Saknar Stasys..

.. lite! För det första är han överlägset snabbaste hantverkaren vi haft här. Det arbete två gubbar har gjort hos oss i veckan gör han själv på halva tiden. Och vi uppskattade redan då hans ivriga städande, båda under tiden han jobbade men även innan han gick hem varje dag. Killarna nu har inte ens en industridammsugare med sig utan kör med vår "skräpdammsugare". Grus och damm överallt.

Vi har haft en liten elgenomgång nu på morgonen och kommit fram till att vi ska försöka hitta en pop-upkontakt till köksön. De är inte billiga men snygga.

Idag ska de fortsätta med väggen mot hallen som efter TZZ och BD:s besök och nya förslag på utseende igår kommer att ändras. Istället för en hel vägg med inbyggd bokhylla blir det en hylla upp till ca 1,1 m och resten upp mot taket blir en fortsatt öppen vrå för att behålla lite av rymdkänslan. Tack för tips och inspiration!

Dag 4

Damm, damm, grus, damm.. Så kan man sammanfatta status i lägenheten. Igår flyttades lampknappen i lilla hallen och de hade glatt borrat och fixat i väggen utan att stänga till mot vårt sovrum så ALLT är täckt med ett tunt lager finfint damm. Härligt härligt! Fredagskvällen är räddad!

Första klagomålet från grannarna har också kommit nu och den här gången inte på ljud utan på att entrén används för byggmaterial. Det har vi sagt till byggarna om redan från dag ett..

Under dagen har elgubben varit hos oss och bland annat fräst denna ledning i väggen som ska ge ström till köksön samt se till att den lilla kökstv:ns sladdar är inbyggda i väggen. Me like!
Hålet mot hallen ser mycket mer civiliserat ut idag och de har börjat bygga den nya väggen mot vardagsrummet. Inte riktigt den konstruktionen på bokhylla som vi hade tänkt oss så de får göra om en del. Antar att det är så det fungerar i byggsvängen - gör om och gör rätt.

Öppningen till vardagsrummet, det före detta pizzavalvet, ser märkbart snett ut också och det visade sig att själva öppningen som de reglat och spacklat till är rak enligt vattenpasset men fläkttrumman som går längs med väggen är sned så det ser snett ut alltihop. De lovade att försöka lösa detta så vi får hoppas att det går att justera.
Svårt att se på den här mörka bilden.

Fyyyy, som det ser ut i vårt hem!

Trodde jag hade sett det mesta i rivningsväg i vår lägenhet men när jag klev innanför dörren idag fick jag en smärre chock. FY TUSAN som det ser ut!Här är det uppbilade spåret i golvet för vattnet till köksön. Hjälp ,vad det måste ha låtit när de gjorde detta..


Trrrrrraaaaaaanemooouu greus å betång!!

Köksrenovering dag II

 
Före: Väggen mot hallen är hel                          

Efter: Ett hål för kyl/frys är påbörjat


Mor, här är soffan! Och köksbordet... Står inplastat mitt i vardagsrummet. Bara att slå sig ner och bädda in sig!

Köksrenovering dag I

Klockan blev både 7:00 och 7:30 innan byggarna dök upp idag men till slut var de på plats och vad vi kan se har det gått bra första dagen. Inga klagomål från grannarna än, peppar peppar.

 
Före och efter vid pizzavalvet.


Plastmattan i morse..


... och golvet utan plastmatta.På gatan står denna pall strategiskt placerad fylld med flytfix till köksgolvet. Tydligen ingen fara att lämna det så över natten enligt byggkillen...


Polenbilder

Fler inredningsbilder från Polen:
 

Som jag har letat efter toalettpappersrullshållare till nya badrummet! Vi behöver en som står på golvet och jag vill inte att det ska vara kombinerat med toalettborste, inga krusiduller på och helst en fyrkantig bottenplatta och så enkel design som möjligt. Helt plötsligt fanns det en affär med MASSOR av just sådana golvmodeller och expediten skrattade åt oss när jag poserade framför skyltfönstret. Inte en enda var i min smak dock..


