerter för golvläggning, montering av luckor, sänkning av tak samt vad det skulle kosta att göra den lilla toaletten. Den gjorde jag ju om i höstas och det skulle väl vara okej att ha det kvar med lite justeringar men nu när allt annat blir nytt och fräscht får man lust att göra om det också. Golvet är fult och skulle behöva fogas om, det är sprucket i kanterna vid väggarna och min putsvägg är inte helt hundra på vissa ställen. Jag tycker inte vi ska kosta på en helrenovering med vägghängd toalett och kakling men ett nytt golv i samma klinker som andra badrummet (fast mindre storlek) och målade putsväggar skulle kännas fräscht. Vill också byta ut toaletten som känns ofräsch. Detta behöver inte bli så fasligt dyrt då vi har det mesta av materialet som behövs över från den andra renoveringen. Spackel och fogar mm.

Vi gick förresten igenom fakturorna från Fredells i söndags och det är ganska stora mängder med bredspackel, flytspackel, finspackel, fog och allt vad det heter som burits upp i lägenheten. Fast det är många kilo som burits ner av TU också..

TU hann även med ett besök på Silvan igår och fick tag på en stoooor platta som nästan är identiskt med den vi gillar mest för köksgolvet och som han just nu förhandlar priset på. Kommer förhoppningsvis att hamna på halva kostnaden jämfört med den andra! Lägger in bild på den senare.

Söndag 1/3

Idag har solen lyst över ett vintrigt Stockholm och jag och TU har suttit i vårt avskalade kök och tittat på Vasaloppet och diskuterat våra framtida planer med lägenheten. Nu ska det sista med badrummet och balkongen sys ihop i veckan och det börjar bli dags att bestämma hur vi vill att slutfinnishen på väggarna i hall och sovrum ska bli. Sovrummet målades så förtjänstfullt av TG och mig i somras men det syns en och annan tapetskarv i kombination med att det blivit några skador och fläckar i samband med renoveringen så vi vill spackla och måla om när det ändå är skyddspapp på golvet.

På långväggen där vi kommer ha sängens huvudgavel vill jag/vi göra en fondvägg med liggande plank som laseras mörkt ungefär som på bilden nedan.

Alternativt en fondvägg men det lutar åt en plankvägg. Tror det skulle kunna bli bra som kontrast mot allt det vita.

Jag har mätt upp sovrummet och hallen idag och gjort en ritning av detta något konstigt formade rum som nu kommer vara öppet utan dörr då vi valt att inte sätta tillbaks en sådan. Ljusinsläppet är grymt i hallen och man ser tydligt skillnaden redan när man kommer innanför ytterdörren för det lyser så ljust och fint från hallen utanför badrummet.
Gjorde ritningen i IKEA:s program och testade att möblera sovrummet nu när det är 80 cm mindre avlångt än tidigare. Det verkar som vi får in våra Malmbyråer och en 160 cm säng utan problem om vi skulle vilja det. Vi måste bara komma på en snygg lösning med sänggavel, sängbord och förvaring av vår wake-up-light. Det är en lampa som långsamt tänder sig på morgonen för att man ska vakna behagligt. för dem som inte vet vad en wake up light är. Man kan också välja olika ljud, bland annat vågskvalp eller grodor som kväker i ett träsk - allt för ett mjukt och fint uppvaknande. Eller så ställer man in radion och vaknar till musik. I går morse vaknade jag kl 7:00 av Greased lightning och det uppskattade jag INTE kan jag meddela. Klämkäck musik så tidigt på lördag morgon - nej tack! Ett tag fick vi bara in p4 (tror jag att det var) för antennen var borta och då var det finska nyheter vi vaknade upp till varje morgon.


Vi måste dock komma på en bra möbleringslösning för denna manick och mina böcker.

Var tvungen att städa lite runt balkongdörren för de ska måla där imorgon och den nye killen är inte lika duktig på att avsluta dagen med städning som Stasys. Det kan inte vara en massa byggdamm när de ska måla och hela hörnet var fullt med söndersågade kakelplattor som jag har flyttat på.


Annars har det varit en lugn eftermiddag och jag vågade mig på en promenad i det fina vädret med TU. Släpade oss i sakta mak utmed Norr Mälarstrand och njöt av solljuset.Vi gjorde också ett inspirationsbesök på Clarion Sign och tog hissen upp till deras takterass med utomhuspool.
 


Grym pool och grym utsikt! Vi har precis varit nere hos ordföranden i föreningen och presenterat en ritning på en sådan här uppvärmd pool till takterassen hos oss och i maj kommer den stå klar.... Vadå, feberhallucinationer?! Jag?! ;)

 

Nu ska vi tydligen tömma högskåpen i köket och ta loss dem från golvet så att vi kan provmöblera så jag måste assistera min handyman med detta. Trevlig söndagkväll!


RSS 2.0