PicassostavlaHar sålt min gamla Picassotavla till grannen! TU gillar den inte men jag har haft lite svårt att skiljas från den då den hängt med mig i så många flyttar genom åren. Har dock mentalt ställt in mig på att den ska säljas på Blocket, alternativt skänkas bort och när jag skulle plocka undan i hallen häromdagen för hantverkarna satte jag den i trapphuset. Tänkte att grannarna kanske skulle föreslå att vi hängde den där..

Istället fick jag en post-it på den där grannen frågade om den var till salu så jag har nu skjutsat ner den i hissen och kassat in 100 kr. Känns bra att den är nära och att någon uppskattar och vill ha den.


Min handyman har varit i farten

Tog en power nap häromkvällen och när jag vaknar till liv har min egen handyman byggt en provisorisk plastvägg i vardagsrummet som ska skydda vårt sovrum mot damm. Materialet hade han varit och fixat kl 7 på morgonen innan jobbet på ett byggvaruhus. Visst är han oslagbar!? Och enligt hans egen utsago finns det inte en enda spik i den vanliga väggen. När jag ger TU beröm svarar han så här:

" Det är inte särskilt komplicerat, det svåra var att få upp stommen själv "
(Pik till mig som sov men jag visste faktiskt inte att det byggdes i mitt hem)
Balkongbygget har startat

När jag kom hem från jobbet nyss möttes jag av denna syn utanför dörren:


Nya balkongdörrarna!! Och nere i trapphuset stod fönstret och väntade. Lycka! Kan se hur jag kommer sitta på balkongen i första vårvärmen med en filt och sola..Byggnadsställningarna är på plats. Längst upp håller vi till och fotot är taget från föreningens terass.
Dagens runda

Idag har vi varit på Badrumsgruppen på Norrtullsgatan. Såg deras reklamplats på tunnelbanan och de har 20% på hela sortimentet just nu. Jag ville egentligen mest kolla hur tvättstället Duravit Vera ser ut och vilka möjligheter för skåp och lådor som finns till det. Vi letar efter ett tvättställ som inte är så djupt men ändå brett. Inte så vanligt verkar det som. Vi vill dessutom ha med bra förvaring under och helst i form av två utdragslådor och då blir det riktigt knepigt. Efter en googling hittade jag just Duravit Vera som ska finnas i 60 cm bredd och 38 cm djup men jag kan inte utläsa via hemsidan om det går att kombinera med lådor. Fick rådet att ringa direkt till dem så det ska jag göra imorgon.

I vilket fall som helst visade det sig att Badrumsgruppen var ett riktig pärla bland badrumsaffärer och lustigt nog hade de uppbyggda miljöer med precis de badkar, duschväggar och handfat som jag hade kollat på. I samma storlek som vårt blivande badrum dessutom. Huur bra som helst!


Här är badkaret vi har bestämt oss för: Svedbergs C75. Ganska rakt och stilrent och passar bra då vi ska stå och dusch i det. Med 20% rabatt blev det mycket billigare än det billigaste alternativet på nätet. (Jag sitter och kör alla produkter vi ska köpa på pricerunner, kelkoo mm för att hitta bästa pris - sann smålänning :)) Ska dit och beställa detta imorgon så är det ett projekt i inhandlingsprocessen mindre.Här är ett av alternativen vi kollar på: Dansani Square. TU tycker att det skiljer för mycket i vit nyans på handfatet och lådorna och jag är väl kanske beredd att hålla med. Vi kanske ska satsa på något i trä - frågan är bara vilken sorts trä. Det ska ju matcha bastupanelen. Utnämner just denna fråga till dagens i-landsproblem..