Diskmedels-/tvålpumpar i långa rader..
Här är vår favorit från resan - ett höj och sänkbart glasbord. Skulle göra sig fint till vår blivande loungesoffa! Praktiskt när man vill äta i soffan att kunna höja det till en högre nivå också. Det fanns flera olika varianter och storlekar, bland annat ett runt i två delar som gick att snurra. Ska kolla om de finns i någon svensk möbelkedjas sortiment. Vi fick nämligen inte med dem på flyget :)


Det här soffbordet, eller rättare sagt, soffborden, gillade vi också. Man köpte lösa delar och kombinerade ihop som man ville och under sitter små hjul så att man lätt kan dela och förflytta varje litet bord efter behov.


Det tar på krafterna att gå runt i dessa gigantiska köpcentra och på Mediamarkt hittade vi massagestolar. Härligt att köra shiatsumassage (eller hur det nu stavas) för en trött rygg!


Tema spolknappar

För er som följt bloggen så vet ni att vi haft diverse funderingar kring spolknappar och i Polen fanns en butik som skyltade Geberitknappar och andra specialsorter så ni som går i spolknappstankar - håll till godo:

   
Den vänstra är samma som vi har fast med ett blommönster, den andra är i spegelglas så det är jag som fotograf som skymtar i högra hörnet. Samma sort fanns också i matt, borstad aluminium, längst till höger i bild.

Inredningsköpcentrum i Warszawa

Ett av målen med resan till Polen var att kolla in soffor och förhoppningsvis hitta en som kan matcha den vi redan har. TU hade på förhand fått tips om tre stora köpcentrum för inredning och den första klarade vi av direkt efter ankomst till flygplatsen.


Vi tog en sväng på ett byggvaruhus för att göra en prisjämförelse :) Gissa om det kändes märkligt att helt plötsligt befinna sig i ett annat land, med ett främmande språk men samma produkter och miljö som hemma. Vakterna stirrade snett på oss när vi knatade in med våra kabinväskor och drog runt i gångarna mellan diskbänkar och gardiner.


Till alla våra husägande vänner och släktingar tog vi denna bild: trädgårdstomtar med strålkastare för ex fasadbelysning. Akta er för att fylla år eller ha någon form av fest den närmaste tiden...


Mycket var som sagt sig likt med Sverige.. TU testar i vanlig ordning decibelstyrkan på varje fläkt han passerar.


Här har han fällt upp en sittpuff och testar sittkomforten. En mycket smart puff som fälls ihop i tre led och bildar en helt vanlig sittpuff med överdragsklädsel. Behöver du en extrasäng eller mer sittplats öppnar du bara upp tyget och fäller ut puffens delar så blir det en säng eller sittdel.

    

Det inredningscentrat vi besökte på fredagskvällen var det största och finaste jag sett! Gigantiskt hus med hur många inredningsbutiker som helst och massor av skyltade hörnor och passager överallt. Trodde att det skulle vara mycket mer öststatsaktigt och "polskt" och alla mina fördomar har kommit på skam! Dyrt, exklusivt och väldigt fint var orden och hur de finansierar sina lokaler är för mig en gåta för vi var i princip ensamma i detta jättekomplex hela fredagseftermiddagen och kvällen. Allt fanns representerat i specialbutiker - kök, badrum, utemöbler, inredningsdetaljer, soffor, lampor,braskaminer, gardiner - allt man kan tänkas behöva i ett hem.


Gillade denna soffan! Påminner om den vi sett ut här i Sverige fast den här gick att fälla genom att dra ut sittdelen och så blev det en liggsoffa istället. Kuddarna gick att placera på olika sätt också beroende på soffans utdragsstatus vilket syns på bilden och det ändrade helt karaktär beroende på vilken man valde.Fanns ett stort urval av tyger och skinn att välja på. Prislappen dock ungefär i samma klass som den vi redan sett ut här i Sverige. Tyyyypiskt!

Teamet på hemmafronten igen...

