Stiltje på renoveringsbloggen

Det händer inte så mycket på hemmafronten för tillfället så jag kommer inte att göra så många inlägg den närmaste tiden. Finns på scarlettbloggar.blogg.se istället! Innan jag avslutar denna blogg ska vi dock få klart det sista och inhandla soffa, soffbord och köksmöbler, ta EFTER-bilder och ha inflyttningsfest.


Aj, aj, för litet fodral

Hur gick detta till? Trots assistans av KB med påträdningen av min hemmasnickrade "fodraltarm" så fattades det några centimeter på slutet. Kanske för att det är svårt att sträcka tyget tillräckligt? TUR att jag började med ett billigt tyg! Måste ta ett nytt, annorlunda grepp på fodralproblematiken så att jag sedan kan stoltsera med "så-här-gör-man-tips" på bloggen som jag sett många andra inredningsbloggare göra nu när jag letat lite på nätet.

Något som dock gick bra idag var mötet om fönsterrenoveringen och vi har nu klubbat igenom en av offerterna, prutat och dealat lite och vi kommer få ljud- och energiisolerande glas innan årsskiftet. Hurra! Vi kommer att sänka u-värdet på våra rutor från 2,8 till 1,3! Det ni! Och för dem som undrar vad u-värde är kan jag bara ge rådet att fråga mig det över ett glas vin en dag så ska jag redogöra för allt jag kan om u-värde, argongas i glas och droppnäsor och annan fönsterterminologi jag numera kan slänga mig med. :)


Sömmerska? Nja...

Det var länge sedan jag sydde sist! Och att sy gardiner, vilket är det jag sysslat mest med, är en sak och att få till dynor, maskeradutstyrsel och klänningar en helt annan. Började med att jag klippte fel såklart så madrassens ena bit blev för kort och detta har jag försökt kompensera hela kvällen genom att sy nya kantstycken. Det ligger en tarm ute i köket och väntar på att få träs på skumgummit och om det passar - ja, då kommer jag göra ett stort kors i taket. Tur att det är ett billigt tyg jag experimenterar med! Det är iallafall ganska roligt att skapa och vara lite kreativ med händerna och jag hoppas jag blir lite mer varm i kläderna inför kommande sömnadsprojekt.

Imorgon ska vi ha bostadsrättsföreningsmöte och besluta om renovering/upprustning av fönster. Målet är att sätta dit en isolerruta för att på så sätt få energimässigt bättre fönster samt ljudisolera. Med tanke på hur kallt det var hos oss förra vintern så känns det angeläget att få till detta innan vintern och de två företag vi tagit in offerter från kan ordna det innan jul om vi bara bestämmer oss. Blir nog en sen kväll imorgon..

Det är nu ute i föreningen att vi har en bastu också, tack vare protokollet från OVK-besiktningen. (Obligatorisk ventilationskontroll) Vi fick en 1:a för "felaktigt don i bastu" (1:a betyder anmärkning men ändå inom ramen för godkänd besiktning) och en av medlemmarna i styrelsen har skickat ut ett mail idag där han tycker att frågan om individuella elmätare för lägenheterna ska upp på tapeten igen nu då "NN/NN" verkar ha bastu vilket borde kosta en del i uppvärmning". Trodde givetvis att vi betalade för den el vi gjorde åt men så är inte fallet utan husets elförbrukning delas på kvadratmetern per lägenhet. Svårt fråga det där.. Klart vi ska ha mätare för varje lägenhet! Tänk vilken diskussion det skulle kunna bli! Antal kW-timmar som barnfamiljens tvättmaskin drar kontra våran bastu, golvvärme, elektriska handdukstorkar och tända lampor.  Annars får vi väl ha bastukvällar en gång i månaden då hela huset är välkomna så att de får valuta för sina pengar! Kanske kan använda tvättstugans tidsbokningssystem för att få till ett schema då det bara får plats tre rumpor åt gången!


Starta byggföretag?

Har varit inne på att starta eget inom byggbranschen några gånger under den tid vi haft hantverkare i lägenheten. Mest av den anledningen att det verkar så svårt att få tag på vettiga, bra personer som sköter tider och utför det arbete de har sagt, med god kvalitet. Nu kanske jag kan få en medsyster i bolaget då Tzz är mitt i sin badrumsrenovering och har byggmöte med gubbarna, jagar material och läser in sig på teknisk fakta. Jag kan ser framför mig hur vi tar ett helhetsgrepp mot målgruppen innerstadslägenheter med renoveringsbehov och där kunderna vill ha både inrednings- och hantverkshjälp och som söker ett företag man kan lita på och känna sig trygg med.