Tycker fortfarande att mitt första alternativ när vi började kolla står sig bra i konkurensen och det är ett Westerbergs Motion 75 cm i vitt. Finns nu att beställa på K-Rauta med 20% rabatt.Har fått FANTASTISKT bra råd från vår alldeles egna inrednings-, kakel- och klinkerexpert idag också, MH i A-torp. Vi har ju redan beställt en klinkerplatta i storlek 30*60 för golvet samt upp bakom badkaret som en fondvägg. Till detta funderar vi på vita plattor och jag ringde MH idag för att få tips om lämplig storlek på dessa för att matcha det andra. Fick då rådet att tänka på att provmäta plattan vi beställt samt den vita vi eventuellt funderar på om vi vill att de ska vara i samma storlek för de är tydligen inte alltid exakt det måttet som står och mycket riktigt visade sig vår klinkerplatta vara 29,6 cm och den vita 29 cm. Ska de då sitta i samma höjd kommer fogarna att skilja sig och det kommer man säkert störa sig på. Nu orkar jag nog inte leta som en tossa efter en vit som är precis det måttet så jvi funderar på att skippa fondväggen och köra det vita enbart. Jag ringde jour-MH och fick rådet att ställa fondplattan upp och låta de vita ligga ner. MH hade en bra poäng med att behålla fondväggen - det gör att badkaret betonas lite eftersom det är helt vitt. Jag är dock inte överförtjust i långsmalt stående plattor men köper helt klart argumentet om att behålla fondväggen.

Nu har jag ett nytt förslag på sättning som jag fick från grannen under som vi våldgästade ikväll. (Han har en likadan lägenhet som vår i planlösning och den är topprenoverad för 1,5 miljoner så det är en inspirationskälla som heter duga)
Hans klinker i köket och hallen var lagt med två stående 30*60 bredvid två liggande om vart annat och det tror jag skulle kunna fungera på fondväggen. Se bilden nedan som är från grannens kök. MH - vad säger du om det?!

Vi fick en bra känsla för hur vårt kök kan bli när vi var hos grannen. Så fint och så annorlunda mot hur vårt är idag trots att det är precis samma planlösning. Vi diskuterade för- och nackdelar med olika placeringar och han var gullig och visade oss vad han tycker är bra och mindre bra med sitt kök. Det är en väldigt fin lägenhet och jag har fotograferat dessa två köksbilder från visningsbroschyren när den lägenheten såldes. Därav den något konstiga formen på bilderna :)Jag provar badkarskomfort..

Besök av MK

I helgen har MK varit i stan och framåt eftermiddagen tittade hon in hos oss på Klara Norra för att ge expertråd och arkitekttips till oss. Vet inte om våra köksritningar tråkade ut henne - vad tror ni?!

 

Dan före dan..

Imorgon är det dags för balkongbygge! Vi har packat undan kläder och saker hela helgen och försökt att förbereda oss på inplastning av det mesta för att förhindra damm att ta sig in (vilket kommer bli svårt - jag vet sedan badrumsrenoveringen på Alfhemsgatan i Göteborg. På tal om det...vilken pärs det var när jag sitter i godan ro hos familjen W i Majorna där jag har inkvarterat mig under renoveringsperioden och blir uppringd av hysterisk granne som säger att det rinner vatten från min lägenhet ner till honom. Byggaren som gjorde det jobbet bodde i samma hus men var ute och sprang och hade inte telefonen med sig så ingen kom in i lägenheten. UW och jag slänger oss i bilen och känslan när jag ska sätta nyckeln i låset och öppna dörren in till den lilla ettan var minst sagt ångestladdad. Möttes av en fuktig ångvägg och badrumsgolvet samt hela hallen var fylld med vatten. Det visade sig att en kakelplatta från den halvrivna väggen hade trillat ner och på vägen träffat duschblandaren som slagits på och stod och rann fritt på golvet som inte längre hade en fungerande golvbrunn. Fruktansvärt! I samma ögonblick som jag lyckats slå av kranen kommer grannen som ansvarade för bygget in och han bara tittar på mig och ser alldeles blek ut, väser mellan tänderna "jag har försäkring för sånt här, ni kan åka igen, jag tar hand om detta". Shit pommesfrites! Sov inte alldeles bekymmersfritt den natten.

Hoppas inte jag behöver vara med om något sådan igen.

Har fotat lite "förebilder" från lägenheten:


Här ska det bli en balkong! Franska dörrar med ett fönster vid sidan av.


Garderoben har tömts på kläder och rymmer nu istället prylar som vi inte kommer behöva de närmaste två månaderna och så ska vi plasta in allt, sätta dit en dörr och tejpa för dörren. (Ska ta ut gymbollen först - den kan inte vara i karantän i två månader) Antar att det kommer att damma ändå men då har vi gjort ett gott försök i alla fall.

