Crash, boom bang

Säg den lycka som varar i vårt renoveringsprojekt! Vi som var så glada när vi satt i bastun och kunde bocka av ännu en grej på listan som klar möttes på kvällen av en syn vi helst vill glömma. TU öppnar dörren och går in i hallen och på golvet ligger sockerskålen från min finservis i skärvor. Han tittar in i köket och vänder sig mot mig i dörren och säger " ta det lugnt nu, men överskåpen har rasat". Minns vägen bort till köket och den syn som mötte mig som i slowmotion.

Hela överskåpspartiet bestående av sex skåp har rasat ner på diskbänken och blandaren och sedan vält ner på golvet och innehållet i skåpen - allt porslin och glas vi äger och har inklusive en finservis från Rörstrand och Bing & Gröndahl som jag fått som samlarobjekt av släkt och familj sedan jag var liten och som nu inte längre tillverkas ligger i skärvor på golvet. Av alla glas, måste varit uppåt en 60 stycken, finns det bara ett snapsglas kvar som är helt.

De blå tallrikarna från Höganäs klarade sig inte heller så bra och där finns det någon enstaka assiett kvar. Fuxan - det där du skrev om träslev och jordgolv är inte så långt från sanningen längre.

Hur gick det här till? Vi vet inte men antagligen har inte skruvarna varit tillräckligt bra för väggen som är ganska porös och så har det släppt och dragit med sig träpanel och allt ner i fallet. Haverikommissionen gissar det iallafall..

Blandaren har fått en ny intressant böjning..

.. och diskhon har fått en rejäl smäll som lämnat ett märke och gjort den krokig i hörnet.

Den ena hyllan har lossat från de andra och dragit med sig en del luckor som stod för montering på golvet med i fallet. Inget av de skåp eller luckor som satt på väggen har klarat sig och gångjärnen och hyllplanen är också förstörda. Vissa av underskåpens fronter har också fått sig en känga och behöver bytas.


Vi var båda helt väck i morse efter en orolig natt. Vaknade flera gånger och tänkte att jag drömt allt.. Tack och lov kom TU:s föräldrar och hjälpte oss att tänka klart och vi ringde försäkringsbolaget som vid första samtalet meddelade att den otursförsäkring vi har bara gäller lösöre och efter några om och men skickade de en besiktningsman för att kolla in raset och värdera lösöret. Tillsammans gick vi igenom innehållet i skåpen, fotograderade och gjorde listor på vad som gått sönder. Hur lätt är det att stå där och urskilja vad som är vad i denna gigantiska hög med glasskärvor när man samtidigt är chockad och skärrad? Vi fick hjälp att städa upp allt och det blev inga större mängder som hamnade i högen oförstört.

Av det som syns på bilden är det stora glaset helt och den stora skålen samt assietten i förgrunden. Och så tomten så klart! Eller vikingen som han egentligen föreställer. Det är en tung, FUL glasstaty som TU har fått som liten på Rejmyre glasbruk och som jag muttrat över varje gång jag har packat ner honom i flyttkartonger. Opraktisk är han och fyller ingen funktion. Tror ni han har gått sönder?! INTE!!! En liten lättare fraktur på ena armbågen, i övrigt oskadd och står stolt med sitt armborst mitt i allt kaos.

Lovar att det var tyngden från hans kompakta kroppshydda som sänkte skåpen!!

Resterna av en karaff, örat från en av Starbuckskopparna, botten på några dricksglas och en tillknöcklad fot till ett kakfat. Kakfatet minns jag så väl när jag fick.. det var av Tzz och BD när ni hjälpte mig att flytta in i bunkern i Gamla stan när jag för första gången flyttade till Sthlm för drygt två år sedan. Du, Tzz, hade dukat så fint när vi var klara med kex och godsaker på fatet... Usch, nu blir jag tjock i halsen när jag tänker på det. Man märker tydligt när sånt här händer att det inte alltid är de mest värdefulla sakerna man har mest affektion till och sörjer mest.

Även om många av fintallrikarna är hela så har de naggats i kanten.Efter dokumentation slängdes alla skärvor men jag har sparat en del av finporslinets bitar för att göra något konstverk av dem sedan. Operahuset i Göteborg har ju porslinsskärvor från Ostindiefararen i taket så något sådant kan vi också ha som minne av detta. En tankeställare att materiella saker bara är just materiella och att det viktigaste är att ingen kommit till skada.