.. och har haft en underbar semester och inspirationsresa i Polen. Vilka inredningsvaruhus det fanns! Har tagit massor av bilder men hinner och orkar inte lägga in dem ikväll. Återkommer imorgon!

Eftermiddagen och kvällen gick åt till att hämta våra 24 kvm klinker som låg på en pall, tung som attan, på Fredells och väntade på oss. Fick låna ett släp för att få hem det för stackars Lennart pallade inte trycket med så tung last. Nu ligger hela lasten i trapphuset utanför vår dörr och väntar på att läggas. Vi har också röjt undan alla möbler i vardagsrummet och plastat in soffan och köksbordet. Nu är vi redo för demolition mans igen! Före/efterbilder kommer samt dagsstatus för köksrenoveringen under de kommande veckorna.

Teamet drar öster ut

Vi lämnar härmed vårt kaos och drar till Polen, bland annat för att kolla in soffor och andra möbler som kan tänkas passa hos oss. TU har gjort research och kommit fram till att det finns stora möbelgallerior utanför Warszawa och att mycket av det vi har i våra möbelaffärer är tillverkat i Polen. Sen om det är svensk/vår smak är ju en annan sak men det ska bli jättespännande att komma iväg.

När vi kommer tillbaks på söndag är det dags att utrymma vardagsrummet för på måndag smäller det i väggarna!

Vi har förresten konstaterat att det är någon annan som renoverar i huset för det har bankats och borrats lite då och då och idag låg det reglar och gipsplattor innan för dörren. Inget är aviserat i trapphuset och vi vet inte vem det är så gissa om de irriterade kommer att utgå från att det är vi som förvarar gipsplattor i entrén och låter..

Återkommer på måndag med bilder från första dagens arbete i köket! Can´t wait.. Och fy bubblan om det inte går i lås på måndag! Då kommer jag kasta ut en av diskmaskinerna genom fönstret.. eller inte...

Levererans på plats

Här ligger vårt kök och väntar på montage:


I väntans tider..

.. är vi nu. IKEA har precis aviserat att köket är på plats om en halvtimme. "Kommer med massa kartong" som chauffören sa när han ringde.Hade lust att svara "ja, och jag har betalat för att du ska bära upp och in varenda en av dem och jag kommer älska varje minut du gör det när jag övervakar ditt bärande från soffan.." Men det sa jag inte..

Morgonens byggmöte kl 6:00 med Lukas och elfarfar - nu är nästa gamla gubbe på väg in i lägenheten (verkade lika rar som Stasys) - gick bra förutom att de förhalade starten från måndag till måndag om en vecka. :( Grusar till det lite i vår planering för kommande helger men det är bara att bita i det sura äpplet och "gilla läget, gill-la-la la läget"  som Tomas Ledin skulle sagt.

Offerter har trillat in under dagen och det här med att deala "män emellan" verkar inte vara min grej för jag hänger inte med i tugget. Nedan följer citat ur TU:s mail med en kontaktperson på ett känt byggvaruhus:

Kanon om du kan du sätta ett pris på följande vitvaror, sen har jag fått svar på allt i denna fasen. Vitvarorna svindyra, "regeringens" önskemål, Hoppas ni har bra inköpskanaler som hjälper oss. Kommer att kräva färdiglagad mat då jag kommer hem från jobbet framöver..


Hmm.. fast helt okej jargong så länge det blir en bra offert!


Solstolar och bänkskivor

Igår fick vi äntligen hem våra solstolar till balkongen! Två veckor försenade men nu på plats. Hann dock inte inviga dem igår, för vem har tid att bara sitta still på balkongen och softa?! ;)

Vi har jobbat vidare med bänkskivan också och släpade prov på klinker, fondvägg och luckor till Home på Klarabergsviadukten för att se om den laminatskiva vi tänkt passar med allt det andra. Det gjorde den men det fanns en annan variant som blev ännu bättre till, en mörkgrå, svagt rutad, som ett tyg i strukturen (det går inte att beskriva märker jag, se bild) som tog upp färgen i klinkret och väggen. Inte så snygg på bilden som i verkligheten!