Köksplaner

I fredags var vi på Noblessa i Bromma och ritade kök med en säljare där.
http://www.noblessa.se/

De har väldigt snygga kök och kör en kampanj under januari med 50% på all köksinredning inklusive vitvaror från Siemens. Vi bokade därför en tid och började rita med en grymt snabb och kompetent kille. So far so good.. Eftersom vi inte är helt eniga i team Klara renovering om hur köket ska disponeras så blev det ganska snabbt så att vi pratade i munnen på varandra. (Jag hade dessutom åkt direkt från jobbet utan att ladda med energi och var i upplösningtillstånd när vi väl kom dit - något jag försökte lösa med visningskökets polkagrisar, en påse Djungelvrål samt en kopp choklad från kaffemaskinen. Fick istället en sockerchock :))

Vi enades om att först rita TU:s köksförslag, sedan mitt. Jag tyckte dessutom att försäljaren - som ändå ska föreställa proffs - skulle göra ett eget förslag helt fritt från våra idéer.

Helt fantastiskt vilka redskap det finns idag för att rita rum! Schwisch sa det bara så hade han byggt ihop ett kök och printade det i de luckor vi ville ha. TU var krångligast och tog längst tid på sig (jag ska inte visa honom hur man gör inlägg här på bloggen för då går han säkert in och redigerar min version av kvällen hos Noblessa). Jag hade ju redan dissat TU:s förslag dessutom så jag tyckte inte vi skulle lägga så mycket tid på just det. (NEJ mamma, jag kör inte över honom. Han får ha egna åsikter!)

Jag gillar deras mörkröda kök.. IKEA har också ett rött men det är mycket rödare. Det här är mörkrött och hur fint som helst..
 

Jag skulle kunna tänka mig mörkgrått också. Och vitt..

Jag ska scanna in de olika förslagen vi fick från Noblessa men just nu hittar jag dem inte. Misstänker att de ligger i TU:s pappershög någonstans, troligtvis på hans kontor.

Hantverkare del II

Fick tusen förlåt av hantverkaren som inte dök upp i måndags och jag gick med på att bestämma en ny tid (trots att han skitit i det blå skåpet :)) och igår var han här och kollade våra ritningar och diskuterade planerna för badrummet med TU. Trevlig kille tydligen och han var helt med på noterna med vad vi ville göra. Det som är bra med hans upplägg är att det är certifierade hantverkare samt att han tar hela entreprenaden, dvs både VVS, el, plattsättning och snickeri så vi slipper ha så många motparter.

De andra killarna vi pratat med kör var för sig - en VVS, en snickare/plattsättare och en elektriker. Då grannarna använt dessa killar för exakt samma bygge med gott resultat känns det som ett bra alternativ. Men samtidigt är det skönt att bara ha en motpart så vi får se vad killen från igår kan komma med för offert och så får kanske priset avgöra. Inte för att jag tror att det kommer skilja sig så mycket . DYRT oavsett.

Vi kommer fixa nytt golv och innertak i köket i samband med badrumsrenoveringen och så får köket trilla på plats när vi känner oss redo för det.

Bänken ska bort..

Sitter i soffan och väntar på att en tjej ska komma och köpa min gamla IKEA-bänk som jag har utannonserad på Blocket. Egentligen är jag tveksam till en försäljning för jag gillar bänken och den har utgått från IKEA:s sortiment så jag kan inte ångra mig sedan och köpa en ny. Men det är en ganska stor möbel och har ingen given funktion, i alla fall inte i nuvarande lägenhet och jag behöver pengar till nya möbler så nu får den åka!Berglin ritar hantverkare

Nu har jag suttit en timme och väntat hantverkare som ska lämna en offert på badrummet. När jag till slut får tag på killen har han sparat bokningarna i ett Excelark som han tydligen stängt ner utan att spara så han har åkt till en annan kund i Skarpnäck istället.. UNDEBART! Sitter här på arbetstid och väntar! Skitit i det blå skåpet - skulle tro det ja...
Upphandling

Byggmöte i köket - om badrummet. Samma gubbar som byggt badrum hos grannen och som var hos oss i höstas och gav offert. Som tur är kom vi aldrig till skott då för sedan 8 december 2008 kan man dra av arbetskostnader på ROT-avdrag. Information om ROT-avdrag finns på skatteverkets hemsida och i kort innebär det att man kan dra av halva arbetskostnaden på en renovering eller tillbygnad upp till 50 000 kr per ägare och år. Vi kan alltså renovera med arbetskostnader för 200 000 kr, jag och TU, för att göra det maximala avdraget. Inte fel..