Mitt i allt är det ändå befriande att inte äga så mycket. Nu kan vi välja ut ett nytt porslin och glas köper vi på IKEA för vårt tillgodokvitto och så slipper man hela den här biten med affektion och att man måste vara så rädd om det.
Hela processen med att sortera alla våra udda glas är nu borta! Nu finns det ett ölglas och ett snapsglas samt ett gäng plastmuggar som klarade sig och de kommer vi långt på som ändå ätit på papptallrikar i snart ett halvår. Dessutom - TU hade inte plockat in diskmaskinen så vi har fyra hela tallrikar där också samt några dricksglas.

Våra tänka-positivt-argument är:
* Vi kunde stått kvar vid spisen när det hände och fått skåpen över oss
* Blandaren hade kunnat slås av helt och börjat läcka vatten
* Tack vare ett hyllplan som stod slarvigt lutat mot kylskåpsskåpens vägg klarade sig hela den delen
* Induktionshäll och fläkt är oskadda

Dessutom gick försäkringsbolaget med på att räkna diskhon och blandaren som lösöre så de kan vi ersätta. Skåpen och bänkskivorna samt arbetskostnaden för att återställa allt får vi stå för själva. Rent krasst kan vi strunta i överskåp nu för vi har ändå inget att stoppa i dem.

Det som suger fett är att min servis är oersättlig och har ett affektionsvärde, det är mycket pengar som gått i kras generellt, ENERGIN och TIDEN det tar från oss som redan är trötta och slitna av segdragen köksrenovering, känslan av misslyckande hos oss som hela tiden är så olycksdrabbade..


Bastuinvigning

Efter vårt kräftkok i nya köket skruvade vi upp skåpet och handdukshängaren i badrummet och INVIGDE BASTUN. Hann med en kort stund innan det var dags att gå bort till Tzz och BD på minikräftskiva och det var underbart att äntligen sitta där i värmen. Fungerade bra och man kände inte att det var varmt i övriga badrummet. Nu måste vi skaffa en hink så vi kan ösa vatten på aggregatet och njuta på kvällarna efter jobbet!


TU monterar handtagen

Och provar bastun!

Klädhängare i klädkammaren

Kvällens enda projekt blev att jag själv (är fotbollsänka - jag är ingen fan of Zlatan kan man säga) borrade, pluggade och skruvade upp en handdukshängare i klädkammaren som jag har tänkt ha som avlastningsstång. Hänga galgar, scarves, väskor halsband och dylikt på istället för att slänga det på golvet. Fast det brukar jag aaaaaldrig göra, men ändå ;)
Lite stolt för att jag klarade mig helt på egen hand! Bytte borr, pluggade och mätte med lasermätaren. Hade en stunds dödsångest förstås för det finns ett eluttag på andra sidan väggen men jag försökte mäta för att se om det fanns risk att träffa elledningar men sedan tog jag en chansning som gick vägen.
Jag har köpt små fyrkantiga krokar också som jag tänkte sätta ovanför stången. Måste bara "känna in" var de ska sitta någonstans. Älskar beslag och krokar! Det finns så mycket fint som tyvärr kostar väldigt mycket pengar. Affären Lundell&Zetterlunds var rena himmelriket för mig och jag gick där och botaniserade bland alla krokar och hängare.

Skulle vilja ha små aluminumpluppar som man sätter på köksbänken som kastrullunderlägg. Hade varit perfekt för köksön. Problemet är bara att de ska skruvas fast och det känns som man skapar en ost med hål i om man ställer sig och borrar så många hål som krävs för att det ska bli en vettig avställningsyta. Inväntar självhäftande pluppar!

Nu är bastun klar!


Handtaget ska skruva på och rutorna rengöras när allt lim och silikon har fixerats om ett dygn. SEDAN är det invigning!

Ordnade så att glasmeister borrade hål för badrumsskåpet och handdukshängaren när han ändå var i farten och hade rätt sorts borr för att ge sig på kakel.


Toalettpappersrullshållare

.. har varit uppe på diskussionstapeten många gånger i familjen Nilsson/Birgersson och ett flertal varianter har varit hemma och vänt men inte klarat granskningen. Problemet är att det inte finns någon given plats att sätta denna hållare och jag vill helst inte ha en golvplacerad variant (har blivit skadad av mammas inpräntande sen barnsben att det ska vara lättstädat ;) ) utan tycker vi kan skruva fast en i kommodens kantsida. Detta har dock inte TU gått med på trots att jag hittat ett märke som heter "Noll hål i väggen" där man inte behöver borra utan limmar fast handdukshängare, hållare, krokar mm. Han tycker det fungerar bra som nu då pappret står på hyllan bakom toaletten. Fick höra att det minsann fungerade jättebra för man tar pappret först så slipper man vända sig helt om och så sätter man det på badkarskanten. Ja, ja - in your dreams att jag går med på att ha pappret på bästa hyllplats! Jag tog en sväng till Lundell och Zetterlunds idag som har miljarders beslag och krokar för att kolla in Noll hål i väggens sortiment men hittade istället en sort som man fäster med sugproppar. Ingen skada på kommoden och TU nöjd? Jag fick faktiskt godkänt! "Vi kan prova så..." = godkänt!


