Fredag v 30 - del II

Det går undan! Det ena projektet efter det andra bockas av. Det uppbilade hålet i golvet i gästtoaletten är nu fyllt med cement och ska strax klinkras.


Under tiden det torkar fyller de igen hålet efter tröskeln i vardagsrummet:
TU har börjat skruva ihop det nya tvättstället och klurar här på hur han ska få ihop den ena kartongen med den andra :)Själv har jag satt ut handdukstorken på Blocket och annonsen var inte inne mer än en timme innan en kille ringde och ville köpa den. Såld och hämtad nu för 500 kr! Tjoho!

Fick en kick av att det gick så lätt och har nu satt ut det lilla handfatet också.

Fredag v 30

Under dagen ska rörmokaren fortsätta med gästtoaletten och istället för handdukstork som värmekälla ska vattenledningen läggas i golvet. Detta innebär ett visst bilande kan man konstatera så här på morgonkvisten och ÅNGEST är rätta ordet för att beskriva hur det låter. Jag får fullständig panik inför grannarna och det gick tio minuter innan det ringde på dörren. Det var grannkillen bredvid som hade folk på besök och som undrade lite fint om vi kunde vänta en timme eller så innan vi fortsatte med bilandet.

Då hade han hunnit köra upp det mesta av golvet så jag hoppas, hoppas att det inte ska låta på det här hemska viset mer. Han har också bilat ur en skåra i väggen längst ner vid golvet för rören och gubben är alldeles ljusbrun av damm. Fy, vilket skitgöra!De här killarna verkar ha koll på att man ska ha med sig lite av varje när man håller på och de började dagen med att tömma ut sitt förråd av muttrar och prylar på köksgolvet.
Nu ligger dimman av damm tät över hela lägenheten och man får in det i näsan och munnen när man andas. Jag vill inte ens tänka tanken på hur det kommer se ut när allt har lagt sig över möbler, kläder, den nytvättade tvätten, sovrummet...


Rör, lampor, eluttag och målade snickerier

När vi summerade dagens arbete på onsdagskvällen var vi båda MYCKET nöjda med dagen. En av de bästa arbetsdagarna hittills! Allt flöt på snabbt och de nya killarna hade rätt verktyg med sig och var effektiva. Rörmokeriet blev gjort och elgubben satte dit alla eluttag (10 st) och monterade spotlights och lampor åt oss.De tre dörrarna häktades av och slipades innan de grundmålades. Nu uppstod ett nytt dilemma i renoveringsfasen - avsaknad av toalettrumsdörr! Känns sådär att sätta sig på holken med fri insyn från vardagsrummet där alla möjliga främmande karlar springer runt. Jag hoppas verkligen dörrarna blir färdigmålade snart med tanke på att hantverkarna är här från tidig morgon till sen kväll. Svårt att hålla sig så länge!


Badrummets karmar ha slipats och målats då detta inte var gjort sedan Karos bygge i mars. En detalj som är skönt att få åtgärdad och klar! Bitarna börjar så sakta trilla på plats..

Rörmokare här!

Den nya rörmokaren var punktligt på plats i morse och förde ett vansinnigt väsen en timme (det gick INTE att sova och ljudet hördes ut på gatan ett kvarter bort - inte skönt för min skalle som var ute och slarvade med KG till klockan tre i natt) och nu är vattnet klart. Han har också med sig en kille som slipar våra dörrar och karmar med en superbra maskin som suger upp det mesta av dammet. De verkar duktiga och vi kommer låta dem lägga klinkret i gästtoaletten, montera bastuglaset och om de kan, montera klart köket nästa vecka.


Rörmokare på besök - äntligen

Precis efter att vi hade brutit med Lukas Bygg och var på jakt efter nya hantverkare var jag och TU på macken vid Norr Mälarstrand och åt en kväll (Ja, jag vet att det låter stört men det var solsken så kön till Kungsholmen, Gerdas och Mälarpaviljongen var milslång och vi var desperata efter mat) och vi började prata med damen i kassan och beskrev vårt problem med köket. Hon berättade då att hon använt en byggare i sin lägenhet som hon var nöjd med och vi fick numret. Denne man kunde inte hjälpa oss just då för han var bortrest men nu kontaktade vi honom igen för att se om han hade någon rörmokare på lager. Vi behöver VERKLIGEN en då den vi hade anlitat för jobbet inte dyker upp när han ska plus att han numera lider av ryggskott och allting står still pga att rören måste monteras.