Vi kommer bygga företaget på en basstyrka bestående av erfarna, lite äldre män (rådande könsfördelning inom hantverksyrket gör att jag skriver män, men hittar vi en kvinna som passar in så är det givetvis lika rätt) som ska fungera som handledare, byggledare och vara den tekniska expertisen. För att få dem lojala och engagerade kan eventuellt delägandeskap i firman vara aktuellt. Kring dessa erfarna män kommer vi ta in unga, nyexaminerade byggkillar och tjejer, handplockade av oss direkt från gymnasiet och vi kommer att erbjuda bra handledning i ett nytänkande, expansivt företag där noggrannhet, yrkesskicklighet och engagemang för kunden står i fokus. Vi kommer att bli kända bland studenterna på stans byggprogram och ryktet om de två kvinnliga headhunters som handplockar kommer spridas över stan. När vi sedan trippar in i högklackat och dräkt på skolan för att kolla betyg, NÄRVARO och hur bra de är på att passa tider och ha auditions med arbetsprover i form av borrning, målning och spackling samt klämma lite på deras muskler, kommer de stå på rad och säga "välj mig, välj mig".

Den förste jag ska rekrytera är Stasys, den äldre man med sju barn i Litauen som gjorde vårt badrum så jag måste väl lära mig litauiska för att kunna kommunicera med honom. Han ska få skyddsutrustning, drägliga arbetstider och större ansvar. Tzz - du har säkert någon du kan headhunta från ditt gäng också?

Själva ska vi åka runt och projektera hos kunderna, gå på inredningsmässor och uppdatera oss på material. Blogga projekt "före-efter" och komma med fika och uppmuntrande ord till vår personal.

NÄR ska vi dra igång? :)

Mer tyger

Hittade ett madrasstyg på Ohlssons tyger på Sveavägen. Mörkbrunt linnetyg.. Och ett turkost, luddigt tyg med små bollar på som ska bli kuddfodral. Nu ska jag bara klura på om jag ska vara överambitiös och sy i blixtlås eller om jag ska tråckla ihop öppningen för hand. Sjukt sugen på att komma hem och sätta igång!


Tygverket

Igår tog jag mig till Tygverket på S:t Paulsgatan vid Mariatorget och himmel och pannkaka vilket himmelrike för tygälskare! Jag som trodde att jag hade gott om tid på mig innan middagen jag skulle på kl 18:00 fick med andan i halsen slita mig från alla hyllor och rullar och rusa. Då hade jag bestämt mig för ett tyg till soffmadrassen, en beställningsvara i mörkt brunt och köpt material för att sy egna kuddfodral av tyget nedan:

Madrasstyget är i samma bruna nyans som linjen i detta tyg och jag tror det kommer bli fint mot panelväggen i köket. Kuddarna ska sedan vara i blandade mönster och färger, gärna turkost och vinrött (eller Bordeaux som BD säger) och det kliar i fingrarna att få dra igång symaskinen.

Det randiga passade ganska bra ihop med prickfodralet jag köpte i Ullared förra helgen.

Jag kommer åka tillbaks till Tygverket snart igen för att köpa mer! De hade bland annat ett coolt tyg med svart botten och glada färger i stort mönster som skulle kunna bli coolt som alternativ till detta på soffan. Hittade också ett jeanstyg som skulle kunna bli ballt. Då kan jag ta TU:s gamla avlagda jeans och sy kuddfodral med bakfickorna som dekoration. Kan bli bra?

Väga vägra vackert väder VVVV

VVVV - det är vad vi har ägnat oss åt i helgen och istället har vi jobbat HÅRT med fix hemma och det börjar så sakta arta sig. Vi har bockat av några av punkterna på långa TO-DO-LISTAN:
*putsa fönster
*betsa och lacka pallen
*måla och sätta upp "bokstäverna" (Bild kommer nedan)
*måla element - döööööödens tråkigt, enformigt och skittrist
*rensa kläder och galgar

Det har också kommit till vissa andra saker som inte stod på listan som att installer wii-spelet på datorn och ansluta Bose-systemet till TV:n.
 

Målade bokstäverna jag köpte på SallyAnne.