Jag har också handlat bets och lack till pallen som ska få samma färg som fondväggen. Hoppas att det blir bra.. Först gäller det dock att få ihop pallskrället och jag misstänker att pallens namn Bekväm kommer att ändras till Obekväm innan kvällen är slut..

Jag har en likadan pall sedan min lägenhet i Göteborg men den har alla snickare och målare som passerat här lyckats förstöra ganska rejält och med tanke på kostnaden för pallen så ställer jag mig inte och försöker slipa bort all färg, spackel och fogmassa som är fastkletad på pallen.


TU justerar ben och lådor på den blivande soffbänken i köket. Han sa precis och nu citerar jag "Jag är f-n i mig imponerad av mig själv, kolla jag skruvar här och så sitter det fast sedan. Vilken precision!" och så syftar han på sockelbenen under skåpen. Skönt när han är nöjd och glad!Dagens bastuglasmontering


De aluminiumprofiler som ska hålla glaset har sågats till och limmats fast.


Hit men inte längre kom de idag då gångjärnsbitarna satt tvärtom - dörrens på väggens osv. Glaskillen kommer dock tillbaka redan i morgon bitti och ordnar till detta och sedan är vi bara ett dygns stelnande silikon ifrån en bastu!

Glasmästare på plats..

.. och senaste rapporten är att det går bra och verkar passa finfint! Overklig känsla efter så lång tid att tänka tanken att man kan ta en bastu när man kommer hem från jobbet och cykelturen ikväll. Bilder kommer ikväll!

Premiärmiddag lagad!

Det blev spagetti och köttfärssås till slut! Lagade köttfärssåsen i en av kastrullerna och det gick hur bra som helst. Vad gott de smakade med hemlagat!


Spagetti, köttfärssås, riven ost, färsk basilika och ruccola. Kan det bli bättre efter fyra månaders restaurang och färdiglagad mat?

TU har fixat den läckande hon i köksön ikväll. Här provfyller han diskhon för att se var det läcker någonstans. Han hittade felet och har justerat det. Vilken klippa! Vem behöver hantverkare och rörmokare? ;)

Han har också monterat en praktisk hylla strax under diskhon som man kan dra ut när man drar ut den stora lådan. Svårt att förklara, ska ta ett kort sedan. I vilket fall som helst är denna hylla perfekt för diskborste, rengöringsmedel mm. Sånt som man inte vill ha framme men nära till hands helt enkelt.


Jag har packat upp samtliga flyttkartonger (hoppas jag) med porslin, bestick och torrvaror och försökt känna mig för var jag vill förvara allt. Vi har inte ont om skåp vilket är skönt. Ska dock försöka att inte fylla utrymmet med en massa onödiga prylar.
Jag har också städat, torkat av alla luckor och fondväggen så nu är det rent och fint i kökshalvan.

På köksbänken står vår buffé av silikon i alla tänkbara färger. Bänkar och fondvägg måste silikonas..

Köksön är redan en favorit att sitta vid.TU är glad att inte bänkskivan kapades då det blev en sittplats på gaveln också. Ett av de misstag som blev bra ändå. På väggen ovanför flaskorna ska vi ha den lilla tv:n.

Imorgon kommer (förhoppningsvis) en glasmästare och installerar bastuglaset. Perfekt nu när det går mot höst och jag ser fram emot att få komma helt i ordning i badrummet.

NÄSTAN spagetti och köttfärssås

Men bara nästan! För när jag väl kom hem med ingredienserna insåg jag att jag inte har packat upp stekpannorna samt att de inte är testade på induktionshällen och tveksamt om de fungerar där. Våra grytor har fått klartecken för de är av märket IKEA 365+ (IKEA är ett ganska stort varuhus där man kan köpa möbler och inredning till bra pris..;)) och fungerar på induktionshällar.

Tiden sprang iväg och jag skulle på styrelsemöte med bostadsrättsföreningen så köttfärsen hamnade i frysen i väntan på bättre tider. Men det var roligt att handla med TANKEN att jag skulle hem och laga mat iallafall!