Nåväl, nu kom denne nye byggare på besök då det visade sig att det är just rörmokare han är (påstår sig vara iallafall..) och han kommer imorgon för att fixa rören.


Status efter vår semesterfrånvaro

Det var med kluvna känslor vi granskade vad som hade gjorts (och inte gjorts) medan vi varit på semester. Vi har försökt att tänka positivt och se det som är bra men helt nöjda är vi inte. Det är ingens fel den här gången utan helt enkelt en konsekvens av att vi inte är på plats och ser vad som händer och stämmer av hur vi vill ha det. Jo, förresten - det är rörmokarens fel! Han har inte dykt upp som han sagt att han skulle för nästan tre veckor sedan och det arbete som är kvar hänger på att vatten och avlopp blir inkopplat och den nvlkb*=%¤ovsuhi-rörmokaren glömmer bort att han ska hit, är plötsligt bortrest och nu sist hade han ryggskott.

Vi börjar med det som är gjort och som är bra! Dörrposten in till lilla hallen och sovrummet är borttagen och eluttagen flyttade ner till golvet. (Mindre bra är att parketten har lossat vid tröskeln och måste limmas om samt att trösklar inte är ditsatta)

Den platsbyggda bokhyllan är fin! Hyllplanen är inte på plats än men själva konstruktionen ser bra ut!

Taket i hallen är sänkt och tydligen har det inte varit så lätt då det ursprungliga taket är snett och skiljer så mycket som 3 cm på denna lilla yta. Fem uttag för spotlights är gjorda men inte monterade än och TU är i skrivande stund ute och handlar dessa lampor då elektrikern inte ville göra det med risk att vi inte skulle godkänna dem han valde..

Innanför dörren har de lagt samma klinker som i köket och det blev jättesnyggt! Problemet är att de har lagt dem ovanpå det gamla klinkret vilket gör att det blir en nivåskillnad ner mot parketten och där har de inte satt dit någon list än. Detta är vi INTE så nöjda med då vi hellre hade velat att de tog bort det gamla klinkret innan de la dit det nya men vi kommer nog inte orka låta dem göra om det utan hoppas att de gör en snygg lösning med eklister.

Hela vardagsrummet har också fått nya lister då de gamla var slita och svåra att reparera.


I köket har de skruvat ihop skåpen och satt fast överskåpen. Dock inte ända upp till taket som jag sagt till om för de tittade på ritningen och missförstod en anteckning om avstånd till diskbänk på 50 cm och trodde att det var överskåpen som skulle sitta på det avståndet. Jag vill dock att de ska ända upp till taket för att undvika dammsamlingsutrymme där uppe samt för att ha lite mer rymd ovanför diskbänken. Jag kommer ändå inte att nå saker i de övre skåpen utan en pall oavsett så då kan man lika gärna trycka upp dem så långt det går.

En sak vi inte hade tänkt på i det här sammanhanget var att vi gjort ett uttag för lampa i taket utanför skåpen och det kommer eventuellt bli problem att öppna det mittersta, översta skåpet. Antar att det är sånt man har en arkitekt till som ritar in belsyning och som hittar alla buggar..


Ugnarna är på plats liksom kylen och frysen och de sistnämnda är på och fungerar. Ugnarna borde gå att testa också men vi har inte hunnit med det än. Det fattas fronter fortfarande, de ligger förhoppningsvis i den högen som är kvar omonterat och skåpet längst in har inte monterats med utdrag vilket jag bestämt har för mig att vi beställde. Får lusläsa inköpslistan från IKEA för det går inte att utläsa vilket av ritningen. I det stora hela ser det fint ut och det verkar inte bli så trångt och ihoptryck som jag befarade ett tag.

Gästtoaletten är spacklad och målad men klinkret har inte kunnat läggas då vi inväntar rörmokarens montering av rör i den till köket angränsande väggen.