IKEA aviserade utkörning av köket som planerat på fredag så det flyter också på som det ska. Måste bara röja upp i vardagsrummet och förbereda för dels rivningen av köksväggarna men också för att det ska finnas plats för alla kartonger med stommar och luckor. Och detta till imorgon... Dygnet har ju 24 timmar - whats the problem? :)

Nu har världen varit liten igen

Sitter på Tapwells hemsida och studerar köksblandarmodeller och försöker bli klok på om den modell jag vill ha finns med diskmaskinsavstängare eller inte. Handlingskraftig som jag är lyfter jag luren och ringer Tapwells huvudkontor på Söder för att guidas genom denna djungel av krom, rostfritt, pipar och rör. Jag babblar på med deras hemsida framför mig och försöker tappert beskriva vad jag är ute efter men märker att killen i andra änden tystnar. Helt plötsligt frågar han om jag heter XX XX (mitt fullständiga namn) och jag tappar fattningen helt och hinner tänka "hjälp, har jag varit i deras butik och röjt och hamnat på någon svart lista, har jag beställt något och har i så fall människan världens namnminne eller vad tusan är det frågan om??!!!"

Killen fortsätter med frågan om jag kommer från G-ved och då är jag helt borta för inte talar han småländska och inte är rösten bekant. Då äntligen klämmer han fram vem han är och då är det MB från A-torp! Umgicks mycket under gymnasieåren! Vet att han bor i Sthlm men sist jag sprang på honom jobbade han i en klinkerbutik på Östermalm.
Mycket komiskt sammanträffande och jag kommer åka till butiken på måndag och hälsa på och kolla in deras utställning live istället för att klicka mig runt på hemsidan. (TU har såklart redan varit där och spanat in. Han är grym på research!)
 

Vitvaruofferter

Nu är vi inne på sluttampen av upphandling och vi har gjort en lista med de vitvaror vi vill ha som TU nu skickar runt till olika kedjor inom branschen (Onoff, Siba, Elgiganten, Fredells) för att få in prisförslag.

Återstår att se vem som drar de längsta strået och som får vår stora order i sin kundvagn..

Det är en del saker vi behöver köpa in:

      

Köksinredning inhandlat :)

Aahhhh!! Vi köpte kök på IKEA igår!


Ett jättekliv framåt för oss och en oerhört tung börda som släppte från axlarna. Efter otaliga besök på IKEAS ritningsavdelning kunde vi igår sammanställa den slutgiltiga listan och lägga beställningen. Det tog fyra timmar! Vi hade turen att få samma kompetenta tjej som hjälpte oss så förtjänstfullt förra gången vi ritade och nu sitter vi alltså med ett komplett kök så när som på den långa diskbänken utmed väggen.

Det blev vita luckor Solär med infrästa handtag. Bara att slippa välja handtag känns helt fantastiskt skönt!


Det bästa av allt är att det kommer transporteras hem till oss, ända in i lägenheten och vi kommer inte behöva skruva en enda skruv för att få det på plats. DET är total lycka just nu! Inget bärande av kartonger, läsande av instruktioner, skruvande och pusslande. Underbart!
Fredagen den 15 maj är beräknat leveransdatum och hantverkarna börjar arbetet den 18 maj så det ska förhoppningsvis inte innebära några problem.

Vi beställde en högblank, vit laminatskiva till köksön och den har lite längre leveranstid, ca 5 veckor. Tack vare IKEA:s kökskampanj just nu fick vi 5000 kr att handla annat för (1000 kr för varje 10 000kr man handlar kök för). Kommer inte vara några problem att spendera för vi är sugna på att bygga ett förvaringssystem i sovrummet bland annat. Vi behöver också inredning till kökslådorna och en del nya kastruller för induktionshällen.

Vi hann också med att hämta parkettgolvet som vi ska ha som fondvägg i köket igår. Mörk, borstad ek.. Blir förhoppningsvis snyggt till allt det vita.

Det som återstår för oss nu är att bestämma vilken bänkskiva vi vill ha till långa diskbänken och vilka hoar vi ska ha samt fläkt. Övriga vitvaror har vi koll på och där återstår nu själva upphandlingen.