Hann packa upp lite mer saker igår också innan läggdags och jag har konstaterat att vi kommer behöva bådas våra uppsättningar med knivar då man vill ha det lättillgänligt både vid köksbänken och köksön.

Äntligen!

Ikväll har vi skruvat och justerat, borrat och packat upp och kommit en bra bit på väg. Min to do list har krympt en aning! TU har sänkt ner ugnarna så att det är i en bättre arbetshöjd och jag har skruvat lite lådor och korgar, om än med viss butterhet och protest.
 
De rosa post-it-lapparna symboliserar olika justeringar och fel som hantverkaren skulle åtgärda men eftersom han inte dyker upp så har vi bestämt oss för att göra det själva och det har gått bra. Nästan inga lappar kvar!

TU har också kontrollerat att spisen är monterad som den ska och tjoho - den fungerar och vi har kokat upp vårt första vatten!

Temperaturen på plattorna reglerar man genom att dra fingret upp och ner för skalan till vänster i bild och det gick snabbt som attan att få vattnet att koka upp. Härligt!

Lycklig Tu konstaterar att det kokar.
Jag kunde till slut hämta flyttkartongerna och börja packa in i skåpet! Så härligt att få stå och klura på var saker ska förvaras, montera inredning och ställa allt på plats. Glas och finporslin är uppackat och klart nu.Nu vill jag bara vara hemma och fixa..

Ny vecka - nya tag och målarexpertis

NU ska vi ta nya tag och färdigställa allt en gång för alla! Det var lite för mycket annat på programmet förra veckan. TU:s kusin som är målare har precis varit här och kollat på målningen av tak och väggar åt oss och gett ett utlåtande om kvaliteten. Det finns vissa skavanker som måste justeras men det bästa av allt var att få beskedet att inte hela väggpartiet måste målas om för att få bort det nedmålade taket. Bara att tejpa och gå runt med en liten roller samt en pensel uppe vid taket.

Luckor och lådor som inte är monterade än ska vi försöka skruva ihop och justera själva.

På onsdag har jag kallat in förstärkning och fiffhjälp i form av Tzz som ska hjälpa mig att göra en variant av väggputtarna på väggen över den väggfasta bokhyllan i hallen.

Vid vår genomgång idag kom vi fram till att vi måste ta bort några gubbar för att göra bilden smalare. Vi enades om att tredje gubben från vänster och den sista som stångar sig in nog är dem som röstas ut. Jag vill ha en lite luftigare grupp med puttare också så det passar bra att ta bort en från mitten.

Jag är lite sugen på att låta liknande gubbar dyka upp på fler ställen i lägenheten. På väggen som syns i dörröppningen i vid vår walk-in-closet och vid köksön. Han som stångas på kanten kanske kan få vara någon annanstans om han nu inte får plats i hallen?

Vi får prova med bokhylleväggen och se om det blir bra och så får jag helt enkelt förhandla med TU utifrån det resultatet.

Fortfarande ingen Derek

Men vi jobbar på själva så gott vi kan så att det ska flyta när han väl får tid att komma förbi. Tu har handlat golvlisterna som saknades samt brun silikon till hörnen på fondväggen. Han har också fått tag på diskmedelsdispenser till både köksön och diskbänken. Har redan konstaterat att det vore praktiskt med en sådan, åtminstone på köksön där man inte vill ha ett diskmedel ståendes mitt på ön hela tiden.


Jag har hängt upp duschdraperiet vi köpte på IKEA i söndags och fixat ett omtag med en sugproppskrok och rep.

På torsdag nästa vecka ska bastuglaset monteras och jag längtar, längtar. Först då kan vi skruva upp badrumsskåpet och packa upp alla badrumsprylar ordentligt. Vi ska också be dem sätta upp handdukshängaren vid badkaret så att det blir ordentligt tätat med silikon när man bryter fuktspärren för borrhål.

Inga hantverkare idag..

Mamma berättade precis en histora - sann eller bara en skröna - om en frisör som anlitade en hantverkare som kom inte dök upp när han skulle och så vidare. När hantverkaren sedan kom till frisören för att klippa sig, gjorde frisören bara halva huvudet klart, sa att nu måste vi tyvärr avbryta för jag måste gå och du får komma tillbaka nästa vecka varpå hantverkaren svarar att "så kan du väl inte göra, du har ju bara klippt halva huvudet. Då svarar frisören "så gör ju du hos mig".. Vi hoppas att den är sann!