Vi är inte helt nöjda med målningen. De har dragit ner takmålningen ca 2 cm ner på väggen och takfärgen har en avvikande vit nyans så det syns väldigt markant att denna nedsänkning finns och den vill vi inte ha. Det ska göras om i köket, vardagsrummet, hallen och på lilla toaletten.

Nu till det värsta av allt - Peter tog färjan till Polen i eftermiddags och ska vara borta för semester i två veckor och vill inte att hans killar jobbar vidare utan hans övervakning. Vilket i och för sig är bra men vi var så inställda på att allt skulle bli klart den här veckan så att vi kunde börja flytta in i köket och tömma gästrummet på alla flyttkartonger (och därmed få fram alla de saker vi saknar) under min sista semestervecka. Så nu står vi här och har två veckors dödläge - igen. Vårt hopp står till en ny rörmokare vi tips om och som också tar på sig byggjobb. Har vi tur kan han kanske hjälpa oss att montera det sista i köket så att vi kan börja laga mat när han är klar med VVS-biten. Om inte får vi vackert leva med det här kökslösa kaoset i några veckor till. Vi är om man uttrycker det milt, lite ledsna och besvikna så klart men har mobiliserat oss hyfsat idag och TU har gjort ett jättejobb och inhandlat alla eluttag, lampknappar, dimmers och TV-uttag som behövdes till samtliga rum samt beställt ett handfat till gästtoaletten.

Tvättställ och underskåp "Single" från Noro med praktisk förvaring i dörren och litet, tight mått, lagom för vår lilla toalett. Vit färg på luckan dock, inte mörkbrunt som på bilden.

NÄR ska den här evighetshistorien ta slut?

Det verkar fungera..

.. som det ska i vår frånvaro. Igår hörde vi inte ett ord från dem och idag har Peter meddelat att klinkret som saknades för att lägga klart köksgolvet samt hallen har hämtats från Fredells och de har målat klart och börjat skruva ihop skåpen. Vill se hur det ser ut! Vi har beställt ett gäng mms till imorgon och hoppas att vi får det.

Renovering i vår frånvaro

Känns lite konstigt att vara hemifrån och veta att de håller på där hemma.. Vi får höras per telefon varje och stämma av.

Köket grundmålat

Idag har de putsat vägg och tak i köket och det har varit två snögubbar av damm som lufsat runt.


Tack för inlägget, Tzz! :)

Fick följande kommentar på inlägget om Wallputters från Tzz:

Jag har följande argument:
1 - Ni är värda den!
2 - Konst får kosta lite om man känner i hjärta och själ att man verkligen gillar det.
3 - Kan man köpa en 46tum TV så kan man köpa denna tapet (detta är nästan det starkaste argumentet!)
4 - Man mår bra av att unna sig fina saker då och då
5 - Bara för att ni är så goa

TACK! Underbart med support! Det hela måste bara landa lite mer hos TU först.

KB - tro inte att jag INTE har tänkt tanken att helt enkelt kopiera upp den på väggen. Tzz, jag har tänkt fråga dig om du vill måla men så har jag vissa skrupler inför en eventuell försäljning av lägenheten. Tycker inte det känns helt hundra att "sno" ett motiv som är så pass udda och känt och ha det på en så öppen plats i lägenheten. Det är ju typiskt en sådan detalj som fotas inför försäljning.

Måndagens jobb

Det mesta arbetet igår skedde i hallen och vardagsrummet då fogarna i köket behövde torka innan de kan gå på väggarna.

Tapetlagren lossnade relativt enkelt.

Mitt på vardagsrumsväggen knackade de in TV-sladden från vår Boxerantenn så nu har vi möjligthet att se TV både via Boxer och Comhem om vi vill.

Tio minuter senare var nästan hela väggen bredspacklad.

Wallputters

Hittade världens coolaste tapet igår när vi bläddrade i en inredningstidning på caféet där vi åt kvällsmat.
Ritat av Jesper Waldersten och mönstret heter Wallputters och föreställer ett gäng gubbar som puttar på en vägg. KLOCKRENT för väggen ovanför den platsbyggda bokhyllan som vi haft så mycket strul med just för att den varit sned och behövts puttas på! Inte bara en cool inredningsdetalj utan får en historia hos oss!