Snickaren som var här är inte från Sverige (surprising) så vi fick försöka förklara hur vi ville ha allt på engelska. Mitt vokabulär när det gäller ord som "golvbrunn", "bastuaggregat", "panel" och "ytskickt" är väldigt begränsat. Men det gick bra och vi får se vad vi får för salt offert imorgon..

Roomba

TU:s älsklingspryl!!                                            

TU ville göra en deal för ett tag sedan: Jag skulle städa toaletterna och han sköta all dammsugning framöver. Jag reflekterade väl inte så mycket över det utan tyckte väl lite bittert att det ändå är jag som städar toaletterna "so whats the difference". När vi kommer hem från en helg i Sälen så fanns han bara där - vårt andra husdjur..

Roomba är en iRobot och damsuger åt oss här hemma. Jag har varit grymt skeptisk mot honom och tänkt att han minsann inte klarar hörn, ben och soffan men jag börjar så smått bli omvänd. Han jobbar på bra och så länge det inte finns sladdar eller saker i vägen så går det fint. (Jag har en film när han kör i soffan som jag gärna skickar på mail till intresserade. Nominerad till årets film i TUs Oscarsgala)

Han är inte så snabb och låter en del men man kan programmera honom att gå när man inte är hemma och då spelar det ingen roll hur lång tid det tar. När det är färdigt åker han hem till sin station och dockar sig. Eller ja.., tanken är att han ska göra det men det fungerar lite si och sådär. En gång stod han och matade på en tröskel och hade kört fast och en annan gång hade han fått tag på en sladdhög som han försökte stoppa i sig. Som ni säkert har märkt är det lätt att tilltala roboten som ett litet djur och jag kommer på mig själv med att prata med honom ibland. När han kör åt fel håll och så.. :)

Han är som en liten hund, faktiskt. Vi var på fest hos MN och P i Furusund en lördagkväll och när vi kommer hem sent på lördagsnatten hör vi ända ute i trappuppgången att något står och bankar mot vår dörr. Det är vår lilla Roomba som är programmerad att städa på söndagar och som vaknat till liv vid midnatt och glatt står och viftar vid dörren och välkomnar oss hem.

KG blev inspirerad på vår glöggfest och ha köpt något liknande på Tradera. Vi väntar med spänning på rapport hur den fungerar och om det accepteras av katten :) Det kan gå bra - kolla in länken nedan

http://www.youtube.com/watch?v=LQ-jv8g1YVI


Ritningar

Uffe sitter och ritar det sista inför morgondagens möte med snickare, elektriker och rörmokare. Han har sina favorithörlurar på sig och är totalt okontaktbar för omvärlden.

      

Köksbordet är numera ett ritbord och en samlingsplats för alla broschyrer, papper och kataloger. Noga avdelat med varsin sida.

"Öppen spis"..

Nu har vi impulsköpt en fuskvariant av öppen spis! På Blocket.. Vi velade in i det sista och kunde inte bestämma oss för om det är okej eller inte att ha en fuskvariant när det egentligen är en riktig vi vill ha,  men nu står den här i vårt vardagsrum. Vi får testa och se om vi använder den, annars säljer vi den vidare.

Den ser murad ut och har en granitskiva på toppen. Vi hann inte handla ny gel att elda med så jag har fusk-fuskat och satt in ljus i den bara för att testa. Helt okej faktiskt!Vet fortfarande inte om det är vår stil dock..

Blocket

Vad göra om inte Blocket fanns!!

"Välrökta, inlagrade köksluckor i antikt nikotinvitt säljes till någon som inte har något emot att skruva ner skiten själv"...  

Nej, så har jag inte skrivit (då hade jag väl varit på http://www.bestofblocket.se/ vid det här laget. En sida jag för övrigt rekommenderar om man vill få sig ett gott skratt.
LÄnk till min favorit:
http://www.bestofblocket.se/bilder/fullsize.php?v=blocket_403.jpg
 

Vi har fotograferat min gamla träbänk från IKEA, diskmaskinen, köksinredningen,handfat, badrumsskåp och toalettstolen och snickrat till annonser för Blocket.

