Torsdag 5/3 Bastubygge i full gång

Idag fortsätter bastubyggandet och är nu inne på lavarna. På lunchen kom TU hem och vi hade bastumöte i badrummet alla tre.
 
Först mäter Uffe och Tados (eller vad han nu heter... vi är lite osäkra på det och kan inte med att fråga igen) var aggregatet ska sitta, sedan hjälps de åt att borra upp reglar för lavarna. Tados ben och hand syns under nedersta laven där han ligger på golvet och skruvar med TU som handräckare.


Bastuaggregatet provas ut. Det kommer bli tight om plats vid den nedersta laven så tanken är att den görs i en fotlängd för att fungera som fotstöd när man sitter på den översta laven och sedan gör vi en snedslå i andra hörnet som rymmer en rumpa. Då kan man sitta i det hörnet och ha fötterna ner mot mitten av golvet och det blir samtidigt plats att stå inne i bastun. Om ni inte hänger med på vad vi menar så kolla vår plockepinnmodell nedan:

Inte så tydlig? Tänk då på hur lätt det är för Tados som knappt kan engelska att förstå vad vi menar. Som tur var kom Karo precis då och vi kunde ta det med honom på engelska för vidare översättning till litauiska. Jag vill ha en liten pall också, gjord av de överblivna planken och det har jag önskat mig av min egen handyman i födelsedagspresent.
 
Här är en bild från Bastuspecialisten där en färdig bastuhörna har snedställda plank att sitta på samt en pall. Ett bra sätt att skapa och spara utrymme på!


TU provar komforten på översta laven.

Panelen är av al och är inköpt av palatsbyggarkillen jag nämnt tidigare och är mycket prisvärd i jämförelse med ex K-Rauta och de andra byggvaruhusen. På lunchen idag kom det en man och spanade in vår panel för han ville se prov på hur den såg ut inför sin egen beställning och han var grymt nöjd med vad han såg. Kul! Vi kanske kan sälja vår bastu som provbild inför kommande försäljningar?

TU invigde badrummet igår med fyra av de tre B:na. Som ledtråd vilka dessa är kan jag meddela att "basta" är nummer fyra och det kunde han av förklarliga skäl inte göra än.

En upptäckt som inte var så kul vid provningen av duschen var att vattnet inte rinner ner som det ska under badkaret utan samlas i hörnet och vid toaletten. Fel på fallet med andra ord och jag måste erkänna att det var en ganska stressande upptäckt för oss båda. Visserligen duschade han utan duschvägg men vattnet ska i vilket fall som helst inte ligga kvar på golvet. Ägnade förmiddagen åt att lusläsa BRK:s regler för fall och kunde konstatera att man kan göra undantag från lutningen vid stora plattor men det är inte något vi har velat utan dealen har hela tiden varit att man ska kunna använda utrymmet som dusch om man vill ta bort badkaret en dag. Jag vill också kunna spola av golvet med duschslangen utan problem.
Vi bestämde oss för att låta en kompis till TU som är besiktningsman kolla på det i helgen och sedan utgå från vad han rekommenderar. Fick också ett tips av KÅ att testa lutningen med hjälp av en golfboll så en sådan rotade jag fram ur den igentejpade klädkammaren. Den rullar glatt ner mot badkaret om man lägger den mitt på golvet men väl framme vid golvbrunnen och i hörnet ligger den stilla. :(

Men man ska inte oroa sig och måla den onde på väggen i onödan! När TU gått tillbaks till jobbet och jag satt mig i köket hör jag hur Karo spolar i badrummet och diskuterar med byggkillen. Efter en stund kommer han och knackar på och berättar själv att fallet inte är som de ska och vi kollar gemensamt på det. Han vill göra om det så fort som möjligt och behöver 4 plattor för att bryta upp och lägga nytt med mer skärning och lutning. Vi har 5 plattor kvar! Vi diskuterade också möjligheten att beställa samma platta i storleken 15*15 för att ha under badkaret, men det kommer behöva läggas en bit in i rummet mot toaletten så man kommer att se att det är två storlekar. Ganska vanligt att man lägger andra storlekar i ex duschar men vi är inte så sugna på det. Så nu står vi inför ett val igen; stor platta med inte så snygg skärning som inte kommer synas under badkaret kontra mindre platta för snyggare lösning om man en dag vill ha dusch istället.

HUVUDSAKEN är att det här kom upp utan diskussion och tjafs! Jag är så lättad att han själv tog upp det och vill åtgärda det så fort som möjligt. Planen är att byggkillen skruvar klart bastun idag och imorgon, en målare kommer och gör klart väggarna imorgon och sedan justeras golvet och fallet under nästa vecka. Det gör mig inget att vi inte blir klara nu bara det blir riktigt gjort! Sedan är det bara elinstallationen kvar!





 


Kommentarer
Postat av: Annika

Hej. Vi fick också veta att det inte går att lägga stora plattor där fallet skall vara om man vill ha det korrekt och fungerande, så vårt råd är att ta mindre plattor närmast brunnen.Kolla om det är möjligt att byta utan att förstöra tätskiktet. Jätteviktigt!

2009-03-05 @ 23:44:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0