"Lagar mat" i köket

Kan nästan säga att jag lagade lite mat igår - jag värmde två pajer i microugnen, tinade kräftor i diskhon och hade kräftskiva med styrelsen för kören med riktiga glas och bestick. Låter kanske inte så mycket för världen men det var stort för mig! Härligt att komma in i köket och känna matos!


Idag, tisdag, ska hantverkarna komma igen (vilket de inte har gjort i skrivandets stund) och vi har förberett allt som ska justeras och fixas genom att göra en lista samt klistra rosa post-it-lappar på skåpen med bilder och instruktioner. Allt för att de ska klara sig så bra själva som möjligt nu när vi inte har möjlighet att vara hemma och instruera dem.

Hoppas bara de kommer... Jag vill inte ha det så här ofärdigt mer. Är så trött på all smuts och oreda och jag sover dåligt på nätterna just nu.

5 timmar (!) på IKEA idag!

Jag skojar inte - vi har varit på IKEA i 5 timmar idag! Inte direkt den mysdag jag hade tänkt mig dock. Jag skulle strosa runt och dra i alla lådor, spana in bra lösningar för skåpsinredning och hinna kolla in alla andra avdelningar. Yeah right!

Det började med att jag skulle lösa in det "kvitto" vi fick när vi beställde köket som berättigade oss till 5000 kr att handla inredning för. På kvittot stod det att man skulle lösa i det på Byten&Återköp senaste 3 månader efter leverens och det är det precis nu så jag var lite nervös att det skulle strula men IKEA är ju alltid så flexibla. När jag efter 45 minuters köande äntligen kommer fram på Byten&Återköp (såå segt att det alltid ska ta sådan tid där) säger killen i kassan att jag måste ha med mig fraktsedlarna från leverensen, annars betalar han inte ut ett enda öre.

Gissa om jag blev knäckt och paff och alldeles matt. Frågade om han skämtade med mig och förklarade att fraktsedlarna legat med i högen av kartonger, fått sin beskärda del av smuts och damm vid ombyggnationen och försvunnit vid någon av byggarnas rensningar. Inga fraktsedlar - inga pengar var svaret jag fick. Jag bara gick och på vägen började jag så klart lipa, trött och sliten som jag är, dels av alla motgångar med renoveringen men också efter gårdagens sena bröllop. Försökte tänka klart och samla mig men lipade mest hela tiden så det var ett söndergråtet litet vrak mitt i ett psykbryt som TU hittade på köksavdelningen. Vi gjorde ett försök med den personal som ritade kök också men de hänvisade till Byten&Återköp igen och TU, min fantastiske räddare och ängel tog tag i situationen och gick ner för att köa igen. Fyrtio nummer i kö och en timme senare kom han tillbaka med ett presentkort på hela summan!!

Han hade haft världens tur (och lite skicklighet) och sprungit på en av dem som jobbar för IKEAS hemleverensbolag som körde hem vårt kök och denna snälla tjej letade efter vår fraktsedel i datorn i 20 minuter och lyckades tillslut hitta den. Hon hjälpte även till att få denna kopia godkänd av Byten&Återköp "som faktiskt inte brukar göra så här" i vanliga fall. All heder åt TU för att han orkade driva detta när jag själv var ett vrak! 5000 kr är ändå en hel del..

Nu när vi hade våra pengar att shoppa loss för väntade nästa kö - den till köksplaneringsavdelningen. Vi behövde hjälp att tolka den ritning som gjordes i samband med inköpet för vi minns inte hur vi bestämde en del av skåpsinredningen och det finns skåp och lådor kvar hemma som hantverkarna inte vet hur de ska montera. Än en gång blev vi imponerade av kompetensen hos dessa köksritare för den trevliga tjejen tog vår lista och ritade in exakt vad vi skulle köpa för gångjärn, socklar, lådor och inredning för att få det precis som vi tänkt och önskat.

Därefter var det dags för mat innan vi skulle starta det sega jobbet att plocka på oss alla prylar. Med fasa insåg vi att vi nog skulle tvingas höra den där stängningstrudelutten som vi är så trötta på! Klockan 20.21 checkade vi ut från varuhuset! Då hade vi med oss en massa lådor, återvinningshinkar, hyllplan, gångjärn, sockelben och tre stora täckskivor som TU lyckades hitta på fyndavdelningen i sista minuten. Vi har några täckskivor kvar hemma men det kommer gå åt till resterande hyllbyggen mm och TU hittade tre, minimalt skadade för 79 kr styck istället för 750 kr styck. Gör oss ingenting för de ska ändå kapas och användas som bänksskiva/sittunderlag på soffdelen och då sågas det skadade bort.