Badrumsskåpet har vi haft framgång med tidigare då vi sålde ett likadant från lilla toaletten. Det var en stor efterfrågan på det så vi höjde priset med 300 %. Det gick lika lätt den här gången också så priset var väl fel - eller rätt beroende på hur man ser det. SKÖNT att bli av med grejorna!

Min bänk och diskmaskinen har också haft några intressenter var. Får se vad som händer där..

Och nu var det två gulliga bröder här och kollade på köket. De skulle renovera familjens sommarstuga och tyckte det var perfekt med vårt kök. De är flexibla med nedmonteringen - som de givetvis gör själva - och det passar ju oss bra eftersom vi inte vet exakt när det är dags. Bara de fick köket innan maj och det får vi väl hoppas att det blir.


Badrumsrenovering

Vi har velat göra om badrummet hela tiden då det är fult, inrökt, litet och opraktiskt. Grannarna två våningar under har likadan planlösning som vi och gjorde sitt badrum på liknande sätt som vi önskar i somras, dvs med rivning av angränsande garderob och flytt av vägg in mot sovrummet. De är nöjda med sina hantverkare och vi har tagit offert från dem samt från en del andra byggare. Svårt att veta vilka som är bra och prisvärda.. DYRT är det oavsett.

Vi kom inte igång med renoveringen i höstas och glada för det är vi nu då ROT-avdraget så lämpligt dök upp. När balkongen ändå ska byggas nu januar-februari tänkte vi passa på att ha byggkaos och göra badrummet och köket samtidigt. Vi måste ju packa undan kläder, möbler mm och ska vi ändå leva i kaos kan vi lika gärna göra allt på en gång så är vi klara sedan.

TU vill ha bastu, jag vill ha badkar och helst ett dubbelhandfat. Vi får INTE plats med allt detta trots att vi tar utrymme från sovrum och garderob. Sitter just nu och pusslar med ritningen över badrummet. Ett dubbelhandat kommer det inte bli - så mycket står redan klart.

Det finns huuuuur mycket snygga kakel och klinker som helst. Särskilt om man inte har en plånbok som sätter begränsningar. Efter många turer lutar det nu åt att det blir den högra plattan på bilden nedan på golvet och som en fond vid den ena kortväggen. Den går i grått och beigebrunt och kommer säkert bli snygg till bastupanelen oavsett vilket träslag vi väljer där.Övriga väggar kommer ha en större vit, troligen matt platta med vita fogar.

På Kakelpalatzet såg vi en badrumsmiljö som vi föll för direkt: klinker med träimmitation.
 Finns även i mörkare träslag och vi funderade på att ha det mörka på golvet och som fondvägg samt köpa kommod i motsvarande träslag. Tror dock vi har övergivit den idén nu pga prislappen (ca 1800 kr/kvm), opraktiskt storlek på plattorna när det ska göras fall vid badkaret samt svårigheten att kombinera träslagen och materialen med varandra. TUs bastu ska ju matchas in också! :)

På Höganäs kakel finns en miljö jag hade kunnat köpa rakt av. Första - och antagligen sista - gången jag gillar ALLT i en skyltningsmiljö. Kakel, klinker, badkar, handfat och dusch. Det var framför allt ett supercoolt badkar, format som ett litet L vilket är praktiskt när man som vi ska duscha i det. Ett litet inbyggt trappsteg för smidig entré till karet och en snygg duschvägg. PERFEKT! Men för stort.. 115 cm brett och ett badkar hos oss kan vara max 80 cm. Om inte man hoppar bastu och väljer detta snygga badkar istället men det är inte riktigt förankrat i gruppen :) Tzz - kolla in detta till ert nya badrum!

 
VILL HA!! När jag blir stor ska jag ha ett sånt här badrum... Då har säkert tiderna ändrats och jag vill ha turkos porslin istället :)
 
Utbyggnaden för handfat och toalett har en tunn aluminiumlist som är supersnygg.