Lamp- och disk(h)orunda

Gårdagens tema på the never ending story med köket var belysning och diskho. Vårt mål var att göra ett tappert försök att hitta ett billigare alternativ till den Frankediskho vi fastnat för. Det gick sådär.. Fascinerande att en diskho med i princip samma mått kan kosta 1100 kr på IKEA och 12 000 kr för den variant jag vill ha?! Det skiljer i och för sig ganska mycket i design och IKEA har inga fyrkantiga hoar och det vill jag ha.
   
Köksarkitekten på Fredells föreslog den här planlimmade med avrinningsyta över vår diskmaskin och jag gillar den! Frågan är bara om det ska vara en eller två hoar..

Fördelen med denna varianten är att blandaren ska monteras på diskhon och att det är planlimning för då kan snickaren såga ur hålet och vi slipper betala dyra pengar för att bänkskivetillverkaren ska ordna med detta. Den bänkskiva det lutar åt kommer från ett köksmärke som bara monterar dit sina egna diskholeverantörers hoar och de tar duktigt betalt för det också. På det här sättet slipper vi det och kan bara beställa skivan som den är!

Vi gjorde också ett besök på Hornbach för att spana in de takspotlights vi sett i Hästevik hos J och A. De kommer nog bli bra hos oss också!


På lördag ska vi beställa köket! AAAAAAHHHHHH!

Vi...

.. sover, tänker, planerar och fixar kök dygnet runt just nu och DET ÄR JOBBIGT! Världens största i-landsproblem- jag vet men nu är det som det är och vi sitter i en lägenhet utan kök med hantverkare som vill börja om 1,5 vecka och vi har INTE bestämt oss för varken slutgiltig planlösning eller vitvaror.

Direkt efter jobbet åker vi till diverse vitvaruaffärer, igår tror jag vi hann med fem stycken mellan 17:30 och 20:00. Lär mig en massa vetande om ugnars innanmäte, fläktars decibel och diskhoars fogning som jag inte vill veta, fast jag vill det på samma gång. Verkar jag snurrig? Det är bara förnamnet på hur det känns inne i huvudet just nu och hittills har jag fått två bryt den här veckan. Försöker tänka på hur det var när vi var i den här slutfasen med badrummet och att det var så himla skönt när allt var beslutat och klart. Siktar på det!

 
Här är mina önskemål på ugnfronten:Husqvarna Electrolux kompakt/kombiugnar. Den ena med varmluft/micro och den andra med varmluft/ånga. Sugen på ånga! Tycker det verkar vara ett spännande sätt att laga mat på!

 

Induktionshäll finns det många tänkbara.. Det enda kravet är att den ska vara åt det avlånga hållet - inte fyrkantig.Och den här fläkten från Gram gillar vi! Är det okej att blanda märken? För mig spelar det ingen roll så länge de passar ihop och matchar i färgnyanser om det är exempelvis är rostfria detaljer? Finns väl alltid någon som stör sig på blandningen men jag ska inte tänka på en eventuell framtida köpare av lägenheten utan inreda så som vi vill ha det! Hur det nu är.. ;)

Rostfri bänk kommer det inte bli så på den punkten har mina tidigare inlägg redan spruckit. Det blir antingen sten från en värnamoförsäljare eller en laminatskiva i grå betongfärg. Och om diskhoarna kommer underlimmas, planlimmas, snedlimmas eller vad tusan nu det fanns för fler möjligheter återstår att se.


Valborgshelg

Fredells har GDS-dagar GÖR DET SJÄLV. En hel del erbjudanden och demonstrationer så om man inte vill njuta av det fina (men kalla) vädret kan man åka dit och inspireras. TU har varit där en runda idag och spanat in golv till vår vägg. Han verkar också ha kollat upp en del ugnar för det har plingat i min inbox hela dagen med förslag.

Nu kommer vi vara bortresta hela helgen så renoveringsbloggen fortsätter först på måndag igen.

RSS 2.0