Så efter mycket möda och stort besvär blev det ändå en inköpsmässigt lyckad dag! Nu ska bara allt skruvas ihop och monteras...

Lördag 15 aug

Nu är vi i mitten av augusti och vi är fortfarande inte klara.. Vem hade kunnat förespå detta? Idag är det dock roligt för Derek, hans hantlangare, TU och jag är alla aktiva med att röja skräp, montera skåpsinredning, socklar och lådor. Så härligt att befinna sig på slutspurten och helt plötsligt känner man sig lite oförberedd när man helt plötsligt måste veta var man vill ha lådor, hur skåpen ska inredas mm. Imorgon ska jag ta en heldag på IKEA och bara shoppa loss allt vi behöver för att skapa praktiskt inredda skåp! Sedan är det dags att börja packa in! AAAAAAHHHHH!!!!


Här byggs sittbänken i hörnet. Derek har jätteroligt åt att det fattas ett par sockelben och säger hela tiden att "ni sitta still annars rasa" och så flinar han insinuerande. Han har dock provsuttit och hoppat rejält på bänken själv så det ska nog inte vara någon fara. De gjorde en egen lösning med en regel mot väggen.

TU testar att han kan ligga raklång..

Frukostpremiär i köket! Jag gjorde smoothie med frusna bär och med mixern som jag lyckades hitta i en kartong och Derek trodde det var något fel på mig när jag var tvungen att tjuta ett glädjetjut av lycka för att det börjar bli klart. Sedan serverade jag alla grabbarna kaffe och bullar och Derek ville ha bullen värmd i micron så då fick jag för första gången prova den. Har bara fått bruksanvisning på norska och de hade väldigt roligt åt mig när jag läste högt hur vi skulle programmera klockan på ugnen för att få allt att fungera. Total lycka när bulldoften spred sig över köket!!

Puh! Derek här plus en hantlangare

De var punktligt på plats klockan åtta i morse och nu skruvas, putsas och sågas det febrilt i lägenheten till vår stora lättnad. De har redan hunnit flytta upp överskåpen till taket, justerat höjden på köksön, spacklat väggen vid toaletten och kommit en bra bit på väg med att montera toaletten. Jag har fått lov att jobba hemifrån idag för att kunna vara med och se vad som händer. Inga fler förhastade hål och felplacerade skåp!


Överskåpen är flyttade upp till taket och vissa av luckorna har fått ett nytt öppningshåll för bättre funktionalitet.

Här skruvar de ihop en ny front till diskmaskinen med hjälp av lösa lådfronter för att det ska se enhetligt ut längs med hela väggen. Jag vill inte ha en heltäckande, avvikande diskmaskinsfront utan det ska se ut som det är lådor i samma storlek som de andra.

Efter några om och med kom toaletten på plats. Den var tydligen svår att ansluta och tre gånger provspolade Derek med resultatet att vattnet åkte ut över golvet. Nu är den dock på plats och fungerar som den ska.

Skåpet under tvättstället är monterat och klart och det enda som ska göras mer i toaletten nu är att måla och inreda med spegel, hyllor och krokar.

Dagens enda "misstag" blev att Derek hann sätta silikon i GRÅTT på handfatet. Inte snyggt och det fick han genast skrapa bort. Det ska bli vit silikon där istället men det sätter han dit när den vita bänksskivan i köksön ska silikonas senare.

Håll tummarna för att Derek kommer idag

Kanske, kanske hinner han komma förbi oss redan idag. Fredag och lördag har han lovat och vi hoppas verkligen att han kommer då. Vore underbart skönt att få riktig spinn på det som är kvar, att det bara rasslar till och blir klart!

.. och stoppet varar ännu en vecka

Blir tokig! Nu hinner inte Derek komma hit förrän på fredag. SUCK!

Dags för stopp i arbetet igen

Derek måste tyvärr till ett annat ställe och jobba i tre dagar nu då han är jagad av en tjatig tant som ringer och skriker efter honom. Det innebär att han tidigast är tillbaka på tisdag för vår del. På måndag kommer Peters gäng tillbaka från semestern och kommer förhoppningsvis att justera målningen i vardagsrummet samt avsluta elarbetet.

Derek fixade alla trösklar igår utom den in till köket där klinkret måste sågas bort. Det får Peters gäng rätta till för det är de som har gjort fel.

Stillestånd ett par dagar alltså! Vi lämnar lägenheten och drar till landet under tiden.