Bastun ska platsbyggas och jag tycker det är finast med värmebehandlad panel och lavar. Gärna breda också. Fotade provtavlan på K-Rauta och de värmebehandlade är de som är lite mörkare på bilden nedan. Al, asp, abachi, gran - lämnar detta till träslöjdsmajjen att avgöra. Bara det är breda plank och mörka :)
 

Hade jag bestämt hade det nog blivit värmebehandlad gran men det är tydligen för "billigt" enligt träexperten. För mycket kvistar också. (Högra bilden)
Det kommer ju inte bli någon stor bastu - två rumpor, kanske tre om man är goda vänner. Vi har ritat fram och tillbaka hur lavarna ska placeras. Helt rakt "som vanligt" eller kanske snedlagt som bilden nedan:


Handfat och skåp
Det verkar inte finnas något som kan kallas prisvärt när det gäller handfat och badrumsmöbler. Undantaget kanske IKEA som vanligt men tyvärr passar inte deras badrumsserier oss riktigt.

Gillade det här handfatet men inte prislappen på det:  
 
Granit och väger säkert bly. Men snyggt som tusan.

 Tror det blir något i vitt i slutänden. Och som sagt - inte stort och vräkigt med plats för två som ursprungsplanen var utan 75 cm brett, möjligtvis 90 cm om vi klämmer. Tycker nedanstående är helt okej. Westerbergs "Motion". Finns i flera storlekar och färger.

Balkong

Övriga lägenheter i föreningen byggde balkonger november 2007, dvs ett halvår innan vi köpte. Tidigare ägaren valde att inte bygga eftersom han visste att han skulle sälja och flytta. Vet inte om han tänkte på att det är en investering som höjer värdet på lägenheten.. I vilket fall som helst blev det ingen balkong byggd och hur det stod till med bygglov och förutsättningarna för att bygga balkong undersökte vi redan på visningen. Vår lägenhet ligger högst upp i huset och har sol i princip hela dagen. Klart det ska vara balkong!

TU har varit driven i frågan och lämnade en motion till styrelsen innan årsmötet att vi önskade bygga. För sent inlämnad blev svaret och vi fick kalla till extrastämma i augusti där det röstades JA för vår plan.

Bygglov har vi ansökt om själva och Balcona kommer att börja resa ställningarna vecka 5.

Soffa

Välja soffa.. Hur lätt är det?
   

Vill ha en djup, stor soffa och en lounge-miljö i vardagsrummet. Kanske två soffor mitt emot varandra med puffar emellan eller en gigantisk med divaner.

Projekt soffa ligger dock på is tills renoveringen av badrum och kök är klart.

Lilla toaletten

I hallen finns en liten toalett med samma kakel och klinker som det stora badrummet. Undrar vem som har komponerat färgval och gjort matchningen av dessa badrum? Verkar vara samma i hela huset och det är gjort 1994 då stammarna byttes.
Golvet är beige- och grårutigt klinker 10*10 cm. Till detta är det blanka kakelplattor i en odefinierbar färg. Laxrosa? Hudfärgat? Beigerosa? Ingen aning vad jag ska kalla det men snyggt är det inte och passar INTE till golvet.

Handfat och toalett är i bra skick och det hade fungerat att bara sätta upp nytt kakel ovanpå det gamla. Vi valde dock att köra en billigare variant då renoveringen av det stora badrummet kommer bli dyrt.

Jag har i tidigare lägenheter gjort väggar med kakelfix (geggan man trycker fast kakelplattor på) med snyggt resultat och jag tänkte att jag skulle prova det även med den här toaletten. Tanken var alltså att spackla över kaklet så att det inte syns och skapa en putsad yta på väggarna istället. Visst, jag hade kunnat måla direkt på kaklet men då väggen vid toaletten bara är en meter bred och plattorna är snett uppsatta så ville jag dölja kaklet helt och hållet. Tycker dessutom att det är snyggt med putsvägg! Då det inte finns någon golvbrunn, räknas det inte som våtutrymme. Dessutom är det ju redan kaklat och våtsäkrat under så jag vågade mig på ett experiment. Livlinan var att om det inte skulle bli bra kunde toaletten göras om i samband med badrumsrenoveringen. Har inget att förlora på att försöka göra om det själv med andra ord.

Sagt och gjort - jag tog ledigt från jobbet en dag (har ju nära kontakt med chefen :))och åkte ut till Bromma och K-Rauta. Där fick jag god hjälp av Anders (vi känner varandra via namn vid det här laget efter många visiter) och bra tips på hur jag skulle få kakelfixet att fästa på det glatta kakelunderlaget. Jag köpte en primer som skulle strykas på kaklet för att skapa en ruggig, fästbar yta för kakelfixen. Detta fungerade hur bra som helst och gav en blå, sträv yta.