TU sorterade och rensade bland sina kläder och hans totala samling av skjortor är stooooor så han provade och jag hjälpte till att rensa. Det charmiga med TU är att samma skjorta som man tror att man redan rensat bort, dyker sedan upp i en upplaga till! "Bra att ha två av samma sort ifall man får en fläck som inte går bort på den ena". Jo, om det är en skjorta man använder ofta möjligtvis men galgvärmarna...


Det blev dock nästan en hel papperskasse med kläder som nu ska lämnas till bättre behövande:

Jag hittade en pall i soprummet som kommer att bli fin att klä om i samma tyg som soffan i köket - nu invigd av Tullan som sussade så sött där i lördags när vi åt middag och spelade Wii. Veckans projekt hemma blir att hitta tyg till soffan och pallen och till eventuella egensydda kuddfodral.


Förstår verkligen..

.. att det måste vara ännu svårare än för oss att ha barn samtidigt som man håller på med renovering och fix hemma! (Som svar på din kommentar, N) Jag har tänkt på det många gånger under vägens gång och jag fattar inte hur det går till helt enkelt! Det är så många som lyckas tajma höggraviditet och förlossning med flytt till nya hus, badrumsrenoveringar och andra projekt. Men jag antar att man löser det också! 

Ikväll har vi dock varit flitiga som attan och röjt bort alla lådor med verktyg, slippapper, skruvar och annat som har med renoveringen att göra och frigjort köksbordet så nu börjar det se helt normalt ut hos oss! Kanske kan ta emot Tzz och BD på middag i helgen! Sååå kul!

 

Stiltje i fas "nästan klart"

Det händer inte mycket hemma och när man som jag varit idag, är hemma blir man lätt frustrerad på att det är så mycket som måste göras, så mycket att städa och fixa men så lite tid och kraft. Det är bara att inse att veckodagarnas kvällar inte räcker till för att renovera själva. Vi har inte orken att dra alla projekt efter jobbet helt enkelt. Vi har en ledig helg framför oss. Får lägga lite krut då!

Har dock lämnat in en massa bilder från raset till försäkringsbolaget idag och hoppas att de ser med blida och generösa ögon på skadorna och ersätter bänk och skåp. Håll tummarna!

Ullaredsfynd

Igår packade jag upp mina fynd från Ullared samt det som jag fick med mig från mammas skåpstömning. (Vår Feng shui-metod har fått ringar på vattnet och innebär nu att även mammas skåp befrias från innehåll)

De stora vinglasen till vänster stod nedpackade i en kartong i gästrummet och klarade därmed sig från kraschen. De enda glas som faktiskt var med om katastrofen och överlevde var de två snapsglas på hög fot som står längst ner till höger.. De andra glasen är nyinköpta.

Och här har vi de nyinköpta vinglasen samt alla träbrickor till Höganäskopparna som blivit över. Är det någon som har fula eller spruckna, svarta koppunderlägg och som vill byta upp sig så finns det ex antal att förse sig med hos oss!

Vi använder sällan kaffeservis och jag har inte tänkt att införskaffa någon ersättare till den jag inte längre har men jag fick låna denna fina kaffekopp med assietter som varit min farmor och farfars. Kan meddela att den INTE kommer förvaras i något överskåp..


Det här lilla glaset stod också och samlade damm i mammas skåp så de fick också flytta till Stockholm.


Köpte också en massa ljus. Bland annat de här spindelvävsmönstrade i vinrött/rosa och i grönt samt de vita med rosmönster.

Och de här kuddfodralen till nya sittbänken i köket. Två med turkosa prickar och en med rosa. Passade bra till den enfärgade bruna jag redan hade och nu ska jag bara få tag på ett bra tyg att sy fodral till den skumgummimadrass som mamma har köpt åt mig på Skumplastboden i Gislaved. Tror vår sittbänk kommer bli en väl utnyttjad hörna att slötitta på tv, läsa tidningen och mysa i. Särskilt på morgonen då solen lyser rätt in.

Jag håller också på att undersöka olika lösningar för ny diskho. Om vi väljer att inte ha samma modell igen utan en heltäckande diskbänk så kan vi kapa av bänkskivan och behålla den del som är hel. Sprickan är längst till vänster nämligen och vi får ingen ersättning för skivan från försäkringsbolaget så kan vi göra en annan lösning vore det skönt. Jag är lite inne på att specialbeställa en heltäckande diskbänk med en kant som går upp där bak och antingen en eller två hoar (beroende på priset) och låta den gå från väggen fram till tredje underskåpssektionens början. Det är ca 140 cm. (Den kan inte gå över en skåpssektion till för där börjar induktionshällen och ska vi ha den på en rostfri bänk så kan vi lika gärna göra hela i det och då pratar vi mucho kosing).