Om man inte ser upp..

.. så hamnar diskhon på fel plats! Glöm det där med att vi vill ha råd om var diskhon i köksön ska placeras eller om bänkskivan ska sticka ut eller inte! Derek kom strax efter lunch och jag tog vägen via Hemköp för att köpa kaffe, socker och kakor till honom och under den lilla stund som han hinner hem före mig har han hunnit ta upp ett hål i köksöns bänksskiva för den lilla diskhon. På FEL plats! Han hörde oss resonera om detta igår och när diskhon stod placerad på köksön utgick han från att det var där den skulle sitta. Så nu slipper jag och TU vela - det blev som det blev!

Så här hade vi lämnat diskhon igår och det tolkade Derek som den slutliga placeringen - AAAAAHHHH! "Vill du säga dumma polack nu som inte fattar någonting" var hans kommentar men han kände sig nog lite dum. TU som kom hem någon minut senare tröstade honom med "hon blir glad igen när jag har kramat henne lite" och utbrast klämkäckt att "vi gör som vi tänkt nästa gång vi renoverar köket". På samma gång som jag blir ledsen och frustrerad när det blir så här så finns det ändå en lättnad i det hela att slippa fatta beslutet VAR man ska placera något. Med tanke på att bänkskivan är vit och högglansig så måste vi nog ändå byta den inom några år...

Så här blev det. Helt okej ändå och jag har redan förslag på lösningar under den utskjutande delen: handdukshängare, hyllplan, flaskställ eller helt enkelt som den är och skaffa en barpall till.

Det blir 20 cm som sticker ut utanför ön (bra enligt Derek för då kan man sitta med barstol även på hörnet) och diskhon är inte centrerad i underskåpet utan till höger, nästan i mitten av köksön. Det är nog det som svider mest för jag hade tänkt att det skulle vara en relativt stor yta fri för dukning och avställningsyta från ugnen. 

Vi monterade barpallarna igår för att få en känsla för om de passar eller inte. Sitsen ser ut som en gammal traktorsadel alternativt ett simmande rocka. De är dock bekväma och jag känner redan nu att köksön kommer bli mitt nya tillhåll. TV, kylskåp, bra arbetsbänk - kan det bli bättre? Att TV- och eluttaget har hamnat för långt åt ena sidan vid köksön och därför inte kommer få den funktion vi tänkt är en annan miss vi får leva med och i det här fallet var det klantbyggarna som inte kunde läsa ritningar. Man lär så länge man lever och till nästa gång (det känns i och för sig inte så aktuellt med en nästa gång med totalrenovering av lägenhet/hus) vet vi hur det ska vara och INTE vara.Diskmaskinen är monterad och fungerar enligt TU. Det ser man på den laseraktiga, röda pricken på golvet. När den lyser är maskinen på. Det kommer numera vatten ur kranarna också efter lite möda och stort besvär. TU fick fortsätta sin PRAO som rörmokarassistent och åka till en rörbutik och köpa kopplingar och efter tre vändor kom han äntligen tillbaka med rätt sort..

Under tiden TU botaniserade bland muttrar och rör fick jag assistera Derek med monteringen av diverse andra vattenledningar. Klantskallarna som var i köket i första vändan hade dragit ledningar på ett märkligt sätt så Derek var lite osäker på vilken som var kall och varm och normalt sett var det alltid det ena (minns inte vilket - så läraktig är jag) till vänster och för att testa detta i kökshon kröp han ner i skåpet vid stora diskhon och blåste i ledningen och så fick jag stå i andra änden och känna i vilket av rören det kom luft. I fel såklart! Inte hade de följt standard med höger/vänster/kallt och varmt men vem är förvånad?
Det var inga problem att justera tydligen och en stund senare kom det vatten ur kranen!

Summering av arbetsdagen

Här är resultatet av dagens övningar i köket och toaletten. Ursäkta bildkvaliteten som beror på min lånemobil. Den är helt kass!

Diskho och blandare är monterat på bänkskivan

Köksöns bänkskiva är uppackad och provisoriskt på plats. Jag vill kapa av den så att den max sticker ut 10 cm. Håller ni med mig?


Induktionshällen är på plats, ej centrerad över underskåpet och här med lasermätaren strategiskt placerad mitt på.

Handfat och blandare installerat i lilla toaletten.

Full fart framåt och..

.. den här hatnverkaren/rörmokaren har vi meddelat att vi kommer låsa in för vi gillar honom så mycket. Snabb och duktig och nu vill vi inte att han går innan det är klart. Han bara skrattade åt oss och kröp in i skåpet igen..