Sedan var det dags för spackling med multifix. Man köper det i pulverform och blandar till i en hink och sedan är det bara att spackla på.

Vill man ha en ruggig, putsad yta kan man ta en rotborste och dra över ytan. Annars jobbar man med spackelspateln tills man är nöjd med ytan. Det var inte helt enkelt att komma åt mellan alla utanpåliggande rör och handdukstorken och jag hann tröttna rejält innan jag var klar.

För att matcha golvet samt för att få en yta vid handfatsväggen som tål vattenstänk, målade jag tre av fyra väggar med en vit färg - givetvis döpt efter något stockhomskt nämligen "Strandvägen" - som kallas "Tålig".


Halvblank och avtorkningsbar och klarar lite vatten. Jag hade kunnat använda våtrumsfärg också men ville inte ha en fullt så blank yta som det ger.

Väggen bakom toalettstolen behöll jag i putsfärgen för att matcha den grå rutan i golvet. Måste göra en liten justering av handdukstorken som hänger lite snett. Den var nämligen fäst i fogen på det tidigare kaklet och eftersom kaklet var satt snett är också torken sned... Underbart!

För att göra rummet större köpte jag en stor spegel på IKEA (Godmorgon) samt en glashylla (Grundtal) i nederkanten.
 
På motsatt vägg sattes ett spaljesystem med krokar, värmeljushållare, toalettrulleshållare och tidningsställ. "Skapa" heter denna serie där man kan göra sina egna förvaringskombinationer. Finns på Åhlens och K-Rauta bland annat.


Totalt är kostnaden för det uppiffade badrummet ca 2000 kr inkl fix, färg och inredning.

Walk-in-closet

Efter alla år i studentbostäder, ettor och delade lägenheter och rum med minimala garderober har min dröm varit en walk-in-closet. Att ha alla kläder framme, snyggt upphängda och framför allt överskådligt med gott om plats..
TU - som faktiskt har mer kläder och skor än jag - var helt med på idén och vi bestämde oss för att ta en bit av gästrummet och göra en klädkammare.

En ingång till gästrummet från vardagsrummet gjordes redan första helgen av grabbarna grus. Vad är det som fascinerar så med att riva ner väggar? Vi andra målade och skurade för att få bort röklukten medan OH,TG och TU bankade och rev. Macho..

Här är det OH som går loss med koften på öppningen. Han är så snabb att kameran inte ens kan fokusera honom.

Det blev bra och vi funderar på att göra öppningen ännu större för att optimera ljusinsläppet ytterligare i vardagsrummet. Ett problem med det är hur vi ska lösa möjligheten för gäster att stänga om sig men där har jag tillsammans med TG kommit på att man kan göra en stor skjutdörr som glider utmed väggen bakom soffan i vardagsrummet. På denna skjutdörr sätter man en fototapet och så fungerar det både som dörr och en gigantisk tavla. Kanske inte så stor som på bilden men åt det hållet:


Jag tror det skulle bli coolt med fototapet någonstans i lägenheten. Nu är allt vitt, vitt och jag skulle vilja ha något som stack ut lite. Typ nedan:
    


TU satte igång att sätta vägg i gästrummet med hjälp av OH. Gissa om jag fick inspiration av Sex and the City-filmen där Carrie får en walk-in som heter duga av Mr Big.
          

Vilken känsla att sitta på biografen och veta att min älskling stod hemma och fixade en garderob till mig också och dessutom med egna händer!

Tzz var ett stort stöd när det var dags att införskaffa garderoberna. Jag gjorde ett studiebesök i hennes och BD:s klädkammare och sedan bar det av till IKEA där vi snabbt ritade upp hur vår walk-in skulle se ut.


Interiörbild från Tzz och BDs klädkammare

IKEAS stommar är 100 cm breda och vårt mått på rummet är 302 så det passade perfekt med två breda 100 cm stommar och två 50 centimeters. Tzz fick tag i en skruvdragare och gick lös på monteringen medan TU matade Tullan i soffan. Omvända könsroller! :)

Efter många timmars slit stod äntligen klädkammaren klar och detta firades med en riktig tjejfest a la SatC. Bilder kommer senare.