Bara ett problem.. Kostar 11 000 kr ex moms.. och det står att det är för motivet och eftersom tapeten tillverkas efter önskad storlek kan jag tänka mig att det tillkommer kostnader för det också. VILL HA!!!!

Fogning och spackling

Idag har vi tre killar på plats, en som ligger på golvet i köket och fogar, en som river bort flera lager av gamla tapeter från hallen och Peter himself som står och gör det roligaste han vet - spacklar - i lilla toaletten.

Så fort fogningen är klar och har torkat till sig lite ska golvet täckas och väggarna putsas och målas. SEN är det äntligen klart för att börja skruva ihop köksskåpen. Skulle så gärna vilja se dem på plats innan vi åker på semester..

Peter spacklar över min tidigare spackling. De kommer att göra helt släta, vita väggar. Jag vill inte ha kaklat i detta lilla utrymme då det känns så "rutigt". Det är ju inget våtutrymme med golvbrunn heller så vanlig vårumsfärg funkar bra på väggen.

Den tredje killen skrapar tapet. Ganska kul att se vad som har suttit på väggarna genom åren. Man kan skymta en brun medaljongtapet som skulle varit väldigt inne om den gick att rädda. Retromodern kan man säga! De ska fixa till alla väggar i hallen och vardagsrummet på detta sätt då det bildas luftbubblor under spacklingen om tapeten har släppt på vissa ställen vilket kan leda till sprickor i framtiden. Skönt att få det ordnat på ett snyggt sätt! Sedan ska taket sänkas fram till bokhylleväggen efter köksöppningen och alla de härvor av sladdar som går i väggen uppe vid taket döljas därunder.Det kommer bli så fint!
Känns lite märkligt dock att allt det arbete vi la ner med att måla förra sommaren nu blir ogjort men samtidigt hade vi inte kunnat bo och leva med röklukten från väggarna.

Här är samma utrymme som bilden ovan fast ett år tidigare.


Nu ska jag fixa några ärenden på stan och sedan tror jag att jag måste hugga i här hemma. Blir rastlös av att bara se på när andra sliter. Ju fortare vi blir klara desto bättre och jag borde duga till att riva tapet.


Lördag

Efter lördagspassets avslut ligger nu allt tillgängligt klinker på plats och tyvärr visade det sig att det saknas åtta plattor för att färdigställa köksgolvet helt och hållet. Men med tanke på att vi från början trodde att allt skulle behöva kasseras så är det helt okej. Vi beställer fyra kartonger till imorgon så räcker det till köket och hallen!På måndag ska golvet tvättas och fogas och sedan täckas med plast så att väggarna kan slipas och målas. Vi kan också börja skruva ihop skåpen i vardagsrummet och därmed skapa lite mer plats för arbete därinne.

Golvet kommer långsamt på plats

Tio timmar tog det att lägga golvet så här långt:

De är noggranna att det blir helt plant och eftersom golvet är så ojämnt från början så måste de för varje liten bit anpassa mängden fästfix efter underlaget. Vid fönstret är det bara en centimer medan det mitt på golvet har gått åt 4 cm!

Här ser man tjockleken på gegget under klinkret.

Tydligen är det tidskrävande och svårt att få till golvet. Om inte annat så märktes det på svettlukten runt killarna när de bytte om och tog fredag :) Idag har någon av dem varit förutseende inför slutförandet av golvläggningen och dränkt in sig med parfym för det luktar Jean Paul Gaultiers Torso i hela lägenheten. Angenäm doft!


Vi är så klart jättetacksamma för att de är så noggranna och man märkte tydligt på dem att de är nöjda och stolta över sitt jobb hittills för de ville gärna visa vad de gjort och lägga ut de långa vattenpassen för visning. Det är lite tråkigt att köksgolvet blir så högt över vardagsrummets golv men jag hade en vag minnesbild av att det var så även hos grannen under så jag gjorde ett studiebesök hos honom och fotograferade lite för att visa våra byggare hur man kan lösa det.


Här är grannens öppning in till köket från hallen (lägenheten är exakt likadan som vår) och där satt en eklist som utjämnade höjdskillnaden. Snygg! Jag ville även spana in listen mot vardagsrummet och jag valde mellan att ta av mig skorna och tassa dit med svettiga barfotafötter eller behålla skorna på i hans pedantiskt, välstädade lägenhet och jag valde det sistnämnda. När jag sedan tittar bakåt över det svarta köksgolvet går det klart och tydligt att följa mina fotsteg genom hela köket då jag gjort tydliga dammavtryck efter mig. PINSAMT!