Vips, så var diskhon på plats.

TU provar var fläkten ska sitta. Vi är inte eniga om placering av spishäll och fläkt och det blir säkert Derek som får avgöra vart det ska sitta i slutänden. Jag vill ha det centrerat över underskåpet och därmed fläkttrumman men TU vill ha det mer mot överskåpen för att det inte ska hamna så långt in i rummet och då kommer hällen att gå genom två underskåp.

Vi har hela tiden tänkt att ha den lilla diskhon i den riktning som bilden ovan visar (lådan mitt i bild) men Derek kom med en bubblare och föreslog att vi skulle lägga den längs med bänken istället. Inte helt fel och bänkskivan var nästan gratis så vi kan prova. Trivs vi inte är det bara att byta!

Nu måste jag gå ut och skruva lite lådor! Uppdaterar med nya bilder om en stund för här går det undan!

Måndagspaus i arbetet och tisdagsbestyr

Inga hantverkare under måndagen men ändå fix att ordna med. Toalettstolen till gästtoaletten skulle hämtas liksom lister till köket för att finnas på plats åt rörmokaren tisdag morgon. Fick oväntad och ovärderlig hjälp med att hämta detta av TG "som bara ville hjälpa till lite" med detta SKITgöra. (TU:s vitsiga humor - han tycker TG var "listig" som följde med mig för att hämta lister.. Seg humor - jag vet!) Huuur skönt som helst med sällskap så STORT TACK för att du följde med mig på denna körning tvärs över stan.

Inte lätt att veta vad man ska ha när man inte har koll på skillnaden på list, foder och sockel och det enda som stämmer in på beskrivningen är 5 m långt. Nog för att Lennart är en klippa när det gäller lastning men till och med han är lite för liten när det kommer upp i dessa längder. Som tur var hittade jag en lite kortare sockelstump på 2,41 m som fick åka med hem.

I morse kom rörmokaren och har gett sig i kast med alla vattenledningar. TROTS att jag frågade toalettförsäljaren, som håller till ute i ödebygden i Orminge, om allt till toaletten verkligen var med i de tre kartonger vi fick med oss så fattades så klart all mekanik (spolningsanordning mm) när röris skulle montera. Fick ringa ut och prata med dem och jag lyckades låta så ynklig och bekymrad för att rörmokaren inte kunde göra klart så de körde hit de saknade delarna nu på lunchen. Härligt!

Röris är igång med köket också och har satt dit bänkskivan. Dn blir jättefin! Nu ska han göra hål för diskhon och montera dit blandare så vi kan få vatten.

Vi har hela tiden vetat om att det är på millimetern att skåpen utmed långväggen får plats men det visade sig att det fanns lite spelrum kvar. Tur det för väggen är sned så bänkskivan blir sned i andra kanten om man inte får några millimeter och fixa till det på. Sååå skönt med en hantverkare som vet vad han gör. TU har installerat radio åt honom, jag kokar kaffe och jag ska kila ner och köpa kakor till honom för det gillar han. Som TU sa - nu gäller det att göra allt för att han ska trivas hos oss och prioritera oss så vi blir klara. Jag ska sätta mig på balkongen och skruva ihop IKEA-lådor.Jippi, vad roligt! Bättre än att inte göra något alls för att köket ska bli klart så here we go!

Klinker på plats

Innan vi stängde butiken för igår hade klinkret lagts och fogats. Jag är lite petig, jag vet och nu ångrar jag lite att jag inte bad plattsättaren att lägga om klinkret horisontellt istället för vertikalt när han ändå bytte några för att mönstret låg fel.. VET att det inte är så noga men jag tycker att det gjorde rummet lite onödigt långsmalt samt att det är svårt att få det att se helt rakt ut då väggarna är sneda från början.. Men sedan ska ju toalettstolen dit och handfat med kommod och då kommer man säkert inte att tänka på det. Bara jag som håller på..

På bilden är golvet smutsigt också vilket gör att det inte ser så kul ut. I spåret/hålet strax ovanför golvet ska vattenledningarna gå istället för att ligga utanpå.

Handfatet och blandaren jag satte ut på Blocket igår är också sålt nu! Det kom en mycket slummig och otvättad man och köpte det nu på morgonen. Härligt att det kommer till nytta och jag hoppas han börjar använda det med en gång med tanke på lukten han lämnade efter sig...Nu ska jag ge mig ut på jakt i lägenheten efter fler saker att blocka! Inne i ett stim nu!


RSS 2.0