Köket "före"

Vi beslutade oss för att vänta med köksrenoveringen och bo in oss lite för att få en känsla av hur vi vill ha det. Ursprungligen är köket indelat i två avdelningar med en glasvägg emellan mot "pigkammaren". OH och TG tycker att det bara är tegelväggen och pizzaugnen som fattas - sedan kan vi köra pizzeria. Saloonsdörrar mot köket och ett pizzavalv mot vardagsrummet - varför inte?! :)

Pizzavalvet

Vi tog bort glasväggen mellan köket och pigkammaren och hela köket fick ett lyft. Känns rymligt och sällskapligt!Här är bilder från köket. Helt okej luckor egentligen men de är slitna och missfärgade av nikotin.  Jag är väldigt inne på en köksö och jag gillar arbetsbänken som den är idag. Trevlig yta att stå och fixa vid om man har gäster som sitter vid bordet framför. Mingelkök är prioriteten. Man hamnar alltid i köket på alla fester så varför inte bygga så att det är lägenhetens givna social punkt?

Här är en köksö från IKEA som passar deras skåp. Finns i två storlekar. Kanske något att utgå ifrån?

Sedan är det valet av luckor... vitt är alltid snyggt och fräscht men i princip ALLA lägenheter man ser på visningar är vita så det kanske hade varit kul med något annat. Jag gillar rött! Noblessa har ett supersnyggt rött kök men jag är skeptisk till att det blir bra med så mycket färg när övriga lägenheten är vit. Grått kanske?


Renoveringsprojekt Klara Norra

Tänkte, lite sent men ändå, dokumentera vår renovering av "rökboet" vi köpte i maj 2008. Vi visste nog inte riktigt vad vi gav oss in på när vi - som vi tyckte då innan finanskrisen- fyndade vår 3,5:a i Stockholm. "Vi är väl händiga och fixar till den lätt". Efter 20 års kedjerökning av tidigare ägaren finns det en del att göra! TU investerade i en snickarbänk (träslöjdslärarens dröm?) som vägde ton. "Bra att ha när vi ska såga och snickra".

Första helgen hade vi fantastisk hjälp av nära och kära! Vi hade aldrig klarat det utan er! 

Först fick vi skrubba vägga och tak med målartvätt för att få bort fet smuts och nikotin. Det rann gulbruna små bäckar från taket när vi skrubbade med målarfärg.

På bilden ovan ser man en gräns mellan tvättad och icke tvättad vägg vid fönsterkarmen. Vansinnigt äckligt!
Snacka om anti-rök! Borde släpat in ett gäng tonåringar i förebyggande syfte.

Skurtrasan efter ett enda drag i taket..I gästrummet fick vi riva bort all tapet för att få till en yta att måla på. Här är det PA som assisterar med rivning.
 PN och OH lägger skyddspapp i hallen

 
PH gjorde några timmars målning i hallen.


Mästermålaren nr 1 - TG! Han hade kollat på Jonny och Mattias påTV och spanat in den rätta tekniken och var helt grym på takmålning. Flamsig och hög av färglukten blev vi och nivån på skämten var INTE hög efter en timme. Färgen fick namnet "dryyyyyg östermaaaalmsvit" och konkurrerar med stockholmsvit.


Matrast i fabriken. Huvudanvändningsområdet för den stora, tunga hyvelbänken. Ett förslag från kökspersonalen var att servera maten i rännan då vi inte hade porslin. Bara för grisarna att sleva i sig ur hon :)

Pappa var förste arbetsledare och la på några dagar in nya trägolv i sovrummen och hallen. Klickgolv från K-Rauta. Paketen med planken var för långa för hissen så grabbarna grus fick köra ett träningspass som heter duga upp och ner i trappen 5 våningar för att få upp dem.

TU:s systerdotter på besök och FÅR rita på väggen under stor förtjusning.


Utsikt från vårt fönster mot gatan. Gamla posthuset åt ena hållet och Kungsgatan åt andra.

Soligt och fint var det i somras men vi var knappt utanför dörren på hela sommaren men solnedgång med luftballong gick som tur var att njuta av från fönstret.

TU tar en powernap. Har man inga möbler tager man vad man haver för en bekväm sovplats.Kepsarna tillhör min kära sambos familj och är tydligen ett nödvändigt inslag vid målning. Fanns ingen i Tullans storlek. :) Inte min heller för den delen..

RSS 2.0