Grannen ställde glatt upp och poserade med tummen för att vi skulle få en uppfattning om höjdskillnaden på hans golv och det verkar vara motsvarande höjd hos honom också. Han är inte så nöjd med listen mot vardagsrummet och det kan jag förstå för det var inte alls lika snyggt med den här träbiten synlig underst och en guldlist ovanpå! Bättre att ha likadant på båda ställena och jag har visat dessa bilder för våra killar nu så att de vet hur det ska respektive INTE ska se ut.

De hade också knackat bort det gamla, fula klinkret i lilla toaletten under dagen.
  
Före och efter..

Ljudet när de sågar i klinker... AHHHH, det går rätt in i märgen, nerverna, hörselsystemt... Tur att det är stora ytor och relativt lite som måste sågas till.

Vitvarurunda

Under fredagen var jag och Lennart (bilen) ute på en inköpsrunda för att få hem de sista vitvarorna till köket. På lunchen åkte vi till Barkaby och Hemmabutiken där för att hämta ångugn och induktionshäll.
 
Jag är inte alltid helt nöjd med storleken på Lennart - han är ju bred och lång som en stridsvagn i citytrafiken - men i det här läget är han guld värd. Bara att skyffla in den ena kartongen efter den andra!
Efter jobbet var det dags för nästa stopp, Trettis showroom och varuhämtningslager vid Norrtull. Där väntade en gigantisk kartong på 29 kg med en Gramfläkt. Inte heller det blev något problem för Lennart som glatt rymde allt i sitt bagageutrymme.

Samtliga killar som hjälp mig att lasta under dagen har beundrat Lennart och tyckt att han är grymt praktisk för renoveringsändamålet! Hehe..

Jag är nöjd med att ha klarat min runda (helt och hållet tack vare GPS:en) och att jag haft en fin stund med Lennart. Det behövdes efter våra dispyter i garaget..


Bredspackling och handdukstorkskval

Måste erkänna att jag är ganska imponerad av dem som behärskar bredspacklingens konst efter att själv ha spacklat upp vår gästtoalett i höstas. Trots att det var min avsikt att väggen skulle se lite "murad" ut och att ojämnheter därmed är okej var det inte lätt att få till det snyggt. I morse när jag kom upp stod killarna och bredspacklade taket och väggarna i köket och nu står det på tork inför målningen och jag försökte göra en stilstudie för att lära mig knepet och konsten.

De var tvungna att spackla över allt det som de förra grabbarna hade gjort då det var snett, ojämnt och fult gjort.

Under dagen har de lagt två rader med klinker och sedan inväntat vårt godkännande ikväll. Tyvärr kommer golvet att bli ganska mycket högre än vardagsrumsgolvet då de är tvugna att lägga en hel del fix under för att få det jämnt. Alternativet är att bila bort allt flytspackel, fix, golvvärmen och göra om det från början och det känns inte som ett alternativ. Vi får helt enkelt leva med en nivåskillnad och hoppas att vi får till en snygg övergång med tröskel mellan rummen.

Det här med övergång mellan rum och olika golv är något som de förra killarna inte hade en susning om också. De hade lagt klinkret ända ut i dörrpostens kant istället för i mitten av posten vilket hade gjort att listen/tröskeln hamnat inne i rummet istället för i kant med öppningen som det kommer bli nu.

Vi har godkänt de här två raderna och imorgon kommer de lägga dit så gott som hela golvet vilket är bra för det behöver tydligen stå och torka till sig över helgen vilket gör att de inte kan jobba inne i köket utan måste sysselsätta sig i hall, vardagsrum och gästtoaletten. Och där är det fullt med prylar.. Fattar inte att vi bott så länge i detta kaos med så liten faktiskt boyta som vårt sovrum!

Vardagsrummet från köket...