Har skickat en ritning till Landeryds för offert på ett sådant kalas och ska kontakta Purus i Smålandsstenar också. När jag får tid.. Allt fungerar ju så det brinner inte i knutarna.

AAAHHH, nu fick jag prisuppgifterna från Landeryds: 13 800 kr för enkel låda och 19 600 kr för dubbel. Tjena! Som referensram kan jag meddela att vi tyckte den vi har nu var DYR och den kostade runt 8000 kr.


Glasfynd i Ullared

Fick tips om att Gekås i Ullared har fina glas på helgens släktmiddag och jag drog med mig mamma och svägerska dit på fyndtur igår.

Det blev 18 champagneglas och 18 vinglas och 12 snapsisar och en enkel, rak vattenkaraff i glas. Vanliga vattenglas hittade jag inga jag gillade så det ska jag leta vidare efter.

Ska packa upp alla mina kassar ikväll och plåta mina fynd då.

Lennart var som vanligt en klippa när det gäller lastning - han är bottenlös!


Några före- och efterbilder

Hittade prospektet på lägenheten idag när jag letade efter några bankpapper och när jag ser bilderna på lägenheten kan jag inte minnas hur vi tänkte när vi såg den. Det gick så fort och jag var nog inställd på att det skulle gå så smidigt att fixa i ordning den. Undrar hur vi hade resonerat om vi hade haft facit i hand då..

Här är vardagsrummet a la Holger. Prydligt så här när man inte känner röklukten men för oss som var där är det inte svårt att få fram rökassociationer bara av att se bilden och de gula väggarna.  Blä, vad äckligt det var när vi tvättade dem och nikotinfettet rann nerför väggarna.


Köket då...

 
.. och idag.


Träffade grannen idag..

.. som delar olycksvägg med oss i sin lilla etta och som denna kväll befunnit sig hemma och hört skåpen rasa. Det var det värsta ljud han hört, meddelade han idag och han undrade vad tusan som hände.

Nu med en veckas distans till det hela känns det lättare men jag får fortfarande lite lätt panik när jag ska återberätta vad som hände. Skönt att det numera inte finns några spår av händelsen kvar mer än bucklan i diskhon.

Planen för veckan är att förhoppningsvis få vardagsrummet målat och alla verktyg bortplockade så att vi kan börja möblera, installera tv och komma i ordning för höstmys.

Efterbilder

På Leonits begäran kommer här några efterbilder hur det blev efter veckans återställande.


Inte så många synliga spår kvar av missödet med skåpet. Det är bucklan i diskhon och den krokiga blandaren som skvallrar om vad som hänt. Och så de tomma skåpen då, förstås. Täckskivorna är på plats och vi har fått tre spottar monterade under överskåpen. Bänkskivan på sittdelen är fastskruvad och jag har lagt dit diverse blandade kuddar så länge i väntan på en madrass.

Tog fram de färgade cocktailglas som vi fick i julklapp av TU:s föräldrar och som stått i sina kartonger i gästrummet tills nu (som tur var) och konstaterade att de vinröda glasen passade perfekt till underläggen. Vi fick två vinröda, två gula och två blå och jag hann säga till TU att just de vinröda glasen kan jag tänka mig att köpa några fler av nu när vi måste skaffa nya glas innan jag råkade välta det ena glaset mot det andra och skapa veckans andra glaskross...

Suck! Men de var snygga där på köksön de få sekunder de hann att stå där iallafall!

Tar fler bilder i veckan!


After dagis och städhjälp

Fick trevlig och effektiv städhjälp i fredags efter jobbet. Tzz och Tullan kom förbi med fina blommor för lite after dagis och dessa effektiva damer högg tag i varsin trasa och började städa, putsa fönster och fiffa. Här kör vi inte polsk städhjälp utan snygg, höggravid lattemorsa i högklackade stövlar från Östermalm!
Ursöta Tullan skulle också vara med på ett hörn och fick tag i en svamp som hon gnodde med under konstant pladdrande som vi inte förstod hälften av.


Lika bra att hon lär sig könsmönster och städteknik tidigt!


Välförtjänt afterdagispaus med smoothie vid köksön. TACK för all hjälp, flickorna!


Framåt kvällen kom turturduvorna och intog köksön. Så mysigt att ha er här och underbart att ÄNTLIGEN ha ett hem som fungerar!


