Badrumsrenovering

Vi har velat göra om badrummet hela tiden då det är fult, inrökt, litet och opraktiskt. Grannarna två våningar under har likadan planlösning som vi och gjorde sitt badrum på liknande sätt som vi önskar i somras, dvs med rivning av angränsande garderob och flytt av vägg in mot sovrummet. De är nöjda med sina hantverkare och vi har tagit offert från dem samt från en del andra byggare. Svårt att veta vilka som är bra och prisvärda.. DYRT är det oavsett.

Vi kom inte igång med renoveringen i höstas och glada för det är vi nu då ROT-avdraget så lämpligt dök upp. När balkongen ändå ska byggas nu januar-februari tänkte vi passa på att ha byggkaos och göra badrummet och köket samtidigt. Vi måste ju packa undan kläder, möbler mm och ska vi ändå leva i kaos kan vi lika gärna göra allt på en gång så är vi klara sedan.

TU vill ha bastu, jag vill ha badkar och helst ett dubbelhandfat. Vi får INTE plats med allt detta trots att vi tar utrymme från sovrum och garderob. Sitter just nu och pusslar med ritningen över badrummet. Ett dubbelhandat kommer det inte bli - så mycket står redan klart.

Det finns huuuuur mycket snygga kakel och klinker som helst. Särskilt om man inte har en plånbok som sätter begränsningar. Efter många turer lutar det nu åt att det blir den högra plattan på bilden nedan på golvet och som en fond vid den ena kortväggen. Den går i grått och beigebrunt och kommer säkert bli snygg till bastupanelen oavsett vilket träslag vi väljer där.



Övriga väggar kommer ha en större vit, troligen matt platta med vita fogar.

På Kakelpalatzet såg vi en badrumsmiljö som vi föll för direkt: klinker med träimmitation.




 Finns även i mörkare träslag och vi funderade på att ha det mörka på golvet och som fondvägg samt köpa kommod i motsvarande träslag. Tror dock vi har övergivit den idén nu pga prislappen (ca 1800 kr/kvm), opraktiskt storlek på plattorna när det ska göras fall vid badkaret samt svårigheten att kombinera träslagen och materialen med varandra. TUs bastu ska ju matchas in också! :)

På Höganäs kakel finns en miljö jag hade kunnat köpa rakt av. Första - och antagligen sista - gången jag gillar ALLT i en skyltningsmiljö. Kakel, klinker, badkar, handfat och dusch. Det var framför allt ett supercoolt badkar, format som ett litet L vilket är praktiskt när man som vi ska duscha i det. Ett litet inbyggt trappsteg för smidig entré till karet och en snygg duschvägg. PERFEKT! Men för stort.. 115 cm brett och ett badkar hos oss kan vara max 80 cm. Om inte man hoppar bastu och väljer detta snygga badkar istället men det är inte riktigt förankrat i gruppen :) Tzz - kolla in detta till ert nya badrum!

 
VILL HA!! När jag blir stor ska jag ha ett sånt här badrum... Då har säkert tiderna ändrats och jag vill ha turkos porslin istället :)
 
Utbyggnaden för handfat och toalett har en tunn aluminiumlist som är supersnygg.


Bastun ska platsbyggas och jag tycker det är finast med värmebehandlad panel och lavar. Gärna breda också. Fotade provtavlan på K-Rauta och de värmebehandlade är de som är lite mörkare på bilden nedan. Al, asp, abachi, gran - lämnar detta till träslöjdsmajjen att avgöra. Bara det är breda plank och mörka :)
 

Hade jag bestämt hade det nog blivit värmebehandlad gran men det är tydligen för "billigt" enligt träexperten. För mycket kvistar också. (Högra bilden)
Det kommer ju inte bli någon stor bastu - två rumpor, kanske tre om man är goda vänner. Vi har ritat fram och tillbaka hur lavarna ska placeras. Helt rakt "som vanligt" eller kanske snedlagt som bilden nedan:


Handfat och skåp
Det verkar inte finnas något som kan kallas prisvärt när det gäller handfat och badrumsmöbler. Undantaget kanske IKEA som vanligt men tyvärr passar inte deras badrumsserier oss riktigt.

Gillade det här handfatet men inte prislappen på det:  
 
Granit och väger säkert bly. Men snyggt som tusan.

 Tror det blir något i vitt i slutänden. Och som sagt - inte stort och vräkigt med plats för två som ursprungsplanen var utan 75 cm brett, möjligtvis 90 cm om vi klämmer. Tycker nedanstående är helt okej. Westerbergs "Motion". Finns i flera storlekar och färger.





Kommentarer
Postat av: Pamela

smart att kolla in grannarnas för inspiration och idéer (om hur man kan göra, eller kanske rent av inte borde göra... ;-) ) Kompisar som flyttade till radhus gjorde husesyn hos halva kvarteret och fick dessutom chans att presentera sig och bygga på grannsämjan :-)

2009-01-17 @ 00:19:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0