... och hallen från vardagsrummet. Nu sedan de nya killarna har kommit är det ändå välstädad och i ordning jämfört med tidigare. I vänstra hörnet ser ni kylskåpet och diskmaskinerna (ja- vi har två så är någon spekulant på en av dem är det bara att höra av sig) skymta under plasten.
Bortanför dem tornar allt material som ska användas till lilla toaletten upp. Vi har bestämt oss för att göra i ordning det också trots mitt tappra uppfräschningsförsök i höstas. Nu när det andra badrummet är så fint vill vi att detta ska vara lika fräscht och det är det INTE i dagsläget. Golvet har passerat bäst-före-datum för länge sedan.

Eller? Känns väl fräscht?! :)
Vi har beställt samma klinker som i stora badrummet fast 15*15 cm och väggarna ska bara spacklas lite bättre/snyggare och målas med vitt. Jag fick INTE anställning som spacklare hos Peter som äger byggfirman. Förstår inte varför? ;)

Han verkar vara noggrann med vilka killar han anställer och om vi är det minsta missnöjda med något de gör vill han veta det. Han citerade ett polskt ordspråk/talesätt; "Om man har ett mjukt hjärta måste man ha en hård bak"  och han menade att han inte har utrymme för överseende med brister och slarv hos sina anställda för det är hans namn som står på visitkortet och han som tar smällen. Precis det jag försökte säga till Lukas när hans dönickar maskade av tiden hos oss dag ut och dag in!

När det gäller lilla toaletten återstår nu för oss att skaffa en toalett, ett litet handfat med komod och en ny handdukstork. Egentligen fyller en tork ingen funktion i gästtoaletten men vi behöver den för värmens skull i vinter och när det nu finns vattenledningar och vattenvärme gratis så är det lika bra att utnyttja det. Vi ska dock installera en lite mindre och snyggare sort än den här.

Gillar den här från Dryson men den kostar ca 10 000 kr och det är lite väl saftigt. Skulle vara snyggt att ha i hallen som klädhängare/element..

Den här modellen, Hafa Kioto, ligger högt upp på listan. Hyfsat pris, ca 2500 kr och ganska enkel och om jag har fattat det rätt så är den gjord för vattenburen värme.

Den här från REJ, Bamboo Duo är också snygg och passar bra i storlek. Frågan är bara hur man ansluter vattenrören på ett snyggt och bra sätt? Den kostar ca 5000 kr också vilket inte heller faller inom budgeten för gästtoaletten.

Man skulle också kunna tänka sig att ha en enkel stång och istället sätta den på långväggen för att inte ha handdukstorken i fokus i rummet. Undrar bara om det ger tillräckligt med värme? Man kanske ska ha två som det är på bilden? Dessa stänger kostar 2200 kr styck.

Fläkt från Gram

Nu är fläkten beställd och finns för avhämtning imorgon. Det blev en 90 cm bred fläkt i glas och rostfritt från Gram.

Har en sugkapacitet på 900m3 och decibelnivå på 47. Hoppas bara jag kommer att nå upp till knapparna.. Läste en recension av denna fläkt från en tjej som var så kort att hon inte nådde upp att slå på fläkten utan att stå på tå. :)


Nu är det bara induktionshällen och ångugnen kvar att inhandla. Det närmar sig! Både klart kök och semester..


Full fart

När jag kom hem var det fyra gubbar på plats och jobbade för fullt. Så kul att komma hem och se att det har hänt saker! Jag fick massor av energi och slängde på mig snickarkläderna och kånkade ner alla soppåsar med byggskräp som låg i trapphuset utanför vår dörr och TU hyrde ett släp och så transporterade vi bort allt, inklusive föreningens dumpade prylar nere i soprummet.

Killarna hade under dagen rivit den sneda väggen, byggt upp en ny RÄT vägg och satt metallhörn på alla öppningar och spacklat dessa.

Peter som äger företaget kom dit och han är glad, energisk och angelägen om att vi ska bli nöjda. Trots att han inte var ombytt för att själv hålla på hittade jag honom spacklandes i fönstret alldeles dammig och det lyste ur ögonen när han förklarade vad han gjorde samt ursäktade sig att han älskar spackel.. Han kan helt enkelt inte stå still och se på när han ska instruera grabbarna vad som ska göra!

TU förklarar för elgubben (till höger i bild) och arbetsledaren hur TV-sladden ska dras ner i vardagsrummet från fläkttrumman.