Färdigställande

Snart kan vi kalla det färdigställande istället för återställande igen! Nya skåp är inköpta (huga, vad en liten sketen frontlucka kostar - 800 kr styck - och vi hade 6 skåp som pajjade), fler socklar och en bänkskiva med aluminumkantprofil till sittbänken som TU fyndade på IKEA för 199 kr.
 

Idag ska även lampor monteras under överskåpen och en golvlist klinkars i gästtoaletten.

Igår kom också Peter (förra hantverkaren) och kollade på den målning vi inte är riktigt nöjda med och vi beslutade att de ska göra om det som vi inte blev bra (nedsänkt takfärg och synliga skruvmärken på nya väggen bland annat) så vi blir klara med vardagsrummet nu också. Ett tag hade vi tänkt göra det själva mot prisavdrag men vi orkar inte mer nu. Det tar för mycket tid och energi helt enkelt.

Jag har också kommit långt med städningen av gästrummet och nu är det bara att bädda åt gästerna till helgen! Fick dock lite ångest vid tanken på hur mycket sorterande och städande vi har kvar innan vi är i ordning när jag stuvade undan kartonger och påsar med saker. Men det man inte ser har man inte ont av! Det får ordna sig i vinter när jag har långtråkigt...


Återställande


Så var skåpen på plats igen.. iallafall översta raden. TU är på IKEA ikväll och kompletteringshandlar nya stommar och fronter för att ställa alla överskåp till rätta imorgon.


Den stora frågan är nu så klart om de skruvas fast ordentligt så att det här ALDRIG händer igen.. Jag vet inte om jag kommer våga ställa något i dem oavsett men de sitter nu med fasadplugg och skruv som är grövre och längre än dem som rasade. (Jag la en penna bredvid för att man ska få en känsla för storleken). Skåpen är också fästa med extra skruv i nederkanten. Ska prova att hänga i skåpen innan vi byter bänkskivan och iförd hjälm och armbågsskydd för att testa hållfastheten.


Det finns inte en enda front som har klarat raset och förmodligen är alla gångjärn sneda och odugliga.


Bänkskivan verkar vi inte få ut på försäkringen och jag funderar på att byta ut den del som är sprucken inklusive diskhon mot en hel diskbänk på 120-140 cm istället för då behöver vi bara komplettera med diskbänken och kapa den befintliga bänkskivan istället. Blir det bra? Ganska praktiskt att ha en stor diskbänksyta och jag ville ju har en diskbänk helt i rostfritt från början så det här blir ju en mellanvariant - ofrivillig sådan.


Man kanske kan bocka ut det buckliga hörnet och sälja diskhon "i befintligt skick" dvs med smärre skönhetsfel?


Något positivt - socklarna och soffbänken är klara och där vågar jag absolut packa in saker. De kommer ju inte ha så lång fallsträcka om det brakar.. TU meddelade nyss att han hittat en lämplig bänkskiva på IKEA:s fyndavdelning som vi ska ha ovanpå skåpen. Sedan blir det en ganska tjock madrass med något coolt tyg också! Måste ju fortsätta våra planer nu! Inte låta några rasade skåp och trasiga tallrikar sätta käppar i hjulet! (Så låter det nu och om en timme sitter jag med skärvorna igen och lipar i något hörn ;))

Och gissa om det kommer bli en gubbe som står med uppsträckta armar och balanserar skåpen på väggen vid diskbänken?!

Det blir perfekt för en eller två gubbar att balansera skåpen. Men nu räcker det med "autentiska" fall för mina gubbar. Resten vill jag ska vara sociala figurer som bara dekorerar utan att syfta på något.

Tre skåpstommar räddade

Enligt utsago ska tre av skåpen gått att rädda genom att pussla ihop delar från alla de nerfallna skåpen. Har inte varit hemma och sett det själv än och det är med stor spänning och nervositet jag ska bege mig hemåt nu för inspektion av den lagade panelen och skåpen. Vill inte ha några överskåp som det känns just nu! Hur ska jag våga ställa något i dem? Tallriksställen som vi köpte för att förvara tallrikar i lådorna och som vi lämnade tillbaks till IKEA ska införskaffas igen och skåpen omdisponeras. Inga tunga tallrikar i överskåp!

Vi måste nog ha kvar överskåpen för träpanelens skull... Ja, vi får se helt enkelt. Känns som man börjar om lite med planeringen av köksbänk, diskho och inredning.

RSS 2.0