Nya väggen byggs upp. Nu är den spacklad och klar.

Imorgon ska de lägga klinker och Peter ringde ikväll för att meddela att de bara kommer att lägga tre rader för att få vårt godkännande av dessa innan de fortsätter. Bra! Det sista vi vill nu är att det blir fel igen!

Äntligen action på Klara Norra Kitchen-fronten

På en dag har de två nya killarna lyckats åstadkomma mer än vad de andra två gjorde på fyra veckor! Alla klinker är lossade och sorterade i högar efter vilka som går att återanvända och vilka som ska kasseras. Soporna efter detta och den rivna väggen ligger packade i påsar utanför dörren och nya gipsväggar är på väg upp.Nu ringde precis Peter och berättade ATT ALLA PLATTOR GÅR ATT ANVÄNDA IGEN!!!!! Vår "reserv" på 2 kvm som skulle vara till hallen kommer att räcka för att täcka eventuella skadade klinker så i nuläget behöver vi inte beställa någonting! En kostnad på nästan 14 000 mindre - tjoho!!
De har börjat bygga bokhyllan med höjden 110 cm precis som Tzz och BD föreslog för att behålla lite av den öppna känslan mot vardagsrummet.


De föreslog igår att vi ska ta bort fönsterlisterna för att lättare kunna dra ut lådorna under sittbänken vid fönstret och istället göra fönsteröppningen helt rak, utan list som dörröppningarna. Stenskivan är inget problem för listen var anpassad efter den och inte tvärtom. Så idag har de tagit bort listerna!

Om en timme kommer Peter med industridammsugare (SOM JAG HAR LÄNGTAT EFTER!!) och stämmer av dagens arbete samt kommande vecka. Precis som det ska vara! Ropa inte hej nu, kanske ni tänker och det ska jag inte göra. Vet att det är mycket som kan få fel men inledningsvis ser det bra ut och för första gången på lääääänge var det roligt att kliva innanför dörren efter jobbet och få en guidad visning av dagens jobb samt känna känslan av att jag är ivägen och stör i arbetet. Me like!

Nu är vi igång igen!

Igår kväll kom Peter (elgubbens son) och hans tre hantverkare och kollade vad som ska göras samt ställde dit alla sina verktyg. Det kändes jättebra för de talade om hur de skulle fixa till saker, vilket material de tänkte använda samt kom med förslag på lösningar. So far so good med andra ord.

Vi enades om att de ska starta med att riva ut klinkret och att de ska göra det så försiktigt som möjligt för att inte skada värmeslingorna under. Händer det måste ALLT rivas ut igen. De skulle börja inne vid väggen där det inte ligger slingor för att sedan lättare komma åt under plattorna.

TU ringde Fredells i morse för att beställa hem 20 kvm nytt klinker.. Ingen kul utgift!

Nu fick jag precis en statusrapport från grabbarna och tur i oturen så har klantkillarna inte lyckats fästa klinkret särskilt väl i fixet så plattorna släpper lätt och gissningsvis går ca 70% att använda igen. En mycket välkommen nyhet! Nu måste vi bara bedöma hur många fler kvadrat vi behöver och ändra beställningen hos Fredells.

Deras tidsbedömning för köket är 10 dagar.. Vågar såklart inte hoppas på det men gläds åt att det är igång igen. De kommer jobba 10 timmar om dagen med två gubbar så om de inte är lika inkompetenta som de förra bör det gå raskt undan. Efter köket fortsätter de med vardagsrummet, hallen och den lilla toaletten. Det kommer kännas lite märkligt att åka på semester mitt i allt nu när vi är så vana vid att behöva granska allt. Får se hur vi löser semesterschemat.

Bilder kommer i kväll!

Plattsättare hittade? ;)


Här är ett gäng som fogar gatsten i Kotor i Montenegro. Kanske ska värva med mig dem hem för att fixa klinkret i köket?!


De kanske kan fixa köket också för i stan finns flera återförsäljare av IKEA-möbler

Nya hantverkare på måndag?!

Det verkar som TU har fått tag på nya hantverkare och att de kan komma redan på måndag! Det är sonen till elgubben och det borde bli en bra lösning för oss.


RSS 2.0